Het verzamelen van wilde planten en kruiden

 

Honderden jaren geleden was het heel gewoon om wilde kruiden te plukken. Niet alleen was er meer groen, het was ook een normaal iets om te doen. Tegenwoordig heeft veel groen plaats gemaakt voor beton en asfalt en is veel algemene kennis verloren gegaan. In dit artikel proberen we daar wat aan te doen en bespreken we hoe en waar je op moet letten als je wilde planten en kruiden gaat verzamelen.

Allereerst is het verstandig om te oogsten in een gebied welke je goed kent. Op die manier voorkom je dat je wilde planten oogst vlak naast een weg of op een vervuild terrein. Nog beter is het als je ook weet of er met chemicaliën gespoten wordt door de eigenaar of de gemeente.

Daarnaast staat zelfs in afgelegen streken het milieu onder druk, zodat het plukken van wilde planten aan banden is gelegd of zelfs verboden is. Daarom is het belangrijk te weten of er misschien bepaalde wetten van kracht zijn, zodat je zeker weet dat je niet illegaal bezig bent. Het beste is om gewoon toestemming te vragen aan de grondeigenaar. In Nederland is het zo dat je onder de stroperijwet valt, als je meer dan 10 kilo plukt. Sowieso is het belangrijk om nooit teveel van dezelfde soort in èèn bepaald gebied te oogsten. Zodat er voldoende planten en zaden overblijven voor de dieren en om de plantensoort in stand te houden.

Probeer tijdens het plukken planten te kiezen die vrij zijn van dierlijke uitwerpselen. Kies planten die niet aangevreten zijn door insecten en er gezond en vers uitzien. De meeste planten kun je rauw eten maar smaken soms beter wanneer je ze kookt. Een groot nadeel bij te lang koken is dat er veel belangrijke vitaminen verloren gaan. Pas ook op bij oever- of waterplanten als deze in of langs weilanden met vee groeien. Je hebt dan kans op de leverworm of leverbot. De leverbot is een parasiet die voorkomt bij graseters zoals rund, schaap, geit, haas en ree. De volwassen leverbot is een platworm van 2 à 4 cm die leeft in de galgangen van de lever van de gastheer. De meest voorkomende symptomen bij de mens zijn koorts, buikpijn, misselijkheid en gewichtsverlies. In Nederland komt dit gelukkig uiterst zelden voor. De leverworm kun je doden door verhitting van de plant.


 

lintworm  Bron plaatje:"Echinococcus Life Cycle Dutch" by Hwdenie

Ook is er de vossenlintworm. De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de ontlasting van besmette vossen en soms van honden of katten. In Nederland komt de vossenlintworm alleen voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De kans op besmetting is erg klein, maar de verschijnselen zijn zeer ernstig. Het kan jaren later de lever ernstig aantasten. Wanneer een vos besmet is gaat hij er niet aan dood maar vestigt de lintworm zich in de darm en bij elke ontlasting komen duizenden eitjes van de lintworm in zijn omgeving terecht. Deze eitjes kleven aan de vos zelf maar ook aan de planten in zijn omgeving. Je kan deze eitjes dus binnenkrijgen bij het eten van planten, kruiden of vruchten uit de natuur. De eitjes worden vernietigd bij verhitting boven de 60 graden.

Daarnaast is het belangrijk om na het wildplukken jezelf op teken te controleren, zij kunnen dragers zijn van de ziekte van Lyme.

Je kan het beste gaan oogsten op droge dagen en vroeg in de ochtend, voor 12 uur. Hierover in een volgend artikel meer informatie. Daarnaast is het beter als je de planten vervoert in een mand, zodat deze niet te veel gekneusd worden. Taaiere delen als wortels kun je eventueel in een plasticzak doen.



Neem bij het oogsten van minder bekende planten altijd een geïllustreerde flora mee, zodat je de planten goed kunt determineren. Bij twijfel laat je de planten altijd staan. Om je kennis over eetbare planten uit te breiden is het mogelijk een cursus wildplukken te volgen bij onze trainer Rogier. Hij geeft verschillende cursussen over wildplukken. Van een mini cursus eten uit de natuur tot een compleet weekend.

Dit artikel is geschreven door Mirjam van Osch.


Toch liever wat voorbereid eten achter de hand?             Pasta in tomatensauce


Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Annika van Veen
17 april, 2024
We hebben veel geleerd, de sfeer was top, we hebben veel gedaan en er was ook nog tijd voor ontspanning en leuke gesprekken. Dat alles heeft Tars voor...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
20

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Bushcraft basis cursus

april
zaterdag
20

Volg nu de bushcraft basis cursus in de mooie Nederlandse natuur. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje...

Dagcursus navigatie met kaart ...

april
zaterdag
20

 
Wil je leren hoe een kompas werkt? Hoe je een kaart kan lezen? Dan is dit de dagcursus die je moet volgen. Na deze cursus kun je...

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over