Oogsten uit de natuur

4.9016393442623 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 98% (61 Votes)

eten uit de natuur

In deze 6 daagse opleiding leer je tijdens de verschillende seizoenen hoe je op allerlei manieren gebruik kunt maken van de natuur. Je leert manieren van oogsten en bewaren en wat het juiste tijdstip is om te oogsten. Je leert in de praktijk welke verschillende onderdelen van een plant zoals bloemen, bladeren, zaden, knoppen, bast, wortels en bessen je kunt oogsten.

Duur: 6 losse dagen
Prijs: €595,- p.p.
Datum: 18 maart, 15 april, 20 mei, 17 juni, 23 september, 14 oktober 2023 (vol)
Locatie: Spankeren

Niet verzorgd: Lunch
Verzorgd: Locatie, materiaal, pdf, cursus


 

Extra informatie

In deze opleiding leer je tijdens de verschillende seizoenen hoe je op allerlei manieren gebruik kunt maken van de natuur. Je leert manieren van oogsten en bewaren en wat het juiste tijdstip is om te oogsten. Je leert in de praktijk welke verschillende onderdelen van een plant zoals bloemen, bladeren, zaden, knoppen, bast, wortels en bessen je kunt oogsten. En hoe je bewaartechnieken kunt toepassen, je leert hoe je theemengsels, sappen, confituren, siropen, geleien, azijnen, zouten (droog en vochtig), maceraten, tincturen en likeuren zelf kunt maken. We gaan aan de hand van wat wij 's ochtends vinden, ‘s middags een product maken.


Foto van cursus eten uit de natuur

 

 


Voor wie?

Voor iedereen die stapje voor stapje meer natuurlijke producten wil introduceren in zijn of haar dagelijkse leven. We gaan samen verschillende producten maken. Ook worden er allerlei basisbereidingen uit de Herboristenopleiding behandeld, zoals het maken van een tinctuur, hydrolaat of het zelf maken van een maceraatolie, bijvoorbeeld een goudsbloemolie of zalf. Je leert tevens enkele lekkere culinaire toepassingen van planten, maar ook de praktische kennis, zoals wat is nu de juiste bewaar- of droogtechniek.

 

 

 

 

Het programma
“Oogsten uit de natuur” is geen trucje wat in 1 dag te leren is! Daarom is het raadzaam om aan alle 6 de dagen deel te nemen. Er is serieuze studie voor nodig om jezelf deze kennis stapje voor stapje eigen te maken.

Dag 1
- Wat zijn de basisvaardigheden van het “Oogsten uit de natuur”?
- Oogsten uit de natuur met als doel een volwaardige maaltijd bereiden.
- Kennismaken met enkele bewaartechnieken, hoe kunnen we onze oogst ook nog gebruiken in de winter?!
- Welke onderdelen van de plant zijn er in deze periode van het jaar te oogsten?
- We gaan tevens iets lekkers maken met wat we gevonden hebben.


Eten uit de natuur maaltijd




Dag 2 en 3

- Elk maand heeft zijn eigen planten om te oogsten. Elke les geeft meer inzichten over de verschillende inhoudsstoffen en de verschillende manieren van oogsten en bewaren en wat het juiste tijdstip is om te oogsten.
- We behandelen welke onderdelen van een plant zoals bloemen, bladeren, zaden, knoppen, bast, wortels en bessen je kunt oogsten. Zo gaan we verschillende likeuren, theemengsels en zoutmengsels (bouillon) bereiden.


Dag 4    
- We gaan de EHBO eigenschappen van planten bespreken en verschillende EHBO producten maken zoals een brandzalf, anti-insectenmiddel en wondhelende zalf. Welke allemaal lukken hangt weer erg af van hoe goed bepaalde planten op dat moment aanwezig zijn. 


Flessen siroop

 



Dag 5 en 6
 

- Inmiddels raak je steeds meer vertrouwd met het verzamelen van eten uit de natuur en met het zelf maken van natuurlijke middelen voor in de huisapotheek (verzorging) of het maken van huishoudmiddelen. Zo tegen de herfst gaan we meer leren over het gebruik van bessen, zaden, wortels en in september en oktober zijn er ook meer paddenstoelen! Er verschijnen gemiddeld 25 eetbare padddenstoelen op de cursuslocatie. Daarnaast zijn er ook nog een aantal medicinale paddenstoelen die we gaan behandelen.

Lees hier de annuleringsvoorwaarden.


 

De trainster Mirjam Scholten

 

Mirjam Scholten


Ik ben opgegroeid in Overijssel op een geweldig landgoed. Mijn ouders vertelden mij dat ik vanaf mijn vijfde jaar al mensen de natuur introk om ze alles te vertellen wat ik wist, over de voor mij zo belangrijke natuur. Inmiddels is de natuur echt helemaal verweven in mijn leven. Zo heb ik o.a zelfstandig de herboristenopleiding gevolgd. Dit is een zeer brede kruidenopleiding met de nadruk op de gezondheidsbevorderende kruiden, wilde planten en voeding. In ieder seizoen oogst en verwerk ik zoveel mogelijk verse planten en maak voorraden aan voor onze eigen huisapotheek. Ik vind het super leuk om andere mensen te laten ontdekken wat de natuur  allemaal te bieden heeft en hoe zijzelf gebruik kunnen maken van alles wat groeit en bloeit. De natuur biedt ons namelijk echt alles wat we nodig hebben om er heerlijk en gezond van te kunnen leven



 

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Robin de Groot
27 maart, 2024
Het weekend ouderkind met Bas was met recht geweldig. De begeleiding door alle 3, Bas Eddy en Johannes was prima. Bas nam het voortouw en Eddy en Joha...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Bushcraft trektocht in de Arde...

maart
vrijdag
29

Tijdens deze bushcraftdagen trek je met een klein gezelschap en een ervaren survivalgids door de Ardennen. Leer de basis...

Ouder / kind bushcraftweekend

maart
vrijdag
29

 
Volg nu het ouder / kind bushcraftweekend en geniet samen van de natuur. Een unieke ervaring voor beide.
Duur: 3 dagen

Zelf boter en kaas maken

maart
zondag
31

Wil je leren hoe boter, kaas en karnemelk gemaakt worden? Doe dan mee aan deze dagcursus. Op een sfeervolle locatie op de Veluwe starten we...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over