Jaaropleiding Diersporen & Spoorzoeken

4.9339622641509 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 99% (53 Votes)

In de jaaropleiding diersporen neem je deel aan zeven workshops. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving.

Duur: Van 10:00-15:00.
Prijs: €595,- p.p.
Datum: Zondaggroep: 24 maart, 7 april, 21 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni en 23 juni. Reservedag: 7 juli. (Vol) Dinsdaggroep: 26 maart, 9 april, 23 april, 14 mei, 28 mei, 11 juni en 25 juni. Reservedag: 9 juli.
Locatie: Veluwe

Niet verzorgd: Eten en drinken en vervoer van en naar de locaties
Verzorgd: Certificaat


 

 

Extra informatie
Je herkent dit vast wel. Je komt veel buiten en maakt mooie wandelingen in de natuur. Maar veel dieren krijg je niet te zien. Alhoewel je genoten hebt van je tocht buiten zou je toch graag meer van de dieren meekrijgen. Wat je vermoedt klopt, de dieren zijn er wel, maar ze hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Maar ze laten allemaal wel sporen achter. In deze cursus leren wij jou deze sporen te herkennen en te interpreteren. Denk hierbij aan pootafdrukken, uitwerpselen, haren, veren en nog véél meer. Met kennis van diersporen zal buiten zijn nooit meer hetzelfde zijn!


Alle velddagen zijn van 10:00-15:00. Diverse locaties op de Veluwe en in de IJsselvallei. Groepsgrootte maximaal twaalf personen. Vervoer van en naar de locaties is niet inbegrepen.




 

Spoorzoeken
In deze eerste workshop behandelen we de basis voor het spoorzoeken. Zonder een degelijk fundament staat geen huis! Wat nemen we mee het veld in? Je kan te veel mee nemen, maar ook te weinig. Je moet ook leren zien waar je sporen vinden kan. Dat gaan we doen door het landschap te lezen, maar ook een kaart. Elk dier maakt anders gebruik van het landschap, en met dat besef komt de kennis waar op zoek te gaan. En hoe meet je die sporen vervolgens op zodat je deze opzoeken kan in een veldgids? En als je er dan alsnog niet uitkomt, hoe leg je een spoor (fotografisch) vast zodat een derde persoon zonder voorkennis het spoor juist beoordelen kan? Ook gaan we je helpen met een vast sporengebied in je eigen gebied en het vinden van een zitplek (sit spot). Dit zullen de plekken zijn waar je de kennis van de jaaropleiding verder zult uitdiepen.

Prenten
De prent, spoorzoekertaal voor een voetafdruk, is hèt schoolboek voorbeeld van een dierspoor. Een prent vertelt veel meer over een dier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Het vertelt je over welk dier het gemaakt heeft. Maar ook over het geslacht en de leeftijd. De vorm kan ons nog veel meer vertellen. Want waarom heeft een hoefdier eigenlijk hoeven? En hebben katten de nagels doorgaans ingetrokken terwijl honden dat niet doen? We gaan leren denken vanuit het dier, geen rijtjes drillen. Waarom is een voetvorm zo geëvolueerd? Zo ontstaat een dieper begrip waarom de prent eruitziet zoals deze voor je op de grond ligt. Ook wanneer deze slechts gedeeltelijk zichtbaar is, of het voor jou een onbekend dier betreft.

Gangen
Een gang is de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang. Een ree stapt al knabbelend door het bos, een marter hoopt met zijn martersprong een prooidier te verrassen. Een ree in draf voelt zich onrustig, in galop is er volop paniek. Het herkennen van de gang verteld ons dus wat over hoe het dier zich voelde en wat het deed. Bij onduidelijke prenten kan de gang ons ook helpen bij de determinatie van de maker. Wanneer een verregende kattenprent op een marterprent lijkt maar duidelijk in stap heeft gelopen is marter onwaarschijnlijk. Ook is herkennen van de gang de basis voor het sporen volgen, het dier over langere afstand kunnen volgen.
Uitgelegd in vrijwel elk sporenboek, maar slechts weinigen die de kennis daaruit opnemen kunnen. Jeroen heeft een workshop ontwikkeld waarmee iedereen zich deze kennis eigen maken kan. Op interactieve wijze leer je te denken vanuit het dier. Op deze wijze kan je na enige oefening de bewegingen van een dier ‘lezen’, ook die buiten de standaard gangen vallen.





Sporen I (Sign)
Het Nederlands is gezegend met één woord waar alle soorten sporen van dieren worden ondergebracht: sporen. In het Engels worden ze gesplitst in track (voetsporen) en sign (alle andere sporen). In de workshops prenten en gangen werden de voetsporen reeds behandeld. In deze workshop behandelen we de andere sporen. We gaan kijken wat uitwerpselen ons vertellen over de maker. Er zijn verschillende aspecten van uitwerpselen die ons veel vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm, inhoud en locatie. Dieren wonen natuurlijk ook ergens. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Soms verschillen die erg van elkaar, soms lijken ze ook erg op elkaar. Want wanneer is een holletje in de grond van een bosmuis, of een woelmuis? Verder kijken we naar vraatsporen, insectensporen en nog veel meer.

Bewustzijn (awareness, mindfulness)
In deze workshop gaan we ons bewust worden van onze invloed op onze omgeving. Wij zijn de gehele dag gericht en met focus bezig. We gunnen ons nog maar weinig rust. Zelfs in het bos walsen we op zo’n tempo door dat dieren zich reeds lang uit te voeten gemaakt hebben ruim voordat we ze kunnen zien. In deze workshop leer je je cirkel van verstoring kleiner te maken dan de cirkel van waarneming. Dat, tezamen met alle kennis opgedaan in deze jaaropleiding maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk. Daarbij overigens geen zweverige geitenwollensokken praat. De rust die je ervaart is reëel.

Sporenvolgen (trailing en pressure releases)
In deze workshop gaan we sporen leren volgen. Dat vergt weer heel andere vaardigheden als bij het determineren van enkele sporen. Het volgen van een groot dier op een zandpad is één, maar wat wanneer die het pad verlaat en zijn weg vervolgd op de humusrijke ondergrond? Ook gaan we zogenaamde pressure releases leren zien. Het lijkt nu misschien onmogelijk te kunnen zien of iemand bijvoorbeeld naar links of naar rechts keek. Maar met enige oefening kan iedereen dit leren zien.
Een spoor daadwerkelijk kunnen volgen is erg leuk om te kunnen doen. Het geeft een inkijk in de wereld van het dier welke anders verborgen was gebleven. We zijn voor deze workshop in een sporenrijke omgeving waar we het spoor van een dier gaan oppakken en volgen. Ook bestuderen we onze eigen voetafdrukken, want uiteindelijk is er geen verschil in de pressure releases van dier en mens.

Sporen II & Certificaat Uitreiking
De laatste workshop gaan we nog meer sporen behandelen die niet in voorgaande workshops behandeld zijn. Ook kunnen we onderwerpen waar nog extra uitleg gewenst is, of gemiste workshops behandelen. Daarna is het tijd voor het examen waarin het geleerde getoetst wordt. De uitslag van deze wordt vermeld op het certificaat die op deze dag uitgereikt wordt.

 


Maak je graag foto’s, neem dan zeker je fototoestel mee. We gaan leren verschillende typen foto’s te maken. Weet je welk dier een spoor gemaakt heeft? Dan gaan we kijken hoe dat spoor op de foto te zetten is waarbij alle relevante aspecten van het spoor in de foto opgenomen zijn. Weet je niet welk dier dit spoor gemaakt is, en wil je het spoor zó vastleggen dat je elders hulp vragen kan? Dan is een artistieke foto niet vereist, maar wel een foto waarop alle aspecten van het spoor duidelijk op vastgelegd zijn.



De trainer

 

Jeroen Kloppenburg Jeroen Kloppenburg

 

Interesse voor de natuur zat er bij Jeroen al vroeg in. Gewapend met een verrekijker ging Jeroen na school de uiterwaarden van Deventer in op zoek naar vogels. Hij bouwde een kijkhut op enige afstand van één van de eerste buizerdsnesten in de omgeving (toen nog een bijzonderheid). Met vriendjes ging hij op ‘survival tocht’ en leerde zo de beginselen van het leven in de natuur.

Op latere leeftijd verlegde Jeroen zijn interesse langzaam naar zoogdieren. Bijzondere zoogdieren begonnen weer te verschijnen in zijn omgeving; marters, otters, bevers en zijn favoriete zoogdier de das. Voor die laatste zet hij zich in het bijzonder in. In samenwerking met organisaties als Das & Boom, landeigenaren en de overheid waakt hij over de dassenpopulatie in de omgeving van Deventer. In 2008 heeft Jeroen de anderhalf jarige cursus tot IVN Natuurgids met succes afgerond. In 2014 nam hij deel aan een Cybertracker evaluatie, een wereldwijde objectieve standaard voor de evaluatie van trackers. Na twee intensieve dagen behaalde hij niveau III (96%).


Hoe meld ik me aan?
Je kan je aanmelden via deze link of door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heb je vragen over de jaaropleiding? Dan kun je deze ook stellen via bovenstaande e-mail. We proberen altijd binnen een dag te reageren.

 

 


Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je de jaaropleiding hebt gevolgd. Benieuwd wat andere mensen van Jeroen als trainer vinden? Lees zijn reviews hier

 



Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Gerben
22 april, 2024
Wat een leuk en leerzaam weekend onder de vakkundige begeleiding van Tijn.

Heerlijk vanuit rust communicerend heeft hij mij en mn zoon van 12 allem...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
27

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Vader en zoon survivalweekend ...

april
zaterdag
27


Ga samen met je zoon op survival. Maak je eigen survivalboog en doe samen allerlei survivaltechnieken. Geniet van de natuur en...

Basis bushcraftweek

april
zaterdag
27

Op zoek naar een leerzame en leuke bushcraftcursus? Wat dacht je van een week lang bushcraften en genieten van de natuur? Leer de basis en...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over