Over ons

Extreme Survival is een platform voor en door experts in survival en bushcraft. Onderstaande trainers maken alle gratis informatie, artikelen en foto's mogelijk. De cursussen op ons platform worden via Extreme Survival of onder de trainers hun eigen (bedrijfs)naam georganiseerd.


 

Erik Erik Schutte

 

In 1983 ben ik geboren in de buurt van een klein dorpje in Overijssel. Mijn ouders hadden een boerderij en meteen vanaf mijn jeugd heb ik geleerd hoe de natuur te werk gaat. Al snel had ik mijn eigen kudde (konijnen, kippen, eenden en geiten) en bleef deze veestapel uitbreiden totdat ik besloot om voor defensie te gaan werken. Na een zware opleiding werd ik soldaat bij de Luchtmobiele Brigade te Assen. Nadat we in 2004 terug kwamen van Irak en te horen kregen dat we voorlopig niet meer op uitzending zouden gaan, besloot ik om ermee te stoppen en wat meer van het leven te genieten. Ik kocht een backpack en ben richting Canada vertrokken.

Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer gestopt met reizen en heb onderhand ruim 25% van de landen in de wereld mogen zien. Overal waar ik kom probeer ik de lokale (survival/bushcraft) technieken te bestuderen en eigen te maken. In 2011 ben ik mijn Braziliaanse vriendin Larissa tegen gekomen en sindsdien bouwen we hard aan ons eigen huisje, boompje en beestje. Zij heeft net als ik een grote interesse voor reizen, nieuwe culturen en de natuur. Iets wat we dan ook regelmatig combineren door de vaak ongerepte Zuid-Amerikaanse natuur in te trekken.

In totaal heb ik meer dan 2 jaar geleefd van wat ik tijdens mijn reizen kon vinden. Soms was dat eten uit een goed restaurant maar vaak was het rijst met wat planten die langs de weg groeiden. Dankzij mijn kennis over de natuur en survival heb ik veel dingen (met geluk) overleefd. Wie er interesse in heeft moet tijdens een avondje bij het vuur maar eens wat vragen over bijvoorbeeld een vleesetende bacterie, de Russische maffia, Vietnamese oplichters of de geweldige natuur in Nieuw Zeeland.

In mijn leven heb ik ook verschillende opleidingen en cursussen met goed gevolg mogen afronden. Zo heb ik naast een Bachelor in Economics en wat gerelateerde certificaten (ER, MER, AOP), mijn Open en Advancend Diving en verscheidene certificaten in de vechtsport en EHBO mogen ontvangen.


 

Foto van Rogier Rogier van Osch

 

Op jonge leeftijd begon mijn interesse voor de natuur al. Hoe je eigenlijk alles wat je nodig hebt om te leven kunt vinden in de natuur. Mijn vader zat bij defensie en bracht regelmatig verhalen en spullen voor me mee. Ik las het handboek voor de soldaat en speelde met vriendjes strategische spellen in het park. In mijn pubertijd begon ik meer een antimilitaristische overtuiging te ontwikkelen, waardoor ik de dienstplicht geweigerd heb.

Maar mijn interesse voor de natuur bleef groeien. Vroeger na het uitgaan, liep ik vaak kilometers om over de “Veluwe” naar huis, waar ik zelfs vele malen overnacht hebt.... Heerlijk vind ik het om omringd te zijn in alle rust met natuur!

Samen met mijn vrouw heb ik in 1998 een fietstocht gemaakt door west-Europa. Vanuit Velp (gld) hebben we 3,5 maand door, Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en België gefietst. Dat was echt een fantastische ervaring, we kampeerden veelal in het wild en onderweg aten we geregeld uit de natuur. De jaren daarna ging ik meestal iedere week wel een hele dag het bos in om diverse “Bushcraft” technieken uit te proberen.

Uiteindelijk besefte ik dat ik hier wat mee moest doen! Mijn kennis en interesses over leven en overleven in de natuur zijn zeer breed en gaan richting “native living”,“minimalisme” en “Back to Basic” om even wat termen te noemen. Graag deel ik mijn passie voor de natuur en Bushcraft met anderen en ik kan echt genieten als ik zie dat ik het enthousiasme hiervoor bij o.a. kinderen kan vergroten!


 

Foto van Peter Friebel Peter Friebel

 

Peter Friebel is de oprichter van en hoofdinstructeur bij VaraVild Bushcraft School. Met een vroege interesse in de visserij groeide zijn interesse in bushcraft en wildernis leven. Peter heeft samen met zijn vrouw en ongeveer 30 husky's het geluk in het midden van een van de meest wilde en mooie regio's in Europa te wonen.

Peter leert op zijn school bushcraft welke zich richt op bewustzijn en eenvoud. Hij is een onderzoeker en kunstenaar en is daardoor zeer creatief in het ontwikkelen en toepassen van nieuwe kennis en vaardigheden. Peter zijn grootste passie is tracking. "It is through tracking, the cradle of all bushcraft", he says, " that we acquire the awareness required for true survival".

Andere interesses van Peter zijn: (Slee) honden, Informatica, Theoretische Natuurkunde, Sterrenkunde, kosmologie, filosofie en muziekcompositie.


 

Siegurd van Leusen Siegurd van Leusen

 

Siegurd van Leusen is een buitensporter in hart en nieren. Opgegroeid op het platteland in Umbrië, Italië en pas op zijn 19de terug naar Nederland om kort daarna nog eens te verhuizen voor drie jaar tussen de Franse wijngaarden. Inmiddels alweer een lange tijd terug in Nederland. Nu werkt hij, overigens nog steeds met veel plezier, inmiddels al meer dan twaalf jaar bij Outline Travel als hoofdinstructeur buitensport en waar hij het gehele Bushcraft gedeelte runt onder zijn eigen label.

Zijn liefde voor de outdoor heeft hij al vanaf het moment dat hij nog maar net kon lopen. Vier maanden oud verhuist hij met zijn ouders naar Italië. Eerst een paar jaar in het uiterste zuiden, Calabrië en daarna tot zijn 19de verjaardag in het mooie en groene Umbrië. Hier leert hij het eenvoudige waarderen en het avontuurlijke opzoeken! Met ouders als zendelingen en dus met een laag inkomen, wordt het leven vanzelf creatiever en inventiever en zie je de dingen meer als uitdagingen dan als problemen. Eenvoudige dingen als koken op houtvuur of kolen, zelf je eigen eten telen of uit de natuur halen, werden de normaalste zaak van de wereld. Siegurd groeide op met vrienden uit boerengezinnen, waar het eten gewoon op het erf rond liep. Hij keek ook niet raar op als er in de avond hetzelfde konijntje op tafel tussen de gebakken aardappelen lag terwijl het vrolijk in de middag nog rondliep! Regelmatig trok hij de heuvels in met zijn knapzak, alleen of met zijn broertjes en vrienden.

Op zijn 19de verhuisde hij terug naar Nederland, maar de liefde voor de natuur bleef. Zijn voornaamste hobby's zijn langeafstandswandelen en alpinisme. Hij beklimt meerdere keren de Mont Blanc en Gran Paradiso maar ook de Mont Blanc du Tacul, Arête du Cosmiques en de Kilimanjaro in Tanzania. Siegurd volgt verschillende alpiene cursussen en een EHBBO (Eerste Hulp Bij Bergsport Ongevallen) cursus in Zermatt o.l.v. van de bekende alpinist en reddingswerker Menno Boermans.

Echter zijn grootste passie blijft het beklimmen van Munro's in Schotland. Begonnen in 1996 en met 282 bergen te gaan is Schotland het land waar je hem het meeste zult vinden buiten Nederland. Ondanks regen en midges is en blijft Siegurd verknocht aan dit prachtige land. Bushcraft is niet ooit een keuze geweest voor hem maar is er altijd al geweest en is verder ontwikkeld tot wat het nu is. Siegurd is erg leergierig en probeert zijn liefde voor de natuur op deze manier verder te ontwikkelen. Hij heeft zijn vuurmaak skills opgefrist tijdens een persoonlijke cursus met Dale Collett van de British Bushcraft School. Ook heeft hij cursussen gevolgd bij Woodlore het bedrijf van de Bushcraft legende Ray Mears.


 

Foto van Renee weijers Renee Weijers

 

Renee Weijers heeft 22 jaar ervaring in lesgeven als docent Beeldende Vorming.  Als vooropleiding heeft ze de docentenopleiding en de kunstacademie gevolgd. In 2009 is zij gestart met de vakschool Schoonhoven edelsmeden. Na een jaar kwam zij via een workshop van Hans Kimmel in aanraking met leer bewerken en is sindsdien overgestapt op leer. Nadat ze diverse cursussen en workshops op dit gebied had gevolgd is ze uiteindelijk begonnen met het geven van haar eigen workshops. De laatste jaren geeft ze speciale cursussen in leer bewerken waarbij de mooiste tassen en andere leren (survival) producten worden gemaakt.

2010- Cursus professioneel goudsmeden. Vakschool. Schoonhoven.
2004-2005 HKU Docentenopleiding 1ste graad. Hoge School voor de kunsten. Utrecht.
1999-2001 Traject beeldend werken. Kade Ateliers. Utrecht.
1983-1988 Docentenopleiding tekenen. 2de graad. Stichting Opleiding Leraren. Utrecht.


 

Thijmen Gelens Thijmen Gelens

 

Thijmen Gelens heeft sinds jongs af aan via vrienden en zijn ouders vele ambachten mogen leren. Buckskin tannen, wilg verwerken, boog bouwen, spinnen en vilten zijn er enkele van.

Vanaf zijn 17de, met vele reizen in zijn rugzak, is hij zijn kennis en vaardigheden verder gaan ontwikkelen, met o.a. tracking, neolithische ambachten, flora en fauna, maar ook de psychologische werking van de mens. Tijdens meerdere reizen was hij volledig op zichzelf aangewezen met alleen een mes om zich te voorzien. Het is iets wat hij iedereen aanraadt; “je wordt er bewust van”.

In de afgelopen 4 jaar is hij Europa afgereisd om cursussen te geven en nieuwe kennis op te doen. Hij werkt onder andere samen met oud-hoofdinstructeurs van Raymond Mears (bekend van een aantal tv series op Discovery Channel) en Woodsmoke. Via zijn cursussen wil hij mensen de zogeheten ‘Bushcraft-beleving’ mee geven. Een bewustwording van de natuur.


 

Peter Stokx en Armelle Van Hauwaert Peter Stokx en Armelle Van Hauwaert

 

Peter Stokx en Armelle Van Hauwaert zijn negen jaar geleden begonnen met het aanbieden van kanocursussen. Ze bieden workshops en activiteiten met kano en zeekajak aan voor alle niveaus op vlak, stromend en wild water in België en in het buitenland. Ze zijn al vaak in het nieuws geweest om hun gedurfde vaarroutes en grote kennis over kanoën. Peter is een rivierexploot bij uitstek en de hoogst geschoolde Nederlandstaligelesgever op kanogebied. Als expeditiekok tovert hij tijdens meerdaagse trekkings culinaire hoogstandjes tevoorschijn. Hij doceert bij Cap Bohan de cursus Trekkingkoken, leidt het gastronomisch bivak en alle specialitaties op en rond het water.

Enkele certificaten en diploma’s van dit geweldige team zijn:
maart 2013: vernieuwing ACA (American Canoe Association) Instructeur certificering
december 2011 – 4 d. Wilderness Advanced First Aid – Wilderness Medicine Associates
december 2010 – Opleiding EHBO voor reisbegeleiders , Toerisme Vlaanderen
Oktober 2010 – Whitewater Rescue Technician (WRT); RESCUE 3 – Hohen Limburg – 3d.
September 2010 – Power steering clinic, Paddle Canada/pagaie Canada given by Andrew Westwood
2010 – 2 days Whitewater Security and Rescue workshop. River Rouge, Québec, Canada
Erkend Reisleider voor Toerisme Vlaanderen
2007 – België – Vlaamse Trainerschool/BLOSO – Initiator Kano/Raft
2003 – Ardennen – Medic First Aid
2003 – Zwitserland – L4 White water Canoe Solo & Tandem Instructor (ACA)
2000 – Québec – Niveau IV kanovaren wildwater vlakwater solo & duo (FQCC)
1999 – Maine (VS) – Kano Freestyle stage (ACA)
1999 – Engeland – 4 sterren kano wildwater solo (BCU)
1996 – Québec – Niveau III kanovaren vlakwater solo (FQCC)
1996 – Québec – Niveau III kanovaren wildwater, bij (FQCC)
1989 - Opleiding zeekajak bij het NKV


 

Geerd de Koning Geerd de Koning

 

Loulou, Geerd & hun zoon Sirah wonen midden in de prachtige natuur van Zweden. Omgeven door glasheldere meren, uitgestrekte naaldwouden en de boeiende bergwereld op korte afstand. Geerd neemt zijn gasten mee op zijn zwerftochten en probeert inzicht te geven in het leven in de natuur en de plaats van de mens in de natuur. Hij laat je de natuur zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Elk jaargetijde heeft zijn geheimen en het is prachtig om die te ontdekken. Al op jonge leeftijd was Geerd geboeid door survival en het leven in de natuur. Zijn eerste survivaltocht organiseerde hij toen hij 18 jaar was. Tijdens zijn tochten in Canada, Amerika en Scandinavie stond bushcraft en camp- craft altijd centraal. Later is daar vision quest bijgekomen, om balans te brengen tussen  bushcraft-vaardigheden en het ”zijn” als mens. In 1995 introduceerde Geerd de term Bushcraft binnen Nederland en hij had later nog een televisie programma genaamd Avontuurlijk Nederland. De drang om te ontdekken en vrijheid te ervaren is er nu nog steeds. Bush-craft, camp-craft, jagen en vissen vormen nog steeds een onderdeel van het dagelijkse leven in Norrland. Loulou, Geerd & Sirah willen deze manier van leven graag met de gasten delen en laten ervaren! Zij noemen het Nature Wellness!


 

Geert van speybroek Geert Van Speybroek

 

Geert is Bergwandelleider bij het Oostenrijks Alpenverband, initiatior Bergwandelen bij BLOSO en was 10 jaar reisbegeleider met specialisatie rugzaktrekking. Hij werkte 5 jaarals wildernisgids in Canada en is een groot survivalliefhebber. Hij doceert bijna alle technische vakken rond rugzaktrekking: materiaalkennis, kaart en kompas, bergwandelen en tropisch reizen. Zijn passie voor prehistorische technieken en leven in de natuur maken van hem echter ook een boeiende survivalinstructeur.


 

 
Jan van Bale Jan van Bale

 

Ik ben een echt buitenmens en ik wandel graag. Op 18 jarige leeftijd ben ik besmet geraakt met het wandelen in de bergen en dan met name in de Alpen. Gelukkig vindt mijn vrouw wandelen ook heerlijk dus we trekken er samen regelmatig op uit in Nederland. De afgelopen 14 jaar zijn we tijdens onze vakanties met name in Frankrijk geweest. Een jaar of 5 in de Dourdogne-streek, een jaar of 5 in Bretagne en de laatste 4 jaar vooral in de franse alpen. Daarnaast hebben we ooit eens een weekje door Luxemburg gewandeld en zijn we ook op de grens van Duitsland en Oostenrijk aan de wandel geweest.

In de afgelopen jaren ben ik in aanraking gekomen met het fenomeen Bushcraft en ontdekte dat dit een prima middel is om af en toe even te ont-stressen en de accu op te laden. Daarnaast is het mooi om weer even terug te gaan naar de basis waar het eigenlijk om gaat. Een dak boven je hoofd, een vuur voor warmte en om je eten te bereiden, water en voedsel.

Tijdens Bushcraft-activiteiten wordt je heel direct geconfronteerd met de hele basale zaken die nodig zijn om te kunnen leven. In de loop der tijd heb ik mij een aantal vaardigheden eigen gemaakt, zoals een goed onderkomen bouwen, al dan niet van natuurlijke materialen, vaardigheden om veilig te kunnen werken met zaag, mes en bijl, het maken van vuur zonder aansteker of lucifer te gebruiken. Het herkennen van eetbare planten, kruiden en bomen. Met behulp van deze vaardigheden is het in eens niet zo erg meer als je al dan niet expres in de natuur terecht komt en er niet 1, 2, 3 weer uit kan komen. Op een gegeven moment wordt de natuur één groot warenhuis waar eten te vinden is, waar brandstof te vinden is, waar je touw kan vinden om iets aan elkaar te knutselen, kort om, als je in de natuur je weg weet heb je de supermarkt echt niet meer zo vaak nodig.

Ik vindt het ontzettend leuk om de opgedane kennis en ervaring te delen en om daarnaast nog elke keer dat ik de natuur in ga weer wat nieuws te ontdekken of te leren.


 

Peter de batist Peter De Batist

 

Peter is reeds meer dan 30 jaar actief met de studie van eetbare planten, insecten, noten, bessen en paddestoelen. Hij dirigeerde expedities naar het regenwoud en gaat nog steeds op zoek in de eetcultuur van tropische regio‟s om ook in die biotopen naar meer informatie te graven. Hij nam met zijn kennis van insecten, vissen, amfibieën, reptielen en planten ook deel aan een aantal wetenschappelijke speleo expedities in Europa. Peter doceert bij ons Inleiding wilde planten, Voeding uit de natuur 1 & 2 en Prehistorisch koken. Hij leidt bovendien een bedrijfje dat zich specialiseert in toegepaste ecologie (zoals aquaria en tuinvijvers) en geeft cursussen en lezingen over zijn onderwerpen. Veel mensen kennen hem als „ de
man van het insectenbuffet‟.


 

 Tom Verrilo Clemens Disch

 

Al van kleins af aan is Clemens veel buiten in de natuur te vinden. In de loop der jaren heeft zijn interesse in de natuur zich steeds meer ontwikkeld en dit heeft hem doen beslissen hier iets serieus mee te gaan doen. Na onder andere het afronden van de opleiding “hike and survival instructor” in het wilde Canada heeft Clemens van zijn hobby zijn werk gemaakt.


 

Dave van wijngaarden Dave van Wijngaarden

 

Vanuit de fascinatie voor het Japanse zwaard is Dave van Wijngaarden 15 jaar geleden aan de slag gegaan met smeden. Door zijn eigen nieuwsgierigheid, en door steeds meer mensen te leren kennen, heeft hij het ambacht smeden zelfstandig eigen gemaakt. Dit tot op een niveau waarin hij internationaal erkenning krijgt voor de kwaliteit van zijn staal.

Het Japanse staal is aanleiding geweest om verder te zoeken, naar kwaliteit, eigen handtekening in het staal… Op dit moment is hij de enige in Europa en bijna de enige in de wereld die met de hand in eigen smederij in staat is om Roestvast damaststaal te vervaardigen, wat verkocht wordt onder de merknaam Tradition.

Damaststaal (of patroon gevuurlast staal) is een type staal dat ontstaat door verschillende staalsoorten op elkaar te vuurlassen, en deze verschillende materialen blijven zichtbaar. Je ziet het bijvoorbeeld in de Japanse keukenmessen, tegenwoordig. In carbonstaal (niet-roestvast) wordt dit wel gedaan, maar Roestvast is een stuk lastiger. Het ‘Tradition Stainless Steel Damascus’ wordt op dit moment in oplage geproduceerd en verkocht in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Dave verkoopt dit zelf in de Benelux.


 

Frédéric Hannon Frédéric Hannon

 

"Fre" is een allrounder, de combinatie van fysieke inspannig en de prachtige natuur liggen hem het best. Hij houdt van stevige rugzaktochten, de bergen en mountainbiken door de bossen. Hij evolueert van stageair bij de trekkingschool tot instructeur. Zijn algemene outdoorkennis, liefde voor winterse survivaltechnieken, kennis van EHBO en sportief doorzettingsvermogen maken van hem de ideale assistent bij diverse cursussen en activiteiten. Ook sportieve groepen met extreme ambities zijn bij hem aan het juiste adres.
Frank Versteegen Frank Versteegen

 

Docent Frank combineert in de cursus Weerkunde zijn opleiding Meteorologie aan Wageningen Universiteit, zijn ervaring in de weerkamer, zijn werk als reisleider voor SNP en zijn lol in het werken met mensen. Slecht weer bestaat voor Frank niet, hooguit minder lekker wandelweer, interessant weer of dynamisch weer. Voor dat dynamische weer is hij voorjaar 2009 zelfs naar de VS afgereisd om op tornado‟s te gaan jagen! Maar ook het weer op IJsland of in Nieuw-Zeeland waren de afgelopen jaren uitstekend om de theorie op een goede manier aan de praktijk te koppelen. Boeiende verhalen gegarandeerd!


 

Louis Beyens Louis Beyens

 

Prof.Dr. Louis Beyens, specialist Polaire Ecologie, Limnologie en Geomorfologie aan de Universiteit Antwerpen. Louis is een ervaren buitensporter en bergwandelaar met een aantal wetenschappelijke polaire expedities op z‟n palmares. Hij schreef ook een boek over het ontstaan van de landbouw (De Graangodin) en over het leven in Noordpoolgebieden (Het masker van de Raaf). Sterrenkijken is één van zijn passies die hij graag deelt tijdens een heldere nacht in de bergen of de Ardennen... Hij doceert boeiend en vooral met veel enthousiasme. Een wandelende encyclopedie !
Albert wouter Albert Wouter

 

Albert is reisleider en bergwandelgids met meer dan 25 jaar ervaring. Hij gebruik graag stilte als meerwaarde van natuurbelevingen. Hij is zelf een stille, rustige en geduldige persoon die de tijd neemt om te luisteren. Voor hem is een
wandeling in de natuur ook steeds een innerlijke ontdekkingsreis. Onder het motto “stille waters diepe gronden” heeft hij als mature en ervaren berggids heel wat kennis te delen met zijn deelnemers.


 

Wendy Van Gool Wendy Van Gool

 

Houdt vooral van huttentochten in de zomer, maar het sneeuwschoenwandelen, alpinisme en indoor klimmen weten haar
echter ook te bekoren. Onderschat deze dame dus niet ! Al vrij jong trok Wendy naar de bergen en heeft ondertussen al heel wat ervaringen en opleidingen achter de kiezen. Deze verworven kennis weet ze boeiend en inspirerend over te brengen wanneer ze les geeft tijdens onze trekking en bergwandelcursussen. Soms kom je haar ook tegen als assistent tijdens onze wandelweekends of Alpenweken. Wendy geeft veel aandacht aan haar deelnemers, straalt positieve energie uit en is altijd goedlachs.


 

Kris Lauwers Kris Lauwers

 

Kris was jarenlang actief bij verschillende natuurverenigingen, waar hij zich bezighield met natuurstudie en het begeleiden van uitstappen en reizen. Ondertussen studeerde hij af als bioloog en specialiseerde hij zich in het onderzoek van vlinders en libellen. Sinds enkele jaren verdiept hij zich in allerlei survivalonderwerpen met een sterke interesse in het herkennen, vinden en bereiden van eetbare planten en dieren. Je zal hem bij de natuurcursussen regelmatig als assistent of instructeur ontmoeten.


 

Wim Van Huyck Wim Van Huyck

 

Onder het motto "de beste klimmer is diegene die zich het beste amuseert', is Wim naast de klimsport ook actief in het alpinisme en het bergwandelen. Hij werkte zowel als verpleegkundige, reisbegeleider en buitensporter in verschillende continenten. Door zijn ruime ervaring bij de dringende medische hulpverlening heeft hij veel aandacht voor veiligheid tijdens
natuurbeleving. Wim volgde een specialisatie Wildernis First Aid en oefent dit uit in combinatie met de diploma's van Bloso Instructeur Bergwandelen en Bloso Initiator sportklimmen. Wim houdt ervan om mensen iets bij te brengen in ruil voor wat hij van hen en van de natuur mag leren.


 

Chris Butnaru Chris Butnaru

 

Chris is reeds 24 jaar voorzitter van de speleologen en alpinisten club en sinds 1984 gebreveteerd ADEPS Monitor in de speleologie. Na een bewogen speleologen verleden en een passie voor het hooggebergte, gaat zijn voorkeur voor het ogenblik uit naar via ferrata's in de Dolomieten en trekkings in de Hardanger Vidda (Noorwegen). Trekking uiteraard met GPS als toegevoegde waarde in de orientatie. Sinds vier jaar geef hij GPS instructie aan ballonvaarders, trekkers, geologen,alpinisten en speleologen. Het GPS gebeuren is zo omvattend dat het hem in contact gebracht heeft met de meest uiteenlopende toepassingen. Het is een jarenlange passie die hij voor al ook graag wil delen met anderen.


 

Stefan Schoone

 

Ik ben geboren en getogen in Brabant in een klein dorpje genaamd Klundert. Samen met mijn ouders en zus woonden wij in een half vrijstaand huis met een hele grote garage. In die garage ging ik altijd op zoek naar materialen om hutten te bouwen, in de garage of daarbuiten. Naarmate ik ouder werd en verder weg mocht was ik vaak te vinden in de bossen die het kleine dorpje beschermen tegen de invloeden van het grote industriegebied van Moerdijk, ook wel `groenstrook` genaamd. Daar heeft de liefde voor natuur en de schoonheid die dat met zich meebrengt zich ontwikkeld. Buiten spelen en ontdekken. Later heb ik hier sportiviteit aan toegevoegd. Sporten, buiten kunnen zijn in de natuur, dat is mijn lust en mijn leven.

Samen met mijn vriendin en onze drie kinderen ben ik regelmatig te vinden in de Belgische Ardennen. Mooi, dichtbij en heel belangrijk, de kinderen vinden het er prachtig. Mijn passie voor het actief bezig zijn in de natuur, wordt op een leuke en vrijblijvende manier overgedragen aan onze kinderen en dat is fantastisch. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen als het even kan de bossen in.

In 2013 is dan ook bij mij het idee ontstaan om hier iets meer mee te gaan doen. Na het behalen van de opleiding Hike & Survival ben ik als gecertificeerd instructeur ook anderen, die dat graag willen, enthousiast aan het maken voor sport, natuur, bushcraft, hike en survival. Bij mij draait alles om beleving. Of het nu gaat om lekker buiten spelen, het opdoen van kennis over natuur of het leren van skills. ik deel dit dan ook graag met anderen die dezelfde passies hebben.


 

Han Willems Han Willems

 

Han is arts en werkzaam bij TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek). Naast zijn wetenschappelijke bezigheden is hij enthousiast bergwandelaar. Intussen zijn vele lage en hoge toppen bedwongen. In de loop van de tijd is hij bijzonder geïnteresseerd geraakt in het fenomeen hoogteziekte. Omdat vrijwel niemand veel van dit onderwerp bleek te weten, besloot hij zijn kennis op te schrijven in ' Hoe blijf ik gezond in de hoogte' (Uitgegeven door Kon. Inst. Tropen:www.kit.nl). Hij geeft regelmatig lezingen over hoogteziekte, zowel voor toeristen als voor medisch opgeleid personeel.


 

Yann Coppen Yann Koppen

 

Yann is geboren in Afrika met Frans, Indonesisch en Nederlands bloed en heeft gestudeerd in Nederland. Yann begon zijn avontuurlijke leven in het noordelijke gedeelte van Japan. Na jaren van reizen en werken in de buitenwereld was het tijd om deze passie te gaan delen in Nederland. Hij neemt je mee door het Atlas gebergte op een unieke manier. Met respect voor de lokale bevolking en natuur laten wij geen sporen achter. Wat jij leest, hoort en ziet op de televisie is vaak niet de realiteit. Ons doel is de mensen de lokale cultuur te laten voelen, ruiken en proeven en om deze met anderen te delen.


 

Timo Timo Rathgeber

Onze Duitse vriend reist de hele wereld over om te raften (Japan, Zwitserland, Canada, Australië, Peru, Costa Rica, Schotland, IJsland).Timo werkte in Duitsland als "Skilled Chemical Worker" en kreeg de kriebels van zijn leven. Toen besloot hij om naar Japan te emigreren. Sindsdien groeit zijn lust naar avontuur. Timo kookt graag tijdens onze expedities en staat altijd klaar om jou te helpen. Zijn favoriete uitspraak is: "Once we are old we don't regret the things we did or said. We rather regret the things we didn't do or didn't say".


 

Emil Carlsson Emil Carlsson

 

Emil is een Zweed die in het hoogland van Schotland woont waar hij een rustig leven leidt. In 2005 deed Emil een cursus ‘Adventure Guiding’ in Nieuw Zeeland. Sindsdien werkte hij als raftgids in Zweden, Schotland, Costa Rica, Nepal, Marokko en Oeganda. Misschien omdat dit voor hem nog niet avontuurlijk genoeg was deed hij recent een opleiding voor brandweerman. Terwijl hij nog twijfelt of hij hiermee branden zal gaan blussen in Zweden of blijft raften in Schotland vindt hij altijd nog de tijd om klanten te gidsen over de imposante rivieren van Marokko.


 

Arjen Damen Arjen Damen

 

Als kind was Arjen aan de waterkant en in de bossen van Brabant te vinden. Met een opblaasbootje verkende hij de Biesbosch en struinde de Loonse duinen af op zoek naar wild. Zijn liefde voor sport ontwikkelde zich toen hij als uitwisselingsstudent American football speelde in Indiana. Twee jaar later stopte hij vroegtijdig met zijn middelbare school en keerde terug naar de Verenigde Staten. Hier werkte hij op boerderijen, een rondreizende kermis en verdween voor enkele weken met een vlot in de moerassen van Mississippi.

Zijn volgende reis bracht hem naar Kenia waar hij met zijn tentje rondtrok en bij verschillende stammen verbleef.
Een poging om op een vissersboot in Alaska terecht te komen ‘strandde’, een jaar later door geldgebrek in de Rockies van Colorado. Terug in Nederland deed hij een toelatingsexamen en studeerde zes jaar filosofie aan de Erasmus Universiteit. Daarna werkte hij als schrijver en startte zijn eigen klusbedrijf. Zijn reizen beperkten zich voortaan tot tochten in de Europese bergen. In deze periode leerde hij ook klimmen.

De routine maakte hem onrustig en in 2008 begon hij eindelijk weer aan een groot avontuur: een solo-expeditie in het Amazonegebied. In zijn opvouwbare kano voer hij de gehele Bobonasa rivier af van Ecuador naar Peru. Hij is de enige die deze soms gevaarlijke expeditie, alleen ondernam. Hij verraste dan ook heel wat indianen, die niet altijd even blij waren met zijn komst. Tijdens dit avontuur is zijn liefde voor het grootste tropisch regenwoud van de wereld ontstaan en ontmoette hij Nelson Salas. Met hem werkt Lobo Loco nu samen in Peruaanse jungle.

Terug uit het oerwoud besloot hij van zijn passie, zijn beroep te maken en volgde een IWGA opleiding voor gidsen in Canada. Hier leerde hij de uitgestrekte Canadese wildernis kennen en alles wat je moet weten om met een groep mensen veilig door onherbergzame gebieden te trekken.


 

Gino en Elsie Maes Gino Maes

 

Ik ben in 1969 in Aalst in Belgie geboren. Vervolgens ben ik in Duitsland opgegroeid in een bosrijke omgeving die ik reeds heel jong ben beginnen ontdekken. De meeste tijd bracht ik dan ook met een paar vrienden in die uitgestrekte bossen door. In die tijd bestond de ”gore-tex” nog niet en sliepen we onder een oude legerdeken op een bed van dennentakken met een tarp over ons hoofd. Met de jaren hebben we ons zelf aangeleerd, hoe we ons tegen de natuurelementen kunnen beschermen. Experimenteren was de boodschap! 
Later bij de Scouts leerden we nog een heel deel bij omdat onze leiders militairen waren die het ons op een ietwat hardere manier bijbrachten. 
Op 18 jarige leeftijd zijn we terug naar Belgie verhuisd en ik ben toen bij het leger gegaan.
Ik heb vervolgens jaren bij de para-commandos als beroeps vertoefd, waar ik mijn eerste echte, door profs gegeven, survivalcursussen kreeg. Menige volgden nadien in binnen- en buitenland. Na het leger had ik de microbe te pakken en trok de wereld rond met de bedoeling zoveel natuur op te snuiven als maar kon. Waarschijnlijk is dat de reden waarom ik niet meer zo goed kon aarden in de betonnen jungle. Ik zocht naar een plek waar ik dichter bij moeder aarde kon leven. Die plek hebben mijn vrouw en ik in Noord Zweden gevonden en hier hebben we ons bedrijf opgestart, met de bedoeling de mensen terug de natuur te laten ontdekken. In totaal heb ik zowat 35 jaar ervaring met het outdoor leven en ik leer nog elke dag bij.


 

Jeroen Kloppenburg Jeroen Kloppenburg

 

Interesse voor de natuur zat er bij Jeroen al vroeg in. Gewapend met een verrekijker ging Jeroen na school de uiterwaarden van Deventer in op zoek naar vogels. Hij bouwde een kijkhut op enige afstand van één van de eerste buizerdsnesten in de omgeving (toen nog een bijzonderheid). Met vriendjes ging hij op ‘survival tocht’ en leerde zo de beginselen van het leven in de natuur.

Op latere leeftijd verlegde Jeroen zijn interesse langzaam naar zoogdieren. Bijzondere zoogdieren begonnen weer te verschijnen in zijn omgeving; marters, otters, bevers en zijn favoriete zoogdier de das. Voor die laatste zet hij zich in het bijzonder in. In samenwerking met organisaties als Das & Boom, landeigenaren en de overheid waakt hij over de dassenpopulatie in de omgeving van Deventer. In 2008 heeft Jeroen de anderhalf jarige cursus tot IVN Natuurgids met succes afgerond. In 2014 nam hij deel aan een Cybertracker evaluatie, een wereldwijde objectieve standaard voor de evaluatie van trackers. Na twee intensieve dagen behaalde hij niveau III (96%).


 

Tom Verrilo Tom Verrillo

 

Sinds 2001 heb ik in uiteenlopende wildernisgebieden schitterende trektochten gelopen waarbij ik volledig op mijzelf was aangewezen. Het liefst ging ik naar gebieden waar ik alleen was met de natuur en ik geen mensen zou tegenkomen. De natuur, zo heb ik op mijn tochten ontdekt, is belangrijk voor mensen. Met een rugzak op dagenlang de ongerepte wildernis in, is niet alleen een mooie manier om sportief en actief bezig te zijn en spectaculaire natuur en prachtige wilde dieren te zien. Het is ook een manier om – zonder zweverig te doen – helemaal tot jezelf te komen, je eigen grenzen te verleggen en nieuwe inzichten op te doen.

Opleiding en ervaring
Veel van mijn kennis over de wildernis en mijn ervaring heb ik in eerste instantie in de praktijk opgedaan. Ik heb tochten met groepen gelopen, veel solo, ook met mijn trouwe hond Laika, en met mijn gezin. Tijdens mijn eerste trekkings leerde ik - soms letterlijk - met vallen en opstaan de ins en outs van wildernistrekkings.

Als autodidact heb ik veel over het (over)leven in de natuur geleerd door te lezen en overlevingstechnieken zelf uit te proberen. Daarnaast heb ik een aantal cursussen over bushcraft gevolgd en heb ik kennis van dieren, diersporen en eetbare planten om mensen onderweg zoveel mogelijk mooie dingen te kunnen laten zien.

Tijdens mijn opleiding tot wildernisgids - zomer- en winterspecialist - in Nederland, Frankrijk en Canada tussen 2009 en 2014 heb ik geleerd hoe je mensen op een veilige, goede en leuke manier door wildernisgebieden kunt gidsen. Naast theorie deden we veel praktijkervaring op, over onder andere oriëntatie, overlevingstechnieken en groepsdynamica, maar we werden ook fysiek beproefd onder soms barre omstandigheden.

Opleidingen:
CSWI - Gediplomeerd wildernisgids (voor alle seizoenen)
Verschillende bushcraft- en survivaltrainingen
Wilderness First Aid (wildernis-EHBO)
Search and rescue

Tom is lid van de Wilderness Guides Association, de beroepsvereniging voor wildernisgidsen.


 

Theo Van Bokhoven Theo van Bokhoven

 

Ik ben geboren en getogen in het mooie Brabantse land. In mijn jeugd heb ik altijd al affectie gehad met de natuur en ben hier veel te vinden. De Biesbosch en Loonse en Drunense duinen zijn er met de paplepel ingegoten. Hiernaast wilde ik al vroeg mensen helpen en het duurde dus niet lang voor mijn EHBO diploma een feit was en ik met mensen aan het werken ging!

Na jaren als gezinscoach, groepsleiders en veel uurtjes voor de klas kwam ik in aanraking met een klein zwart spinnetje. Dit spinnetje bracht mij de Borrelia bacterie. Beter bekend als de ziekte van Lyme. Na een pittig ziektebed heb ik het roer omgegooid en me aangemeld bij Defensie. Hier heb ik de opleiding tot geweerschutter bij de landmacht gevolgd. Hier kwam mijn oude passie tijdens de lessen ZHKH (zelf hulp kameraden hulp) naar boven. Hierop volgend kwam al snel de opleiding gewonden verzorger en BHV. Op dit moment geef ik EH lessen bij brandweer en politie en bij Defensie vanuit mijn eigen bedrijf en binnenkort ook voor het Oranje Kruis als kader instructeur.  


 

Vivian Hebing Vivian Hebing


Ik ben na het VWO/ Atheneum naar de Kunstacademie gegaan, maar daar vond ik te weinig terug van wat ik wilde leren. Ik wilde technieken leren, de oude ambachten, de fijne kneepjes van het vak en niet vooral het concept dat telde! Een goed concept is natuurlijk belangrijk, maar als je niet de technieken beheerst om je kunstzinnige ideeën mee uit te voeren, dan heb je er vrij weinig aan in mijn ogen! Dus ben ik vervolgens echt een ambacht gaan leren, de opleiding voor goudsmid in Schoonhoven!

Op die goudsmid-school in Schoonhoven leerde ik ook een meisje kennen, Elwy, die helemaal weg was van glaskralen maken en dat vond ik echt magisch mooi...dat je zoiets zelf kan maken...wauwwww! Ze vroeg een keer of ik een middagje mee kralen wou leren maken en sinds toen was ik verkocht! Dankzij haar ben ik dus tijdens mijn opleiding voor goudsmid ook langzaam aan begonnen met het maken van glaskralen, duurde even voor ik genoeg geld had voor de juiste branders, het beste glas en een oventje, maar het groeide uit tot een van mijn grootste passies!

En omdat het leven van toeval aan elkaar hangt...keek ik een keer een film 'Into the wild' waarin een jongen al zijn geld wegdoet en op avontuur gaat en veel nieuwe mensen ontmoet en daarin was er een klein stukje over een oude man die een leren riem aan het maken was. Hij zei...als je het leer nat maakt, dan kan je het bewerken. Ik dacht...zo makkelijk kan het toch niet zijn?! Ik had toevallig nog een oud naturel leren mapje liggen en het leek wel natuurlijk gelooid leer... Ik sloeg er een messing prototype in van mijn goudsmeedprojectjes en tot mijn grote verbazing bleef de perfecte afdruk er gewoon in staan! En zo ben ik begonnen met leerbewerken, door een film! Sindsdien heb ik mijn kennis en ervaring uitgebreid waardoor ik nu met veel passie en succes de mooiste workshops en cursussen over leer bewerken kan geven.


 

 Jordy van Espelo


Al zo lang Jordy zich kan herinneren heeft leven in de natuur een aantrekkingskracht op hem. Dit is begonnen als kleine jongen. Zijn ouders runde een camping in de bossen van Twente. Hier leerde hij op 4 jarige leeftijd al vuur maken. De filosofie van zijn moeder was:  ‘als je toch fikkie gaat steken, dan kan je dit maar beter veilig doen’. De natuur was in die jaren zijn speelterrein. Vuur maken, hutten bouwen, hout snijden, vissen, van alles met touw aan elkaar knopen, hout hakken, hij deed niets anders. Later waren de boeken en films van Jack London ook een grote inspiratie.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat hij, zichzelf ging verdiepen in bushcraft en survival. Na meerdere cursussen en opleidingen in binnen en buitenland te hebben gevolgd was hij verkocht. ‘Normaal’ door een bos lopen zat er niet meer in voor hem.

Met de jaren werd de behoefte om zijn kennis met andere te delen steeds groter. Doordat jordy ook een onderwijsachtergrond heeft wilde hij hier een combinatie van maken. rond zijn 29ste is Jordy 2 opleidingen gaan volgen om bushcraft en survival instructeur te worden. Tot op de dag van vandaag geniet Jordy er volop van om zijn passie voor het leven in en met de natuur over te brengen aan ander mensen!


 

 Ronald Zijlstra


Als kind ben ik vaak meegenomen door mijn ouders de natuur in om deze te leren kennen en te waarderen. In mijn tienerjaren ben ik actief geweest bij de scouting, totdat ik de militaire dienst inging om daar een grote verscheidenheid aan trainingen te volgen, waaronder meerdere survivaltrainingen.
Dit gecombineerd met de in mijn jeugd opgedane kennis, vormde voor mij een mooie basis om zelf bushcraft/survival trainingen te gaan geven. Vervolgens heb ik o.a. ook de opleiding Hike & survival gevolgd om zo op de beste manier mijn kennis te kunnen overdragen.


 
Extremesurvival.nl | KVK Zwolle: 51025515 | BTW nummer NL138735487B01

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over webshopproducten en orders: 0529 451 184.

Voor cursussen en evenementen: 06 1929 6293.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vandaag besteld, morgen in huis

Verzendkosten

 

 

Winkelwagen

Winkelwagen, 0 items

Reviews klanten

Anoniem
21 mei, 2018
Voor ons team was het een heerlijk survival weekend. Ronald en zijn assistent zijn super aangename, interessante bushcrafters. In ons kamp in Zeewolde...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Alles op voorraad
Snelle levering
Beveiligd betalen
Kundige klantenservice
Soepel retourbeleid


Ga direct naar:

Contact
Garantie en retourneren

 

Aankomende cursussen

Vuur maken in Groningen

mei
maandag
28

 
Vuurtje stoken ... wie heeft dat nou niet gedaan? Leer vuur maken met natuurlijke materialen en oude technieken zoals vuurslag,...

Koken Primitief koken

juni
zaterdag
2
Gezellig, leerzaam en vooral lekker! Onze kookworkshops zijn zeer in ‘trek’ en dat komt vooral omdat koken op het moment hot is en helemaal als...

Weekendcursus Diersporen

juni
zaterdag
2

Data: 1 & 2 april. Beide dagen van 10:00-15:00. Dag 1 Veluwe, dag 2 uiterwaarden omgeving Deventer. Kosten €100,-. Niet inbegrepen...

Laatst bekeken

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over