Maak je huis zelfvoorzienend - 2

zonnepanelen

In dit artikel behandelen we de onderstaande onderwerpen voor het zelfvoorzienend maken van je huis.

  1. Energie
  2. Inkomsten
  3. Sociale interactie

 

Energie
Op 4 november 2006 viel in grote delen van Europa de stroom uit. Delen van Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Nederland veranderden in donkere gebieden. Een Duits elektriciteitsbedrijf had een elektriciteitslijn tijdelijk uitgeschakeld wat helaas volkomen verkeerd liep. Meerdere lijnen kwamen onder enorme spanning te staan en "begaven” het.

Op 5 januari 2009 viel de stroom uit in de regio Mechelen. Een simpel defect zorgde voor een kortsluiting welke veel hinder veroorzaakte. Seinen, verkeerslichten en ophaalbruggen waren slechts een paar van de dingen die niet meer functioneerden.

De gevaren zoals die beschreven zijn in het Preppen menu in combinatie met bovenstaande voorbeelden zijn goede redenen om je eigen energiesysteem te installeren. Daar komt bij dat je op den duur ook nog van de hoge energierekeningen af bent.
Een betaalbare manier om je eigen energie op te wekken is via zonnepanelen. Een compleet geïnstalleerd systeem van 8 panelen bespaard al snel rond de €400,- per jaar. Met de 15% (jaar 2013) subsidie van de overheid erbij betekend dit dat je in circa 9 jaar de investering eruit hebt. Op de volgende website kun je voor jezelf berekenen hoeveel je kan besparen. Wil je compleet zelfvoorzienend leven op alleen zonnepanelen dan moet je het systeem los koppelen van het net en alle energie opslaan in accu’s. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik per woning is 3500 kWh per jaar. Dit betekend dat je ongeveer 25 zonnepanelen nodig hebt om geheel onafhankelijk van het net te zijn. Dit artikel beschrijft de verschillende zonnepanelen en hun mogelijkheden. 



Omdat verschillende scenario's ervoor kunnen zorgen dat we een tijdje geen zon of zelfs diffuus licht zien, is het verstandig om de risico’s te verspreiden en een tweede methode van energieopwekking te gebruiken. Een methode die in Nederland veel wordt gebruikt is windenergie. De hoge kosten die deze methode met zich meebrengt kunnen voorkomen worden door de windmolen zelf te bouwen. De volgende video geeft hier meer informatie over.
Tenzij je de energie die deze turbine opwekt aan de energiecentrales levert is er geen subsidie te verkrijgen. Wil je toch een windmolen installeren dan geven de volgende websites hier veel informatie over.

  1. De gemeten opbrengsten per windturbine.
  2. Je eigen windturbine.
  3. Alles over je eigen windmolen bouwen.

Een derde manier om je eigen stroom op te wekken is door het gebruik van aardwarmte. Door water uit de aarde te pompen is het zowel mogelijk om te koelen als om op te warmen. Voor meer informatie hierover raden we de volgende websites aan.

  1. Energie uit eigen bodem.
  2. Terugverdientijd aardwarmte-installatie.
  3. Meer over hernieuwbare energie door de overheid.

 

Inkomsten
Valuta is door de eeuwen heen steeds belangrijker geworden en zonder voldoende euro’s krijg je weinig meer gedaan. Om geheel zelfvoorzienend te leven is het belangrijk om zowel kosten te voorkomen als inkomsten te genereren. Spullen gaan kapot, hulp moet worden ingehuurd en de belasting staat ook altijd klaar.

Bij voeding is al beschreven dat het handig is om je veestapel zoveel mogelijk te laten groeien. In combinatie met het gekweekte groente en fruit kun je een steeds grotere voorraad aanleggen. De volgende stap is dan ook het omzetten van deze voorraad in spullen en/of valuta.
Het omzetten van deze voorraad naar valuta kan simpelweg gebeuren door het te verkopen. Dit kan in eigen beheer of door iemand anders gedaan worden. Zolang ons systeem nog overeind staat betekend het verkopen van je voorraad ook dat er belasting over betaald moet worden. De volgende website geeft hier meer informatie over.

Enkele plaatsen waar je groente, fruit, dieren en kennis kan verkopen zijn:

  1. De lokale markt.
  2. Beurzen en open dagen.
  3. Via het internet op websites zoals marktplaats en E-bay.

Wil je zo min mogelijk gebruik maken van de Euro dan is LETS een handige optie. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem. Het is een gemakkelijke manier om je tijd en voorraad om te zetten in dingen die je nodig hebt. Door lid te worden van deze community kan van alles "geruild" worden: van het plakken van een fietsband tot lessen in internet of een tweedehands boek. Het handige van een ruilkring is dat het ruilen zich niet beperkt tot twee personen. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders een product of dienst terugkrijgen. De volgende LET website geeft hier meer informatie over.
Het grote voordeel van dit systeem is dat je geen belasting hoeft te betalen. Daarnaast bouw je een netwerk op wat zeer goed van pas kan komen in andere SHTF situaties.

Voor meer informatie over alternatieve valuta bekijk het menu item geld.



Sociale interactie
In de jaren 50 is er een onderzoek uitgevoerd door Harry Harlow waarbij jonge aapjes bij hun moeder werden weggehaald. Vervolgens kregen deze kinderaapjes een surrogaatmoeder die bestond uit ijzerdraad of uit hout met wat stof eromheen. De jonge aapjes bleken een voorliefde te hebben voor de knuffelbare versie boven het ijzerdraad type. Zelfs nadat het ijzerdraad werd voorzien van een tepel die melk gaf. In een later levens stadium werd het gedrag van deze aapjes extreem asociaal en agressief. Ze werden seksueel gestoord en weigerden voor hun kroost te zorgen.

Het team van Holt-Lunstad's onderzocht 148 studies die onderzoek deden naar gezondheid in relatie met sociale interactie. In totaal werd er naar 308 849 mensen hun gedrag over gemiddeld 7,5 jaar gekeken. Dit onderzoek toonde aan dat een kwalitatieve diepgaande relatie de gezondheid en levensduur van een mens enorm kan vergroten. Alleen leven is voor veel mensen net zo slecht voor de gezondheid als 15 sigaretten per dag roken en twee keer zo slecht als obesitas. Bezoek deze website voor meer informatie over het onderzoek.

Je eigen huis zelfvoorzienend maken en er vervolgens de ramp overleven is dus niet voldoende. Er moet een relatie opgebouwd worden en het liefste met meerdere mensen. Nu kan er door middel van het bovenstaande LETS systeem al een soort van interactie en zelfs community opgezet worden. Het is echter fijn als jij niet de enige bent die zich heeft voorbereid. Er bestaan dan ook voorbeelden van verschillende Preppers die bij elkaar in de buurt zijn gaan wonen. In het geval dat er wat mocht gebeuren staan ze er niet meer alleen voor. Lijkt het je wat om onderdeel te worden van een buurt of community die zich gezamenlijk voorbereidt op wat komen gaat? Meld je dan nu aan op ons forum en begin een goed gesprek.


Zorg dat je niet zonder licht komt te zitten:      Stormlamp rood

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Jan-Jelle Ras
10 mei, 2024
De cursus was erg leuk. We hadden een hele diverse groep met opvallend veel jonge mensen. Het was erg gezellig. Annemarie legde alles goed uit en had...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Workshop Dutch Oven

mei
zaterdag
18

 
Tijdens deze workshop leer je onder deskundige begeleiding de fijne kneepjes van het werken met een speciale gietijzeren pan; de...

Workshop dierensporen zoeken

mei
zaterdag
18

Leer welk spoor bij welk dier hoort. Ga samen met Jeroen Kloppenburg de natuur in en verbaas je over de verhalen die een spoor vertelt....

Introductieweekend Bushcraft

mei
zaterdag
18

 
Tijdens dit weekend introduceren we je in de wereld van de bushcraft craften. We gaan bezig met maken van verschillende handige...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over