Living off the grid in Bolivia

Christobol en Sol

In Bolivia leeft de Amerikaanse Christobol sinds mei 1999 off grid volgens de Permacultuur ideologie. Chris had sinds zijn jeugd al een grote voorliefde voor de natuur en was het op vele vlakken niet eens met de regels en wetten van de United States. Na enkele jaren te hebben rondgetrokken in Zuid-Amerika besloot hij samen met zijn vrouw Sol, om een stuk grond te kopen en volledig off grid te gaan leven. In dit artikel beschrijven we hun manier van leven, welke met recht bewondering verdient.


Permacultuur gaat uit van het principe dat samenwerken met de natuur voor een betere en gezondere wereld zorgt. Als we naar de wilde natuur kijken zien we dat alles in evenwicht met elkaar samenleeft en groeit. Deze natuur heeft geen extra voedingstoffen of vergif nodig. Het is zelfvoorzienend. Met Permacultuur bouw je een combinatie van ecosystemen. De plant die sterft is weer voedsel voor de andere. Door verschillende planten op de juiste manier te verdelen over een grotere oppervlakte voorkom je o.a. uitputting en uitdroging van de grond. Daarnaast neemt de biodiversiteit toe, wat weer leidt tot een sterker en vitaler ecosysteem voor zowel de flora als de fauna.

Perma cultuur tuin


 

Chris en Sol hebben dit principe proberen toe te passen op hun 12 hectare grote terrein. En met groot succes! Enkele van de planten, fruit, specerijen en groenten die ze nu in overvloed beschikbaar hebben zijn:

De aardbei, de papaya, de avocado, de manga, cacao, moringa, bananen, citroen, mandarijn, kumquat, sinasappels, acerola, pitanga, guapurú, limoen, passievrucht, basilicum, wortel, spinazie, snijbiet, sla, tomaat, groene ui, inojo, amarant, cassave, maïs, zwarte bonen, camba, suikerriet, koffiebonen en nog veel en veel meer soorten en variaties.

Tijdens ons bezoek maakten we elke dag een wandeling waarbij je met gemak een complete maaltijd kon plukken. Wat we dus ook met veel plezier deden. De kennis van alle gezinsleden over de planten is overweldigend en sommige combinaties van planten zijn smakelijker dan de zoetste taart.

Naast voedsel van de grond heeft de familie een koe die elke dag voorziet in melk. Genoeg melk om kaas, yoghurt en ander voedsel van te maken. Vlees eet de familie nauwelijks. Enkel wanneer er teveel hanen geboren worden slachten ze deze. (Zij het met tegenzin.) Dit om de rust onder de kippen te behouden. Water hebben ze uit een eigen geboorde bron welke wordt gefilterd in een systeem van zand en steentjes. Dit water kan vervolgens veilig gedronken worden zonder energie te verspillen aan het koken ervan. Ook overige dranken worden door de familie zelf gemaakt. Sap, bier, wijn het is allemaal beschikbaar en zelf gemaakt.

Wanneer het donker wordt verzameld de familie zich op de veranda voor wat spelletjes en leuke conversaties met de gasten. De ruimte wordt verlicht door een ledlamp. Deze en de rest van de lampen in het huis worden voorzien van stroom opgewekt door één zonnepaneel. Voor de zeldzame dagen dat de zon niet schijnt hebben ze een fiets aangepast tot stroomopwekker.

Fiets omgebouwd voor stroom


 

De fiets op bovenstaande foto heeft een dynamo uit een auto erop zitten, die de beweging omzet in stroom welke vervolgens weer in accu’s wordt opgeslagen. Naast de accu’s staat een kastje met drie lampjes. Groen betekend vol, oranje betekend opladen en rood betekend dat ze de accu’s moeten afsluiten om volledige leegloop te voorkomen.

Ook voor de was heeft Chris een fiets aangepast. Het achterwiel is met een v-snaar verbonden aan de trommel van de wasmachine. Door halve slagen vooruit en achteruit te trappen is de kleding in circa 25 minuten gewassen en gecentrifugeerd. Het zeep wat ze gebruiken is zelfgemaakt en biologisch. Het vieze water wordt na het wassen dan ook gewoon tussen de planten gegoten.

Wasmachine zonder stroom


 

Voor wie interesse heeft in deze manier van leven raden we een bezoek van harte aan. Het koppel heeft enige jaren geleden besloten dat ze hun levenswijze willen delen met zoveel mogelijk mensen. Ze hebben een gasthuis gebouwd en het is mogelijk om er zo lang te verblijven als je wilt. Sol kan je de meest smakelijke en gezonde maaltijden leren bereiden en Chris of zijn zoon Dzi neemt je met plezier mee de “tuinen” in. Ook nu zijn ze nog bezig met het uitbreiden van hun gastlocaties. Ze bouwen deze van stenen welke gemaakt zijn van koeienmest, zand en wat gras voor de stevigheid.

De toiletten in deze en hun eigen gebouwen zijn droge toiletten en eventuele “boodschappen” worden bedekt met houtsnippers om naar verloop van tijd weer te worden verspreidt over het land. Land wat zo uitgebreid is dat ze ruimte hebben voor ruim 18 verschillende type bijenkolonies. Iedere kolonie levert per jaar voor minimaal 1 liter aan honing wat weer gebruikt wordt voor medicijnen en voedsel.

Voor het zwaardere werk hebben ze een machine gebouwd die wordt aangedreven door water. Onderstaande machine perst de sap uit onder andere suikerriet wat vervolgens weer voor siroop en ander voedsel gebruikt kan worden. Wanneer de machine niet wordt gebruikt trekken ze simpelweg de stop uit de buis, waardoor het water weer via een sloot zijn weg vindt naar een grote rivier achter het huis. Deze rivier is net als de rest van de omgeving de ultieme speelplaats voor de kinderen. In het weekend worden de middagen dan ook gevuld met het spelen en zwemmen in de rivier.

suikerriet walser



Doordeweeks gaan de kinderen naar een school in het nabijgelegen dorpje. Chris en Sol hebben hier bewust voor gekozen vanwege de sociale interactie die op school plaatsvindt. In het huis is geen tv aansluiting, geen playstation, en geen internet. Ze zijn niet aangesloten op welke grid dan ook en dit lijkt een zeer positief effect te hebben op de ontwikkeling van de kinderen. Ze zijn ronduit slim en ontwikkeld te noemen. Ze beheersen meerdere talen, weten hoe ze in het wilde Amazone regenwoud kunnen overleven, ze zijn technisch onderlegd en staan in zeer nauw contact met de natuur.

Voor wie nog meer interessante uitvindingen, momenten en trucjes wil zien van deze familie, bekijk hier het complete fotoalbum. Voor wie zelf dit paradijs wil bezichtigen: Christobol en Sol wonen 2 kilometer voor de stad Bermejo. Dit is circa twee uur rijden vanaf Santa Cruz en iedere taxi chauffeur weet de weg te vinden naar Gingers Paradise (kosten €3,-) Ga je liever niet alleen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we gaan graag met je mee.

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Chantal Bergkamp
8 mei, 2024
Heerlijk weekend gehad. Heel veel verschillende dingen geleerd in een ontspannen sfeer met veel gezelligheid. Tijn leerde ook de kinderen veel op een ...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Survivalmes smeden

mei
zaterdag
11


Smeed in 1 dag jouw eigen mes in een echte smederij in Zwolle. Ga voortaan de natuur in met een kwaliteit bushcraftmes door jezelf...

Survivalmes smeden

mei
zaterdag
11


Smeed in 1 dag jouw eigen mes in een echte smederij in Zwolle. Ga voortaan de natuur in met een kwaliteit bushcraftmes door jezelf...

Ouder en Kind Survivalweekend

mei
zaterdag
11

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over