Testimonials. Klik op de cursus voor de ervaringen van anderen. Gebeurt er niks? Dan is er nog niets over deze cursus geplaatst.

Vertel ons je ervaringen.

Cursus 
Naam 
E-mail  (Je e-mail wordt niet getoond)
Je ervaringen 
Verificatie
Gerben Jonkers
21 juli, 2017
We hadden een zeer professionele en leerzame dag met Siebe. Hij heeft een erg rustig karakter en legt alles rustig uit zodat je het meteen begrijpt. We hebben een mooi stukje natuur gezien en veel mooie foto's kunnen maken. Mijn techniek is zeker verbeterd. Opvallend hoe een aantal kleine trucjes de foto zoveel beter kunnen maken.
Mirella
13 november, 2015
Aanrader! We hebben met veel plezier de cursus gevolgd. Siebe is een echte professional en brengt de theorie begrijpend over. De wandeling in de natuur is ontspannend en er is veel gelegenheid voor vragen. Tussendoor zijn er ook voldoende pauzes. Kortom, een echte aanrader als je anders door je lens wilt kijken en het maximale uit je camera wilt halen in de natuur.
Regine
14 april, 2015
Omdat ik ontzettend veel van de natuur houd en mijn foto's zelfs na een thuisstudie via NTI niet helemaal naar mijn zin waren toch nog maar een cursus via extremesurvival.nl geboekt. Samen met Siebe zijn we de Friese natuur in gegaan. Ik loop zelf erg veel op de Veluwe maar heb nu toch weer wat nieuwe favoriete plekjes ontdekt! De cursus zelf had niet zoveel nieuwe informatie voor mij maar des te meer nieuwe trucjes. Siebe zijn rustige en duidelijke uitleg zorgden er elke keer voor dat ik iets vanuit een nieuwe hoek bekeek. :) Ik ga aankomend weekend weer de natuur in en hopelijk kan ik voortaan de foto's maken die ik wil. Aan de cursus zal het in ieder geval niet liggen. Bedankt voor de persoonlijke aandacht en ik stuur jullie nog wat foto's op.
Robert
1 januari, 2014
We zijn een dag naar Artis gegaan tijdens deze cursus. Niet alleen was het een leuke dag vanwege de dieren maar juist dankzij de vele opties en mogelijkheden moesten we hard aan het werk voor het maken van de juiste foto's. Siebe heeft ons ontzettend veel geleerd over de iso, sluitertijd en meer en het is zeker een cursus die we aanraden aan onze vrienden. We waren zo groen als gras qua foto's maken en dan is deze cursus toch wel erg handig. Geen grijze onduidelijke en donkere foto's meer voor mij ;)
Joan
13 maart, 2017
Het was erg leuk. We waren slechts met z’n tweeën ipv 3 personen.
Een mooie locatie, heel rustgevend om daar een hele dag lekker buiten bezig te zijn met het bewerken van de vuurstenen!
Rogier heeft het een en ander verteld over vuurstenen en de bewerking daarvan, waarna we zelf aan de slag mochten. Het ‘grove’ werk, het in stukken slaan van een stuk vuursteen,
viel nog tegen. Het fijnere werk, het bewerken van afgeslagen stukken vuursteen ging me makkelijker af en vond ik erg leuk om te doen.

Ik heb deze workshop gevolgd in het kader van ‘experimentele archeologie’, omdat ik erg geïnteresseerd ben in prehistorische vuurstenen werktuigen, zoals vuistbijlen, ‘klingen’, pijlpunten en schrapers. Om op deze manier meer te weten te komen hoe deze werktuigen gemaakt zouden kunnen zijn vond ik erg leerzaam.

vriendelijke groet,
Joan
Edo Kuyt
16 april, 2018
Ik heb enorm genoten. We hadden een leuke groep. De twee trainers hadden beide een hele andere style van les geven. Maar door de verschillende benaderingen werden meer opties duidelijk. Beide zeer kundig en enthousiast.

Het weer maakt mij nooit zoveel uit, als het maar niet langere tijd nat is, dan vind ik het al gauw goed.

Waar ik voor ging was ervaring, met wat begeleiding. Dit is volledig bevredigd! Lekker in een hangmat onder een tarp, volgende keer de tarp iets hoger hangen, slaapzak als deken gebruiken, niet dicht trekken en koop géén chinese klapzaag!

Op naar het volgende weekend!

Met vriendelijke groet,

Edo Kuyt
Sandrine Mary
16 april, 2018
Hoi allemaal,

Bedankt voor het leuke en leerzame weekend en @ Edo: voor de foto's! Jij hebt alles goed gedocumenteerd. Interessant!

Groet,
Sandrine
Wouter Groen
27 september, 2017
Wij hebben een fantastisch weekend gehad :) We hebben een hoop geleerd en het was ook nog eens een erg gezellige groep.

Daniel had veel kennis en was super enthousiast wat erg leuk was! Hij hield goed rekening met ieders wensen voor het weekend, zodat het voelde als een cursus op maat die aansloot bij de persoonlijke behoeften.

De organisatie was ook top, alles was goed voorbereid en er was ruimte voor veranderingen in het programma waar nodig en/of wenselijk.

Bedankt hiervoor,

Vriendelijke groet,

Lilian & Wouter
Chiel Werner
27 september, 2017
Wat een top weekend! Leuke groep! Leuke "docent" Daniël :)

Veel geleerd en alles in de praktijk kunnen toepassen!
Kamp opbouw, knopen, vuurmaken, sporen, kompas , ik kan nu Austerlitz aan!
Heerlijk gegeten uit de dutch oven met ons zelf gemaakte vuurtje! Kan je vertellen dat met nat hout het wat moeilijker is.
Maar het kan allemaal :) erg leuk om mee te maken.

Al met al een top weekend! Wil je lekker bezig zijn in de natuur en veel kunnen leren en direct kunnen toepassen dan is dit echt wat!

Ik ben nu al aan het vooruit plannen voor een nieuw weekend
Rogier Schneider
9 augustus, 2017
Dag Erik, Het was erg leuk. Clemens doet het heel goed we hebben veel geleerd en gelachen. De andere cursisten waren ook erg leuk en met sommige zullen we hierna misschien wel een vervolg cursus gaan doen.

Groeten,

Rogier
Natasha
9 augustus, 2017
De cursus was superleuk en leerzaam voor een ieder die niet in hun jonge jaren bij de padvinders heeft gezeten!

Heb echt enorm genoten van elk onderdeel: mestechnieken, vuur opbouwen, knopen maken, tarp ophangen (ik sliep in een tentje, haha), shelter bouwen, navigeren met gps, kompas, kaart en kaarthoekmeter. Het was niet allemaal even eenvoudig (vuurtje en knopen leggen), maar daar moet je mee oefenen natuurlijk.


Clemens had engelengeduld en bracht zijn uitgebreide uitleg met veel humor en individuele aandacht. Zo nodig schoof hij een beetje met het programma al naar gelang de weersomstandigheden. Heerlijk gegeten van het kampvuur en vooral ontzettend veel gelachen en fijn samengewerkt met de groep. Zal met veel plezier terugdenken aan dit weekend!
Wijnand
12 juli, 2017
We hebben deelgenomen aan de bushcraft basiscursus op 8 en 9 juli 2017, onder leiding van Daniel.

Het was een erg prettig weekend. Daniel weet op een ontspannen manier het groepsgevoel te versterken, de behoefte te inventariseren en daar het programma op aan te passen. Zijn passie ligt duidelijk bij de natuur en de wijze waarop je deze respectvol in je voordeel kan gebruiken. Het was zijn eerste basis bushcraftweekend voor extreme survival, maar ik hoop van harte dat dit niet zijn laatste zal zijn.
Sidney Clerc
11 juli, 2017
Me broer en ik vonden het weekend geweldig. We hebben veel handige dingen geleerd. Daniel weet veel en legt alles goed uit. Het was een mooie ervaring om de verschillende dingen (water zoeken, navigeren, kampvuur maken, shelter bouwen etc) in de praktijk zelf te doen.

De theorie kan je worden uitgelegd maar wanneer je zelf bezig bent loop je toch tegen praktische dingen aan. Maar Daniel kon met alles wel helpen of had de goede tips & tricks

Daniel had het eten ook prima berekend en verzorgd. Al met al was het boven verwachting goed bevallen.
Het terrein was wel wat druk bevolkt met scouting kinderen. Maar op zich hebben we daar ook geen last van gehad.

Voor een volgende keer zullen we misschien zeker voor een gevorderdencursus gaan. We weten jullie te vinden.

Vriendelijke groet,

Jeffrey en Sidney
Jeffry van der ven
10 juli, 2017
Deelgenomen aan de basis bushcraft op 8-9 juli 2017. De instructeur was Daniel van Veen. Zeer geslaagde cursus. De cursus werd geopend met een instructie vuur maken met een ferro strijk stokje. Geweldig gevoel om een vuurtje te maken zonder aansteker.. Verder hebben we dit weekend geleerd een shelter et maken, water te verzamelen, navigeren met kompas, strikken zetten en de vuurboog techniek. Daniel heeft veel kennis en deelt dit graag zonder belerende toon. niets moet , alles mag en je wordt vrij gelaten om je eigen vaardigheden te ontwikkelen. Hierdoor was er een ontspannen sfeer. De tijd was voorbij gevlogen. Voldaan en een ervaring rijker!
Dorien van Gasteren
27 juni, 2017
Hallo Erik, We vonden het super leuk! Beetje jammer van het weer maar eigenlijk viel het wel mee. Gelukkig mochten we wel vuur maken :)

Eerlijk gezegd had ik wel wat meer kinderen verwacht. Maar de groep was leuk.

Af en toe had ik wel wat meer duidelijkheid gewild over de planning van de dag of dagdeel maar dat had ik natuurlijk ook kunnen vragen.

We zijn helemaal enthousiast over bushcraft en gaan er zeker mee verder.

Hierbij stuur ik ook nog wat foto's.
Zou het leuk vinden om van de andere ook nog wat foto's te ontvangen.

Vriendelijke groet,
Dorien
Pieter Bakker
18 april, 2017
We hebben genoten! Een enorm leuke én leerzame ervaring.

Mvg,

Pieter
Wilfried Woudt
18 april, 2017
Het was erg leuk, leerzaam en gezellig. En Ron deed het erg goed. Hij nam voor iedereen tijd en motiveerde de mensen op een leuke manier.

Groeten Wilfried
Kim
23 maart, 2017
Nog steeds heb ik het gevoel dat ik even moet 'landen' na 1,5 dag back to basic en hiermee even uit de hectiek van het leven geweest te zijn.

Mijn 11 jarige nichtje en ik hebben samen met de groep een onvergetelijk weekend gehad om nooit meer te vergeten!

Clemens is echt een TOP begeleider. De wijze hoe hij alles aan elkaar coördineert, hij heeft oog voor iedereen en checkt of er niemand achter blijft in hetgeen wat hij aanleert en stuurt waar nodig bij. Hij maakt gebruik van de omstandigheden en gaat hier speels mee om.

Fantastisch broodje hamburger met mayo en ketchup aanwezig. De volgende ochtend, gebakken eieren!! Ongelooflijk leuk. En het gaat maar door; zelfgemaakt broodje met knakworst!!

Goed, de maag vullen is natuurlijk belangrijk. Maar we kwamen om basic skills te leren. En voor ons als leken was dit heel leerzaam en fun om te doen. Het simpele, onder die parachute, maakte het zo leuk. Geen opschmuck maar basic.

De wijze hoe Clemens alles bij elkaar bracht sprak mij persoonlijk erg aan; eerst zelf aanklooien en nadenken hoe je een vuurtje kan maken met slechts 2 pogingen. Daarna de instructie. Ook de speelse elementen met het lopen met de kaart en daarna kompas.

Kortom 'een weekend om nooit te vergeten!'.

Als tip wil ik aangeven dat ik de website erg lastig vind. Die zou gebruiksvriendelijker kunnen.

Al met al; hartelijk dank en mogelijk tot een volgende keer! Ik ga Extreme Survival bij bekenden zeker aanbevelen!

Hartelijke groeten,

Kim
Martijn Rense
20 maart, 2017
Wij hebben afgelopen weekend enorm genoten van de Survival cursus. Ondanks het slechte weer vonden we het super. Het enthousiasme en bedrevenheid waarmee Clemens de uitleg geeft vond ik echt mooi om te zien. Ook de "simpele" opzet van het basiskamp vond ik leuk. De parachute heeft echt als mooie beschutting gediend tegen de regen en zag er ook nog eens "survival achtig uit".
Het vuur maken wat Helga zo graag wilde doen is uitgebreid aanbod gekomen en ze vond dit zeer leuk en leerzaam.
Een hoop aspecten voor survival zijn behandeld en vonden we zeer interessant.
Ik zou deze cursus zo aanraden bij mensen die naar zoiets op zoek zijn.

Nogmaals bedankt voor de onvergetelijke ervaring en ga zo door.

Met vriendelijke groet,

Martijn Rense en Helga Lange
Angelique Ende
23 februari, 2017
De cursus was super! Ik heb enorm genoten en veel geleerd. Clemens legt alles heel goed uit, geeft uitgebreid antwoord op alle vragen en heeft aandacht voor alle deelnemers. De sfeer was heel fijn. Ik had er graag nog een weekje aan vastgeplakt! Clemens, bedankt voor alle tips en tricks.

Groetjes, Angelique
David Remeijers
23 februari, 2017
Fantastisch weekend gehad! Super mooie herinneringen! Heel mooi basiskamp met legerparachute als dak. Veel geleerd!
Bedankt!
Annebeth Mekking
21 februari, 2017
Beste Clemens,
Nogmaals dank voor ons geweldige weekend. we hebben er een prachtige herinnering bij!
Graag geven we je feedback, fijn dat je dat belangrijk vindt.

We vonden je bovenal als instructeur heel zorgzaam en geweldig behulpzaam. Je staat echt constant ten dienste van de groep en dat geeft ons als deelnemers een gastvrij, welkom en vooral ook veilig gevoel. De locatie was super (ondanks de bandensporen) en we vonden het bijzonder dat je het OK vond van de hond en er ook zo enthousiast over was! Je blijft onze vragen keer op keer met veel geduld, kennis en passie beantwoorden!
Ook toen ik (Annebeth) me sneed vond ik dat je me professioneel kon helpen en het verband heeft gezorgd dat ik nog veel kon doen daarna (zat stevig en solide) (de wond ziet er nu rustig uit en ik red het nu al met een pleister). Joren heeft het nog steeds over het verrukkelijke eten: de uitgebreide eetmomenten zowel in de avond als in de ochtend vonden wij meerwaarde en waren top verzorgd: het is ons aan niets ontbroken!

warme groet,
Joren, Lola en Annebeth
Ralph Kuster
21 februari, 2017
Hoi Erik,

Ik denk met veel plezier aan het weekend terug. Het heeft me veel goed gedaan en ik heb zeker genoten. Ik heb hele handige en makkelijk toepasbare technieken geleerd voor de basis om in de natuur te kunnen verblijven. Waar ik het meeste aan gehad heb waren hout snijden, vuur maken en water filteren. De casus vond ik erg leerzaam, het is me daardoor helderder geworden wat het belangrijkste is om te overleven. Daarnaast was het erg bijzonder om in de winter te kamperen, met de eerste tekenen van de lente, ik ben bijna nooit in de natuur geweest rond deze tijd van het jaar, een unieke ervaring. En het was erg gezellig met Clemens en de groep. Clemens was heel vriendelijk en heel duidelijk in zijn uitleg en hulp bij het oefenen. Wat me het meest opviel was dat alles als vanzelf verliep, zonder moeilijkheden, waardoor een fijne groepssfeer en groepsband ontstond.

Tot slot waardeer ik de tips voor welk materiaal belangrijk is om te overleven in de natuur. Het enige puntje dat voor mij niet zo goed paste uitkwam was dat ik verschillende spullen heb meegenomen die ik niet kon gebruiken, zoals mijn mes en mijn fireteel en daarvan kan ik beter nieuwe kopen. Als tip zou ik willen geven dat in de paklijst alvast staat wat voor mes, firesteel en kompas worden aangeraden. Maar dat was het enige minpuntje.

Het was voor mij al met al een prachtige ervaring, en een die ik kan meenemen in komend verblijven in de natuur.

Met vriendelijke groet,
Ralph Kuster
Frank Kenter
23 november, 2016
We hebben het weekend als zeer leuk ervaren, het is vooral leuk iets met je zoon te doen wat je normaal allebei niet doet.

Allebei hebben we geen survival of bushcraft kennis. Dus erg leerzaam.

Het vuurtje maken spreekt natuurlijk tot de verbeelding, mijn zoon vond het knopen niets aan zei hij. Hij kon er al een aantal, dat zal de reden zijn geweest.

Verbazingwekkend wat voor messen er worden meegesleept op zo’n cursus. Mijn zoon was onder de indruk van de zwaarden van een van de cursisten.

Het eten in de Dutch oven is erg leuk en ook lekker.

Door de tijd van het jaar (Nov 2016) was het redelijk vroeg donker en dat is eigenlijk het enige dat ik als opmerking heb.

Clements had een fles Liptonice bij zich, dat dronk mijn zoon dan. Zelf dronk ik koffie en water. Een andere cursist had twee biertjes mee. Ik zou in de beschrijving aangeven dat men ook frisdrank of iets dergelijks mee kan nemen. Nu had ik 4 liter water bij me, maar had trek in een biertje.

Aangezien de avond wel erg lang duurde, lagen mijn zoon en ik al om 21:00 in de slaapzak.

De volgende ochtend het brood maken was super, met zo’n simpel worstje is dat heerlijk. Ook het brood met spek en ei was goed te eten.

Bij het navigeren kon een deel van mijn kennis delen met Clements, ik heb een opleiding van de zeevaartschool en daar heb ik maanden leren navigeren.

Vanaf 06:00 iets regen gehad en heel veel wind maar toch was het een kadootje.

We gaan het zeker weer doen.

Groeten Frank
Olaf Jansen
22 november, 2016
Wij vonden de cursus erg geslaagd en hebben genoten. Tijdens de cursus kom je er vanzelf achter dat je bv. de verkeerde messen hebt, verkeerde broeken, je slaapzak maar
tot + 5 graden is.

Clemens gaf zeer gedegen les en advies, weet vreselijk veel van de stof en heeft eindeloos geduld. De locatie is geweldig, prachtige natuur. Diner en ontbijt waren om je vingers bij op te eten.

De basis in ons bijgebracht: Mes gebruik, bijl gebruik, vuur maken ( is moeilijker dan je denkt), touw knopen. ( Niemand wist van het bestaan van fish bones van knive and tools, wat het touw knopen eigenlijk overbodig maakt)

Kompas en kaart gebruik was geweldig door Clemens

Wat wel van tevoren aan de cursisten gemeld zou kunnen worden is dat er koud stromend water is en dat ze een stoel of krukje mee moeten nemen,

Wat van mij ook aan de orde had mogen komen is het EHBO gebeuren. ( laat je ehbo tasje maar ff zien) tenslotte hebben we allemaal een vljmscherp mes/bijl bij ons.

Met vriendelijke groeten

Olaf en Janneke Jansen
Jan Willem van Eerden
11 oktober, 2016
Het was leuk afgelopen weekend, we hadden gelukkig het weer mee.
Wij waren maar met ons tweeën (mijn dochter en ik) en Rogier , Je krijgt dan wel alle aandacht maar een iets grotere groep zou wel leuker zijn geweest.
Het is echt geschikt om met kinderen te doen .Ik heb veel geleerd, vooral het navigeren met kompas vond ik leerzaam.
Als ik het nog een keer zou doen dan zou ik wat vroeger in het seizoen gaan want het wordt nu toch wel gauw donker en dan duurt de avond en nacht toch wel lang.
Al met al was het en leuke en leerzame ervaring.
Tim
14 september, 2016
Het was leuk, goeie dingen geleerd.
kleine club, alleen ik en m;n maat, maar juist dus ook meer tijd en aandacht voor extra info.
hadden ons alleen vergist in de kou 's nachts...brrr.

Groet,
Tim
Lars
20 oktober, 2015
We hebben het met z'n vijfen bijzonder goed naar onze zin gehad.

Het enthousiasme van Roger werkt aanstekelijk en hij heeft ons de basiskennis bijgebracht waar we op hoopte. Uiteraard is er nog zoveel meer te leren maar dat is mogelijk voor een volgende keer.

Bedankt voor een leuk weekend.

Groeten,

Lars
Ruben
7 september, 2015
Wij hebben er enorm van genoten. En ook wat bijgeleerd. De kids vonden het super.

met vriendelijke groet

Ruben
Aliona
21 augustus, 2015
HI Erik, We survived indeed. The rain was a bit disappointing but the course itself was great. Jan spoke English well, was honest and knowledgable. We had a great time and are looking forward to our next adventure already! Thanks for all your help, Aliona
Jonathan
6 augustus, 2015
Zeer geslaagde dag (bedrijfsuitje)! We zijn gestart met een uur onderkomen opbouwen en daarna 2 uur voedsel zoeken. Tussendoor pauzes, even lekker snacken en een drankje. We hebben het onwijs leuk gehad. Rogier bedankt voor de begeleiding namens de hele groep.

Echt een aanrader voor bedrijven.

jonathan
Ron
17 juli, 2015
Het was voor ons een mooi weekend! Rogier is een zeer kundige begeleider die ons veel zaken heeft geleerd. Van het maken van bushcraftersthee, shelter bouwen, vuur maken tot het navigeren op kompas.
Het omgaan met niets en afhankelijk zijn van de natuur is mooi en goed om eens te ervaren. Zelf zou ik de volgende keer wel een ietswat dynamischer programma willen. Het navigeren op kompas is leerzaam echter na 3u ook saai. Zelf zou ik misschien iets met GPS coördinaten doen waarbij je dan "eten" kunt verdienen door je points te halen. Nu was het voor ons, als sportieve groep, minder uitdagend. Maar verder hebben wij echt veel geleerd en kunnen we Rogier zeker aanbevelen!

Bedankt!
Robin Kruithof
12 mei, 2015
Het weekend met Rogier was super. We hebben veel geleerd en veel lol gehad.

De ervaring is heel goed bevallen we zijn goed ontvangen en konden vrijwel gelijk aan de slag. Eenmaal aangekomen in het kamp kregen wij eerst wat basis onderwerpen te horen over hoe te overleven als je zou verdwalen zonder hulp. Daarna konden we beginnen met het bouwen van ons onderkomen. Met een combinatie van mos en boomstappen hadden we al snel een droog onderkomen. Zodra we klaar waren gingen we navigeren. Hier leerde Rogier ons goed kaartlezen met een kompas. Onderweg leerde we veel over verschillende planten en bomen welke dan ook te eten zijn. Raar genoeg waren sommige planten nog lekker ook. Tijdens het navigeren kwamen bij mooie plekken waar ook de gelegenheid was om lekker rustig aan te doen.

Weer bij het kamp aangekomen heeft Rogier laten zien hoe er op verschillende manieren vuur te maken was, anders dan met een aansteker. Iedereen kon het dan ook zelf proberen wat ook echt moeilijker is dan het lijkt. Nadat het vuur was gemaakt konden we de BBQ starten. Gelukkig hadden we mooi weer en een lekkere avond. Iedereen in de groep heeft enorm genoten en Rogier heeft zijn uiterste best gedaan om ons wat bij te brengen. De vrijgezel vond het prachtig en daarmee was mijn doel bereikt.

Ik zou Rogier aan iedereen die dit wil doen aanbevelen. Hij was behulpzaam en heeft een rijke schat aan kennis.
Noortje
8 april, 2015
We hebben het erg naar ons zin gehad.

Een gave ervaring op de veluwe. Mede door de enthousiaste en rustige gids Rogier. De ruimte werd ook gelaten dat het tempo door onze eigen groep aangegeven kan worden. Mooi om te zien hoe gedreven iedereen was om de mooiste en beste hut te bouwen. Vervolgens weer wat afkoelen door een slok gefilterd water. Ook geweldig maar ook zwaar om te ervaren hoe het is om dat eerste vlammetje te zien bij je eigen gemaakte brandstapel.
Al met al dus een zeer geslaagde middag.
Ik durf nu vol zelfvertrouwen door ons stadspark te wandelen. :)
Daan
3 november, 2014
Dag Rogier

Dank je wel voor de leuke, leerrijke, plezante en aangename dag.
Geen cursus met spectaculair stunt en vliegwerk, maar een vol weekend training met blijvende trics en trucs die mij doen uitkijken naar de volgende gelegenheid
Met sportieve groet,
Daan
Robert uit Amsterdam
25 oktober, 2014
De cursus was leerzaam en gezellig en Rogier een aardige man met veel kennis. We konden alles aan hem vragen en overal had hij een duidelijk antwoord op. Mooi om zoiets in de Nederlandse natuur mee te maken!
Phillip
19 november, 2014
Zo net een dagje terug van uit Belgie met Geert. Ik heb een super gave trip gehad. Deze
trip bestond uit les krijgen in staptechnieke. Dit ging echt op een super locatie. We hadden twee dagen top
weer en 1 dagje regen. Het was goed geregeld
en jij kon ook zelf aan geven waar je meer op wilde focussen. Met andere worden goede instructie. Ik heb weer veel kunnen oefen en geleerd. Maar ook heel veel gelachen. Thanks Extreme Survival. Gr. Hellen
Nicoline
17 maart, 2015
Heb ter voorbereiding op mijn wereldreis deze cursussen gevolgd. Naast een goede training ool veel kleine dingetjes geleerd. Daarnaast mijn uitrusting nog wat aan kunnen passen. Nu maar hopen dat de reis goed gaat :)
Richard Zuidema
14 april, 2018
We hebben een leerzame dag gehad. De theorie en praktijk werden goed afgewisseld. Ook de lunch was goed geregeld. Aanrader.
Gerald Westerd
27 oktober, 2017
We hebben een prima leerzame dag gehad! De cursus was goed uitgebouwd en vanaf het begin gaf Ron duidelijk aan hoe en wat. De afwisseling tussen de theorie en praktijk was ook erg fijn gedaan.

Hoewel het best veel stof is in 1 dag voelde het niet te zwaar aan. Daarnaast was het natuurlijk genieten van de mooie natuur.

In kort een leerzame dag. Verdwalen doen we voortaan niet meer. :)
Wim taban
12 januari, 2015
Deze cursus met mijn zoon van 13 gedaan een geweldige ervaring.
Henk ten Cate
12 juli, 2015
Leuke tocht, mooi paden en goede tips. Echt een top tocht! Henk
Niek
7 juni, 2015
We hebben vandaag in een harde bui die langer duurde dan Geert gewend was een zeer leerzame tour beleefd. Kan deze tour aan iedereen aanbevelen!
Frankieze
10 december, 2014
Beveel dit survivalbedrijf aan. Zeer professioneel en vriendelijk personeel.
Fantastische instructeurs Geert en Rob.
Kristof Warnant
29 november, 2016
De workshop 'eten uit de natuur' was fantastisch!
Enorm boeiend en leerrijk.
Mirjam Scholten is een voortreffelijke lesgeefster, die het niet doet met 5 plantjes, maar met 50,
Ongelooflijk lekkere gerechtjes klaar gemaakt met onze oogst, maar liefst 10 verschillende, te bereiden in groepjes van twee,
Ten huize van onze gastvrouw Eva,
ik vond het een enorm verrijkend weekend, en een welgemeend applaus voor Mirjam!
Ed Saelmans
17 november, 2016
Ik heb een fantastisch weekend gehad. Dat houdt dus in dat de cursus meer dan geslaagd is.

Mirjam weet echt ontzettend veel. Op een stuk van 100 meter heeft ze al heel wat planten beschreven en uitgelegd die op dat stuk stonden. Echt ongelofelijk. Ik heb er echt bewondering voor. Ik heb inderdaad veel geleerd. En ook nog eens lekker gegeten van de oogst.

Mirjam voelt zich verantwoordelijk. Ze zorgt ervoor dat iedereen zoveel mogelijk meekrijgt en daar doet ze haar best voor. De verzorging was heel goed, vond ik: het ontbijt, de lunch. Ik vond alles heel goed geregeld, al had ik het idee dat Mirjam soms daaraan twijfelde. Maar dat hoeft ze heus niet te doen.

Ze is bijgestaan door een goede vriendin van haar, Eva. Eva’s woonplek was ook het verblijf van de gehele cursus. Ook al mijn complimenten aan haar. We zijn zo gastvrij en warm door haar ontvangen en ook zij wist heel veel en heeft uitstekend aan alles bijgedragen.

De omgeving was prachtig.

Nee, ik heb zeker geen negatieve punten. Het enige wat ik kan bedenken is dat er veel werd aangeboden in de cursus: naast het oogsten van de eetbare planten en het bereiden en opeten van gerechten, kregen we geleerd hoe wij sappen, wijnen, likeuren konden maken en het maken van theemengsels stond ook nog op het programma. Natuurlijk geweldig dat wij dit ook nog eens erbij kregen, maar dat zou eventueel verdeeld kunnen worden over meerdere cursussen. Maar dat is natuurlijk aan Mirjam zelf. Ik weet niet of je dat aan haar door kunt geven: anders wil ik dat ook gerust doen.

Tevens dank dat jullie de cursus via de site hebben aangeboden. Ik heb daardoor Mirjam en Eva leren kennen (hartstikke leuk) en ook nog eens andere leuke mensen die aan de cursus hebben deelgenomen.

Hartelijke groeten van Ed.
Ronald van dijk
19 december, 2014
Dit is mijn derde survival cursus. Iedere keer ben ik onder de indruk van de kwaliteit en inhoud van de trainers en training. Ik verheug me erop om aan de slag te gaan met alles wat ik geleerd heb.

Nu dan een training gehad van Geert, wat een unieke en inspirerende ervaring! Ik had het nodige over hem gehoord en was dan vooraf al benieuwd naar zijn workshop. Echte aanrader!

Ik kijk ernaar uit om weer budget beschikbaar te krijgen en een cursus te mogen volgen.
Gerda
17 september, 2014
Goede en leerzame cursus! Veel kennis in de trainers.
Bea
11 juni, 2015
Wij hebben een geweldige dag beleefd; met een kleine geinteresseerde groep kayakken was erg leuk. Je moet een beetje actief en avontuurlijk zijn. Een heel bijzondere ervaring.
Wilco
30 december, 2014
Hallo,

We hebben een geweldig training weekend gehad. En natuurlijk met uitstekende service vanuit ExtremeSurvival.

Zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar.

Gr
Wilco
Ernst van den Hout
23 april, 2018
Ik heb volop genoten van de cursus met Rogier. Een hoop nieuwe dingen geleerd, zoals een onderkomen bouwen in de natuur, vuur maken en voedsel zoeken in de natuur.
Marcel Bastiaanssen
17 april, 2018
Hoi Erik,

We hebben een erg leuke dag gehad. We waren met een klein clubje (6 personen) waardoor Rogier alle tijd had om dingen uit te leggen. Het weer was prachtig en de uitleg van Rogier was erg goed en nuttig. Alhoewel mijn zoon het enige in de groep was, ging hij maar ook de andere mensen er erg leuk en goed mee om.

kortom:
Rogier heeft op een aangenaam rustige wijze ons verteld over technieken die je kunt gebruiken om te overleven. Dit heeft hij "doorspekt" met zijn eigen ervaringen en verhalen waardoor het erg leuk was om de dag samen door te brengen. Daarnaast had ik zelf met onze zoon veel 1 op 1 contact wat erg bijzonder blijft en is vanuit de hectiek van het dagelijks leven. We hadden samen de tijd. Het hoogtepunt van de dag was samen een shelter of zoals Arne het noemde "een hut" te bouwen.

Met vriendelijke groet,
Marcel Bastiaanssen
Ruben Verbunt
16 april, 2018
Voor mij was het de allereerste keer survivallen, dus erg veel geleerd! Ik vond het vooral erg fascinerend om te zien hoe je met weinig middelen toch een hele hoop kunt doen, zoals het maken van een waterfilter. Je merkte aan alles dat Rogier boordevol kennis zit, dus dat is ook prettig! Sowieso komen we later nog eens terug voor een vervolg, voor mij was het geslaagd.

Groeten,

Ruben
Evert
26 oktober, 2017
Beste Erik, Ondanks een beetje regen was het een super interessante dag. Wij zijn
begonnen met het maken van een shelter waar je eventueel onder kon schuilen
voor de regen.
Daarna hout sprokkelen om koffie en thee te kunnen maken.
Na een stukje theorie hoe je vuur kan maken hebben we groepsgewijs
geprobeerd vuur te maken.

Toen dit uiteindelijk gelukt was hebben we heerlijk sparrenboom(
dennenaalden ) thee gezet en heeft Daniel goede koffie gezet!
Daarna een stukje theorie hoe je een val/ strikt kan maken om wilt te
vangen.
We hebben in kleine groepjes geprobeerd een val te maken.
Daniel had ondertussen heerlijke groentesoep gemaakt die we heerlijk om het kampvuurtje opgegeten hadden.

Na het eten een stuk theorie over het zuiveren van water en is er uitgelegd
hoe je water kan vinden.
Daarna met behulp van een lege fles en spullen uit de natuur geprobeerd een
zuiveringsinstallatie te maken.

Daarna weer een stukje theorie over kaartlezen met kompas gekoppeld aan een
korte wandeling door het bos van Austerlitz met behulp van kaart en kompas.

Al met al een leuke dag gehad.
Vrgr Evert.
Susan van Wersch
7 maart, 2017
Dagje survival - Voor ons de eerste kennismaking met survivallen/bushcraft. Onder leiding van Clemens waren we in Zeist aan de slag met het maken van vuur en het maken van een schuilplek. Het leuke is dat je aan een doel werkt (vuur maken) en tegelijkertijd leert wat je daarvoor nodig hebt. Goed om te ervaren hoeveel tijd het kost om de juiste takjes te verzamelen, tondel te maken en hars te vinden en hoeveel aandacht er nodig is om daarvan een vuurtje te maken. Twee dagen later zijn we nog even terug geweest, de schuilplek stond er nog en er had zelfs iemand onder geslapen die op fietsreis was. Wij gaan ongetwijfeld nog een keer op een vervolgcursus. Een aanrader voor mensen die buiten aan de slag willen en een beetje avontuurlijk zijn ingesteld.

Maikel en Susan
Evelien Mols
4 april, 2017
Ik vond het echt een hele geslaagde cursus! Clemens had een paar onderwerpen bedacht die slim waren om te oefenen omdat die evt. in het survivalweekend van RTL zouden kunnen komen en verder was het heel fijn dat ik helemaal zelf kon aangeven of ik dacht dat ik bepaalde vaardigheden onder de knie had of dat we toch nog even langer door gingen op een bepaald onderdeel. Ik vond het ook heel goed dat bv. met het vuur maken we eerst gingen behandelen hoe zo iets theoretisch zou werken en het daarna in de praktijk gingen uitvoeren. Ook liet hij mij veel zelf proberen, zonder meteen voor te zeggen hoe het moest en daar steek je ook altijd veel van op. Ik ben dus heel blij dat ik de cursus gedaan heb want het was echt een super gezellige en leerzame dag maar ik heb ook het gevoel dat ik hard heb gewerkt (ik heb een hoop blaren als bewijs).

Groetjes,
Evelien Mols
Nancy Bos
11 oktober, 2016
Wij vonden het super!!!!
We hebben er heel erg van genoten en heel veel van geleerd. Het is echt een ervaring die je de rest van je leven bijblijft.
Stefan is een hele fijne gids/trainer die ons steeds weer verraste met weetjes en slimmigheidjes en perfect rekening houdt met degenen die mee zijn.
Hij is heel flexibel en zorgt dat iedereen aan bod komt naar kracht, kunnen en wens.
Achteraf was het niet zo slim om in de shelter te gaan slapen terwijl we wisten dat het flink zou gaan regenen, maar ach... zo'n beleving maak je ook niet vaak mee, het was het waard! ;-)
In de bijlagen nog wat foto's.

We hebben ook al tegen Stefan verteld dat we hem en jullie organisatie van harte aanbevelen in onze vrienden- en kennissenkring!

Hartelijke groet,
Nancy Bos
Guest
4 oktober, 2013
Geweldige dag gehad! Zeker aan te raden deze cursus!
Joeri
30 december, 2014
Goed en gezellig trainingsweekend gehad in de Ardennen, lekker gebikkeld! Brengt het weektotaal op 160km :)
Mirjam van Geuren
11 september, 2017
Wij hebben een mooie leerzame dag gehad. De theorie en praktijk wisselden elkaar goed af waardoor iedereen bij de les bleef.

Ik heb veel tips meegekregen die je denk ik bij een standaard EHBO niet zou krijgen. Het was zeker leuk om te doen en de moeite waard!

We hebben nu ook interesse in een bushcraftcursus vanwege de mooie verhalen. ;)

Tot ziens
Tamar Pasternak
5 april, 2017
Afgelopen weekend heeft Norwik de EHBO cursus gehad van Siebe. Het was een enorm leerzame en leuke dag! Wij zijn klaargestoomd voor ons outdoor wandelavontuur in Noorwegen en Roemenië. Beide kampen trekken met een groep jonge mensen de wildernis in voor een unieke natuurbeleving.

Op een mooie plek in het bos begon de cursus. 's Ochtends hebben we alles geleerd over beren; hoe hang je je tas in de bomen om de beer te demotiveren om in je spullen te gaan neuzen? Hoe scan je de energie van de beer en hoe reageer je daarop? Omdat we dit jaar voor het eerst het territorium van de beer zullen betreden was deze kennis precies wat wij nodig hadden!

In de wildernis meet je je met de krachten van de natuur en de elementen. Daar kom je erachter hoe sterk je lichaam eigenlijk is en hoeveel het aankan. Echter ligt er natuurlijk ook fysiek gevaar op de loer. In de middag hebben we geleerd hoe je met de beperkte middelen die je omhanden hebt fysieke mankementen als blaren kunt verlichten maar ook hoe je in de meest fatale situaties moet handelen.

Theorie en praktijk werden mooi afgewisseld. Het was een zeer leerzame en leuke dag met een gepassioneerde cursusleider die wist waar hij het over had. Zijn enthousiasme hield ons bij de les en dankzij hem kunnen we zeggen dat we klaar zijn voor onze reis!

Hartelijke groeten,

Tamar Pasternak van stichting noorderlichtkampen
Marthy Hecker
22 juni, 2016
Siebe was echt een fijne gast. De cursus helder en duidelijk en goed voorbereid. Hij had veel vakkennis en fijn dat hij in ging op onze vragen.

Afgelopen jaar heeft een deel van de groep al een EHBO cursus gehad. Deze dag met Siebe heeft dat weer opgefrist en verdiept.

En de nieuwe stafleden hebben een hele hoop geleerd. Siebe zelf zou na mij mening wel iets strenger mogen zijn.

Met dat iedereen de handelingen, als verband aanleggen enz, Moet oefenen.

Iets weten is iets anders dan het doen.

Het was een fijne en leerzame dag.
Arjan van Biemen
20 januari, 2016
Ik vond het een super cursus, ik heb zelf een aantal BHV cursussen gehad, maar de informatie werd vlot en fris gebracht met heel veel ruimte voor vragen. Juist de expertise van Siebe op veel terreinen maakten het heel interessant. Dus de cursus heeft ruimschoots voldaan aan de verwachtingen. En we hebben genoeg vertrouwen om met onze kinds een jaar in het regenwoud te gaan wonen:-)
Super bedankt!!

Groet,
Arjan
Roland
10 december, 2014
Mijn vriendin en ik hebben onze certificaat gehaald. Het is een leuke en leerzame ervaring. Het zijn stuk voor stuk leuke mensen. Het is ons zo goed bevallen dat we over 2 dagen nog een survivalcursus gaan volgen. Een top ervaring en zeker aan te raden aan de mensen die een certificaat willen halen of gewoon willen genieten
Bezocht Juli, 2014
Sam
21 september, 2015
Extreme is echt een leuke organisatie om mee te survivallen het was allemaal heel goed geregeld goede veiligheidsregels, leuke inhoud

sam
jerry
13 januari, 2015
het was heel leuk tijdens de survivalweekend en ik heb het heel erg naar mijn zin gehad.
Rodney Wesseler
18 mei, 2018
Ik moet namens mij en mijn zoon zeggen dat wij een leuk en leerzaam weekend hebben gehad.
Wij vonden het een zeer geslaagd weekend.
Wij hebben veel geleerd en gedaan.
Wij geven Daniel een heel groot compliment voor wat hij ons heeft geleerd en verzorgd.
Wij hebben geen negatieve dingen te melden. Ik en mijn zoon vonden het geweldig.

Met vriendelijke groet,
Dhr R.Wesseler
Rob Timmers
14 mei, 2018
Wij hebben genoten van de cursus. Voor mijn spruit kon het allemaal niet meer stuk met het vooruitzicht van slapen in je eigen gebouwde hut. Slapeloze nachten voordat het eindelijk zover was.

Daniel was duidelijk in de uitleg en rooster sloot steeds mooi op elkaar aan. Ook als persoon en in de omgang is Daniel een fijn mens.
Nogmaals bedankt voor een geslaagd weekend
Pim
14 mei, 2018
Geweldig weekend in de natuur - zowel vader als zoon hebben enorm genoten en veel geleerd. Relaxte sfeer en kundige gids!
Lukas Brouw
2 mei, 2018
Het was erg leuk. Vooral het samenzijn. Ook afhankelijk van het weer, maar ik zag dat de kinderen echt op waren de 2e dag.

Bij het bouwen van de hut had ik wat extra isolatie advies wel kunnen gebruiken. Het ging erg goed, maar de volgende keer zou ik de isolatie anders aanpakken.

Mooie ervaring en goed gedoseerd voor de beginnende bushrafters en voor jongeren.

Met vriendelijke groet,

Lukas Brouw
Jorinde
27 oktober, 2017
Hoi Erik, Ze hebben absoluut genoten! Jonne heeft hing aan Ronalds lippen, hij zat vol informatie en verhalen toen hij thuis kwam.

Voor Marcel was het best zwaar maar ja dat is survivalen ;-)

We hebben al wat foto's naar Ronald opgestuurd, misschien heb je die inmiddels al gekregen.

Ik wil je ook bedanken voor de goede afhandeling en communicatie voor dat het kamp begon.

Al met al een hele positieve ervaring!


Met hartelijke groet,


Jorinde
Ivo Meijer
21 september, 2017
Het was een super weekend, met je kind door het bos struinen. Hout verzamelen en zonder lucifers toch vuur maken met nat hout. Leren met een mes werken en mbv een bijl een boog maken. Dit zijn maar een paar dingen die je leert onder de ontspannen en kundige leiding van Clemens Disch!!

Ferran vond het geweldig en wil zo snel mogelijk weer( is leuker dan ps).

Clemens bedankt!!!
Groet
Ivo
Kris Princen
19 september, 2017
Wij hebben ons super geamuseerd.
Los van de quality time onder ons was het een ervaring die we gaan herhalen.

Clemens weet iedereen te boeien klein en groot, eenvoudig genoeg voor de kleinsten maar ook met dat extra voor de papa s geboeid te houden.

Het skill level vond ik ideaal om nog met alles mee te kunnen.
Goed uitgebalanceerd om verschillende onderwerpen te doen.

Ik zelf had het eenvoudiger ingeschat.
Vuurtje maken...
Het weer viel tegen... wat eigenlijk goed bleek voor een top ervaring. Slapen onder een tarp is pas beleven als het nodig is een te hebben... regen.


Vanuit de brochure hadden we gedacht een boog en pees te maken uit de natuur, alsook koorden. Werd al snel duidelijk dat er dan slechts plaats zou zijn voor 1 zaak.

Wij zijn super tevreden. Gaan wat zaken verder uitproberen... met een andere kijk het SAS boek verkennen en kijken wat we gaan boeken voor na de winter.

2 jongens
Patrick Oudsen
9 juni, 2017
Raoul en ik hebben enorm genoten van ons survival weekend, en het erg naar ons zin gehad.
Het was heerlijk om de hele dag in de natuur te zijn. En we hadden een leuke groep.

De activiteiten die we hebben gedaan waren erg leuk, goed opgezet en leerzaam. Clemens was echt een topinstructeur. Hij kan dingen goed en helder uitleggen, maar laat je ook op de juiste momenten 'aanmodderen' om het leereffect te vergroten. Daarnaast voelt hij de groep goed aan, kan goed omgaan met kinderen en weet de juiste balans te vinden tussen initiatief nemen en laten gaan.

Voor de kinderen blijft het zelf vuur maken erg leuk. Ik vond zelf het kaartlezen en kompasgebruik erg leuk. Het hoogtepunt was het maken van de boog; erg leuk om te doen.

Kortom, een top weekend gehad!

Ondanks dat alles super was, misschien toch nog een tweetal tips:
- touw en knopen was leuk om te doen, maar wordt misschien nog aantrekkelijker door het ook praktisch toe te passen; bijvoorbeeld door het ophangen van een tarp en/of hangmat.
- het kompas lopen is voor de kinderen minder spannend; misschien kun je dit leuker maken door een 'schat' te verstoppen in het bos die gezocht moet worden met kompas en kaart op basis van coördinaten.

We kijken uit naar de vervolgcursus ;-)


Groeten,
Raoul en Patrick
Michel Kooijman
6 juni, 2017
Hoi Erik, Ik kan niet anders zeggen dan top! Clemens is zeer deskundig, kan goed met kinderen om gaan. Hij kan met veel passie dingen goed overdragen, zowel ik als Lieuwe (mijn zoon) zijn erg geïnteresseerd geraakt om meer te leren.

Alles aan de cursus was goed verzorgt, ontvangst, de locatie, het eten, het gezelschap. De kinderen waren trouwens binnen 10 min maatjes met elkaar, dus het verbind ook nog eens.Het vuur maken is natuurlijk een grote hit bij de kids en met messen werken ;0). Navigatie, is voor de jongere kinderen wat saai (in hun beleving dan), maar wel een essentieel onderdeel (vind ik). Het boog maken was ook superleuk vond Lieuwe. Het kado op het eind vonden ze ook erg gaaf (misschien is er een kinderversie te krijgen want de polsjes zijn nog niet zo dik ;0).

Kortom een top cursus!

Als tip zo ik je mee willen geven om te kijken of je hier op voort kan borduren als een soort vervolg voor ouder + kind (bijv met 1 of 2 nachten) en dan wat andere onderdelen erin?

foto's stuur ik zo via mijn mobiel.

thanks again!

met vriendelijke groet,

Michel & Lieuwe Kooijman
Dirk Van Krunckelsven
6 juni, 2017
Hey Erik! Ik én Sid vonden het zéér leuk! We hebben heel wat geleerd op een prachtige locatie met een enthousiaste en aanstekelijke begeleider.

'Loslaten' wat messen betreft vond ik zelf heel moeilijk (de boog maken op basis van de beperkte mes-introductie leek mij te gevaarlijk voor een 7-jarige).

Dat zeg ik alleen maar omdat je expliciet vroeg naar wat ik minder vond want ik vond het écht geslaagd.

Vriendelijke groeten,
Dirk Van Krunckelsven
Alex lely
5 juni, 2017
We hebben het hartstikke naar ons zin gehad en ook veel geleerd.

Het was een mooie balans tussen informatie-overdracht, de echte skills en kennis en aan de andere kant ongedwongen rausen en ravotten in de vrije natuur.

Clemens vond ik daar erg goed in, op een hele ontspannen manier alsof hij het al 20 jaar doet.

De onderdelen navigatie en knopen waren voor mijn gevoel voor de kids soms net iets teveel gevraagd om de concentratie bij te houden, maar gelukkig letten de vaders goed op. Het doet me goed daarin een basisnivo te hebben ontwikkeld.

En hoe cool was die gietijzeren pan die op het vuur stond te pruttelen...op een door de kids aangemaakt vuur. de BOM!

Dit smaakt zeker naar meer!


vr gr Alex
Ivan Oonk
19 mei, 2017
De cursus was echt leuk. Mijn zoon Tom heeft erg genoten en hij heeft er een werkstuk voor school over gemaakt.

Rogier deed het ook erg leuk. Hij is erg rustig en heeft veel geduld met kinderen. Vragen konden altijd gesteld worden en er werd duidelijk antwoord op gegeven.

Mvg,

Ivan Oonk
Michel Rovers
15 mei, 2017
Ik vond de cursus ontzettend leuk! Het slapen in een zelfgemaakte hut was een hele leuke ervaring.

Ook het gedeelte waar we de eetbare planten uit het bos haalden was zeer leerzaam. Zelf een boog maken vonden we ook heel erg leuk.

Voor het hut bouwen had ik graag íets meer theorie gehoord, zoals waar je op moet letten bij de locatie zoeken, welke kant de de ingang op legt en wellicht een korte introductie over welke vormen we zouden kunnen kiezen.

Een rondvraag bij alle deelnemers zodat ze wat vertellen over hoe ervaren ze zijn is ook meteen een leuke binnenkomer om elkaar wat beter te leren kennen en zo weet de begeleider ook meteen bij wie hij op welk punt wat meer aandacht moet geven.

Het vuur maken vond ik ook erg leuk alleen jammer dat de groep al vrij snel afhaakte met pogingen om het zelf te doen.

Maar dit zijn kleine puntjes en we vonden de algehele cursus erg geslaagd.

Begeleiders waren ook zeer behulpzaam
en was het in het algemeen een erg gezellige groep.

Groet,
Michel en Tim
Yves
27 september, 2016
Ron is een aangenaam en rustig persoon. Een goede cursus om samen met de kinderen te doen. De lesgever beschikt over uitgebreide kennis en het programma wordt aangepast naargelang de behoeften van de groep.Aangezien ik niet echt een fotopersoon ben is het me ook ontgaan om foto’s te nemen.


Groeten,
Yves
Roeland Coppens
17 augustus, 2016
Ons survival weekend met Ron was fantastisch. de kinderen maar ook wij hebben er ontzettend van genoten. we hebben zeer veel bijgeleerd : vuur maken, een shelter opzetten, een echte boog maken, het veilig hanteren van een mes, knopen leggen, navigatie, het kwam allemaal aan bod. Ron is een uitstekend instructeur met een zeer uitgebreide kennis. hij bezit de kunde en het geduld om de bushcraft technieken duidelijk over te brengen aan een groep. onze dochter van 12 vond dit "het beste weekend ooit !". een echte aanrader.

ik probeer je later deze week nog een foto door te sturen.

mvg,

Roeland Coppens
Vincent
28 september, 2015
Hallo Erik,
Wij hebben een hele bijzondere tijd gehad met de begeleiders Koen en Tim.
Voor ons een eerste ervaring" back to basic", waar we normaal gesproken in hotels verblijven.....
We hebben er ontzettend van genoten. In een hele ongedwongen sfeer veel geleerd over de natuur en over overlevingstechnieken. Pissebedden en sprinkhanen gegeten, oriëntatietechniek middels een stok en wat steentjes. Fantastisch.
De kennis van Koen over eetbare planten is indrukwekkend. De manier waarop Tim met de kinderen omging; super!

Een weekend waar we met veel plezier nog heel lang over terug zullen denken!
Groeten,
Vincent
Gerben
6 augustus, 2015
Afgelopen weekend samen met mijn 12 jarige zoon op gezinssurvival geweest. Alles was goed geregeld en de locatie had alles wat je maar kan wensen. Geert is een goede trainer met veel kennis en mijn zoon heeft enorm genoeten. We gaan zeker nog een keer met jullie mee.
Coen
30 november, 2014
Nog nooit zo'n leuk weekend gehad als bij Extreme Survival.
Ondanks de wintermaanden hebben we een geweldige weekend doorgemaakt in de natuur. De organisatie was super. We werden ontvangen met warme chocolademelk en de sfeer zat er vanaf het begin af aan goed in. Heel erg bedankt en we komen zeker bij jullie terug.

Met vriendelijke groeten,

Coen van scheepswerf

Chantal
3 november, 2014
Mijn man en zoon waren erg enthousiast over de cursus. Het was echt een bondingexperience voor ouder en kind.
De sfeer was goed, Iwan en zijn vrouw waren leuke mensen die op een rustige doch enthousiaste wijze dingen wisten over te brengen.
Er was veel bereidheid tot hulp en samenwerking. Al met al een leuke en zeker aan te bevelen belevenis!

Het is een leuke kennismaking met wat survivaltechnieken en een leuke belevenis voor ouder en kind.
Hiermee maak je kinderen zeker enthousiast om zich in de toekomst verder te verdiepen in survival en bushcraft.
Jan-Willem
28 juni, 2016
Het is verbazingwekkend hoeveel kennis iemand kan hebben van de natuur. De dag bij en met Mirjam was erg leerzaam, maar eigenlijk veels te kort. Er is zoveel te leren en te zien van Mirjam's kennis dat ik zeker aan deze cursus meerdere keren zal gaan deelnemen. Aanrader voor iedereen die interesse heeft in de heilzame werking van de vergeten kennis van de natuur.

Groetjes,

Jan-Willem
Stephan Ros
23 maart, 2016
Hoi Erik, De cursus was ontzettend interessant. Helaas te kort. Mirjam weet zo ontzettend veel. Zou zo een week les van d'r willen als dat kon. Heb in die paar uur zoveel geleerd.
Je vraagt negatieve kanten.. Dat vind ik lastig aangezien ik zo ontzettend enthousiast ben geworden en weet dat er zoveel meer is. Maar een mens kan maar zoveel tegelijk opnemen. Ik vond dat ze het goed deed.
Zou het eerder tips willen noemen ipv negatieve kanten.
Bijvoorbeeld meer van dit soort cursussen. Stukje uitgebreidere plant herkenning. Ik als leek had moeite met paar planten die erg op elkaar leken. Vond ik op elkaar lijken althans Haha.
Ik ben eigenlijk te positief over de cursus. Ze luisterde goed naar de leerbehoefte van de klant. En als ze weer een cursus geeft en ik zou kunnen dan meld ik me gelijk aan.

Foto's ben ik vergeten te nemen. Wij allemaal vergeten was de conclusie einde van de les. We waren zo geboeid en hingen aan de lippen van Mirjam dat we er niet bij stil gestaan hebben.

Ik lees bovenstaand terug en is misschien wel erg positief maar ze heeft me echt geraakt en weten te motiveren om er nog meer mee te doen dan ik eigenlijk van plan was.

Kwam er ook achter dat Rogier haar man was. Die ken ik van het spel, Extreme survival. Ook een goudkerel. Wat dat betreft heb je 2 toppers in je team.

Misschien kan je er iets mee met mijn feedback.

Mvg,
Stephan
Jeroen Stegeman
16 februari, 2016
-Ja, het was een leuk weekend, jammer van de regen, maar in een overlevingssituatie heb je
ook geen keus. :-) Helaas ook geen sneeuw!
-De ontvangst was redelijk chaotisch, het cafe waar we zouden verzamelen was gesloten.
Per toeval(?) zijn we de cursusleiders in een ander restaurant tegen gekomen.
-heb ik wat geleerd? nee, eerlijk gezegd niet echt iets nieuws. Achteraf gezien is het vooral een beginners cursus, maar het is wel leuk om te zien hoe anderen weer op hun manier tegen situaties aan kijken en ermee omgaan.
Met onze ervaring hebben we zelfs nog eea. kunnen toevoegen/uitbreiden aan de informatie die Frederic ons gaf.
-Ik vond het cursus materiaal niet erg om over naar huis te schrijven.
Kwaliteit van de span- en klapzagen liet te wensen over. Viel me tegen dat het gereedschap gewoon buiten in de regen bleef liggen als we even gingen schuilen/drinken, er werd ook geen advies of opmerking over gegeven. Blokkering van de klapzaagjes werkte ook niet erg goed en er zat speling op.
-Het programma, met redelijk strikte tijden, zoals aangegeven in jullie cursusinfo, werd niet gehandhaafd. Is verder prima, maar het kwam nogal ongeorganiseerd over zoals het ging.
Zo van, oh ja, daar moesten we jullie ook nog wat over vertellen.....
Had het idee dat de cursusleider(s) nog even uit de winterslaap moesten ontwaken.
-Ondanks alles was het wel een geslaagd weekend. We waren eraan toe om weer eens een weekend weg/in het bos te zijn.
-We hebben ons vermaakt, hebben onze Belgische woordenschat weer bijgewerkt, smakelijk gelachen om de vertelde avonturen van Frederic en Werner, kennis gemaakt met Belgische twintigers, etc.

Ben blij dat ik het toch doorgezet heb.

Hopelijk geeft jullie dit wat meer inzicht in de gang van zaken aldaar.

Groeten

Jeroen Stegeman
Kitty
15 mei, 2018
Het survivalweekend was erg leuk. Jordy deed het erg goed. Hij kan mooi aansluiten bij de dynamiek van de groep. Ben en ik hebben een mooie tijd gehad.

Vriendelijke groet,
Kitty
Gerhard van der Pot
14 mei, 2018
Hoi Erik,
Jazeker: wij hebben genoten!
Jordy: enthousiast en kundig. Zijn meegenomen uitrusting en materialen waren leuk om te zien en leuk om mee te werken. Adviezen over uitrusting en gebruiksvoorwerpen heb ik gewaardeerd. Leuke activiteiten gedaan en lekker gegeten :) Jordy kan prima koffie zetten!
De groep: leuke mensen bij elkaar. Extra leuk: de jongens konden het heel goed met elkaar vinden.
De lokatie: prachtige plek en omgeving. Sanitair erg basic. Voor beginners (zeker voor de kinderen) ff wennen.
Voor een volgende keer zou ik een kleinschalige camping uitzoeken zonder 'toeters en bellen' maar wel met toilet en douche. Let wel: is slechts mijn mening. Je kunt ook zeggen dat het erbij hoort :)
Jammer dat wij geen vuurtje mochten stoken van de boswachter (?). Te droog, niks aan te doen, regels zijn regels.

Groet,
Gerhard en Gijs :)
Christy
2 mei, 2016
Haha grappig Jan dat jij ons om foto's vraagt terwijl wij hetzelfde wilden vragen. Antonio en de kinderen hebben namelijk Timo zien foto's maken. Misschien kunnen we wat uitwisselen? Wij zullen komende dagen even wat downloaden en opsturen.

Ze vonden het allemaal erg leuk en leerzaam. Hoe je met de mes moet omgaan en water filteren en hutje bouwen welk materiaal moet zoeken om vuur te maken. Beetje jammer van het koude en regenachtige weer maar dat heb je niet in de hand...

Verder nog veel gesmuld (vooral het toetje erg lekker) maar volgende keer misschien wat meer eetbare dingen uit de natuur vinden?

Al met al geslaagd etmaal!
Dank voor alles en we mailen nog wel foto's over en weer :)

Groetjes
Christy
Natasha
16 mei, 2018
De cursus was net als de basiscursus ook superleuk en informatief! Clemens is gewoon een supergoeie en relaxte gast die met positiviteit, passie en veel humor zijn kennis goed overbrengt. Hij heeft oog voor iedereen afzonderlijk en geeft extra assistentie waar nodig.
Ik heb heel veel respect voor hem!

Thanks en wie weet tot een volgende cursus!

Groetjes,
Natasha
Daphne van Elswijk
8 mei, 2018
Ben nog steeds aan het nagenieten van vorig weekend! Wat een top instructeur is Clemens en wat een fijne gezellige groep hadden we!
Dankjewel voor de ervaringen!
Daan Klijzing
8 mei, 2018
Het was weer een heel mooie en leerzame ervaring. We hadden een erg leuke groep mensen en Clemens deed het weer heel goed en erg leuk. Hij heeft een heel prettige manier van kennis over brengen. Het was kortom weer een top ervaring. We gaan hier dan ook zeker mee door.

Met vriendelijke groet,

Daan Klijzing
Gerard
14 september, 2015
Met een groep vrienden en vriendinnen hebben wij afgelopen week de aangepaste gevorderden cursus gedaan. Een leuke en gave groepsactiviteit waarbij je door de bossen en over de heide van de Veluwe gaat. Veel nieuwe dingen geleerd en veel bewogen. Een echte aanrader!
Sanne de Brouwer
26 maart, 2018
Wij vonden de cursus erg leerzaam. Veel dingen waar je zelf niet 123 aan zou denken als je door de natuur loopt. Ook zoals Rogier al aangaf, vroeger leerde je vaak van je ouders dat je géén besjes etc moet eten in het bos, omdat het giftig zou zijn. Dat is gelukkig vaak niet het geval en dat vond ik heel leuk om te zien.

Verder hebben wij niet echt minpunten voor de cursus! Wij bleken uiteindelijk de enige twee te zijn maar dat vonden we bij deze cursus nou juist leuk omdat je meer vragen kon stellen.

Als het goed is heeft Rogier de foto doorgestuurd, zelf hebben wij er geen meer gemaakt.

Met vriendelijke groet,

Sanne de Brouwer
Anoniem
5 januari, 2017
We hadden een hele leuke tijd met Rogier. Het was koud en 1 kindje van ons haakte af met mijn vrouw vanwege de kou, maar we hebben een leuke wandeling gehad en ik heb veel mogen leren van Rogier.

We hopen van de zomer weer een cursus te kunnen volgen!

Veel dank en hartelijke groet en al het beste voor 2017 voor jou en je team.
Martien
25 september, 2015
Tijdens onze vriendendag hebben we kennis gemaakt met bushcraft, deze basis cursus werd begeleid door Rogier van Extreem survival. Mede door zijn enthousiasme en kennis was het onvergetelijke middag. Het eerste onderdeel was het bouwen van de shelter, hierbij werden in tweetallen door ons zelf onderkomen gebouwd. We vonden het leuk om de feedback te horen tijdens het bouwen van de shelter, hierbij ondersteund door enkele handige tips en trucs. Ook hebben we geleerd om vuur te maken. Dit was erg leuk, maar zeer frustrerend omdat dit niet bij iedereen lukte en we niet wilde opgeven. Verder hebben we nog uitleg gehad over het filtreren van water en het navigeren in een survival situatie. Vanwege tijdgebrek hebben we dit helaas niet zelf kunnen uitproberen, maar was het zeker interessant om Rogier over deze wijsheden te horen vertellen. Ook de “snack” die we kregen was verrassend en nog lekker ook!
Nogmaals bedankt voor geweldige middag met veel “doe” activiteiten

Groetjes
Stephan en Ellen
Ivo en Nicole
Peter en Hannie
Ernst en Miranda
Martien en Jacomyn
Daan
23 juni, 2015
Super fijne dag gehad met Rogier. De cursuslocatie is midden in de veluwe en we hebben echt een ander stukje Nederland gezien. Rogier heeft ontzettend veel kennis over de natuur. Volgens mij kent die alle planten uit zijn hoofd. :) Zeker een aanrader om een keer met hem mee te gaan!
Albert en Astrid Aarden
18 april, 2018
Wij hebben zondag 15 april de cursus "eten uit de natuur" weer gedaan. Gelukkig was er nu volop te vinden en hebben we heel veel geleerd van Rogier. Je had om foto's gevraagd, we hebben er een paar gemaakt. Hopelijk heb je er iets aan.

Vriendelijke groet,
Albert en Astrid Aarden
Jan-Willem
17 april, 2016
Beste Eric en Rogier,
Even een korte feedback over de workshop "eten uit de natuur".
Ik kan deze workshop in een zin omschrijven : Eye opener.

We gingen in een klein maar geïnteresseerd groepje op pad en naar 5 meter gewandeld te hebben heeft Rogier mij al zoveel aangewezen, verteld en uitleg gegeven over wat eetbaar is (+extra informatie), waar je niet eens bij stil staat. De wandelroute, de omgeving, de kennis van de deelnemers in het groepje, kennis van Rogier, het weer, heeft het voor mij gemaakt tot een geweldige en leerzame dag. Met natuurlijk als klapper op de vuurpijl de afsluiting met dennennaalden thee en een soep van brandnetel,paardenbloemblad en zevenblad.
Wat ik zeker wil gaan doen is deze workshop in alle seizoenen mee te maken.

Zeer zeker een aanrader!

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem
Maurice
21 maart, 2016
Rogier is een kundige gids. Hij weet van zeer veel planten aan te geven of ze eetbaar zijn of niet. Tevens waarschuwt hij voor niet-eetbare planten die sprekend lijken op een eetbare variant.

Aan het eind van de cursus heeft Rogier lekkere thee en soep gemaakt van de planten die we zijn tegen gekomen.

De cursus is een aanrader voor mensen die uit de natuur willen leren eten.
Tomas M
12 mei, 2015
De cursus met Rogier heb ik als prettig ervaren. Het programma zat goed in elkaar. Rogier gaf blijk van zeer veel kennis en ervaring op het gebied van voeding uit de natuur. Ook wist hij dat op een prettige manier over te brengen op ons.
Liesbeth de Jager
4 januari, 2015
Hallo Erik en Geert,
Langs deze weg wil ik jullie nogmaals bedanken voor de zéér geslaagde workshop "trekkingkoken"!
Prima organisatie, leuke en erg lekkere gerechten en een uitstekende begeleiding op maat.
Ik en al mijn collega's hebben enorm genoten van deze super training op een idyllische plek !
En ondanks dat ik al wat ervaring had met koken heb ik tòch weer veel geleerd.
Bert Huisman
14 november, 2017
De workshop was geslaagd en we hebben er veel van opgestoken. Leuk opgezet eerst eerst materialen uit het bos halen en daarna goede uitleg en aan de slag. Goede scherpe messen zaag en dergelijke. Goed verzorgd.

Openbaring hoe handig bijvoorbeeld tampons als tondel kunnen dienen. Vooral ook ervaren hoe moeilijk het is om vuur te maken als je helemaal geen hulpmiddelen hebt en het door wrijving of vonkjes moet maken. Meer respect gekregen voor hen die dat kunnen.

Met vriendelijk groet,
Bert Huisman
Mieke Voshol
23 augustus, 2017
Hoi Erik, Het is helemaal goed gegaan. We hadden een prachtige dag in de boomgaard. Fijn contact gehad met Ronald. Hij is erg flexibel en prettig in de omgang.

Bedankt voor je snelle hulp! En wie weet tot een volgende keer.

Met vriendelijke groet,

Blossom events

Mieke Voshol
Daniel v Draanen
14 juni, 2016
Beste Erik, De workshop van Rogier was erg leuk! Rogier kon naar onze locatie toekomen, dat was fijn! In het bos wees hij ons op allerlei interessante feitjes over de natuur. We hadden een heel diverse groep, maar Rogier ging met iedereen erg prettig om.

Ook het deel vuur maken pakte hij leuk aan. Bij elk gereedschap vertelde hij iets over de tijd waarin het werd gebruikt en hoe het werkt.

Daarna was er voor iedereen de tijd en ruimte om de tools uit te proberen. Daarbij keek hij mee en gaf hij goede tips.

We vonden de workshop heel geslaagd!


Ik heb helaas geen foto's.. een ander groepslid misschien wel, ik zal het hem eens vragen.

Hartelijke groet en jullie bedankt als Extreme Survival!

Groeten Daniël
Jolanda
16 februari, 2016
Het was een hele leuke middag.
Rogier heeft een natuurlijke wijze van omgang met iedereen, erg fijn.
We hebben een kleine ronde gemaakt in het bosgebied bij Loenen, waarbij we informatie kregen over het verzamelen van materialen, en hoe ze te drogen.
We leerden dat we vuur konden maken met ijzer en vuursteen, daarna met het draaien van een stokje op een plankje, en daarna met de vuurboog.
Aan het eind kwam de magnesiumstaaf erbij, en konden we met de bast van de berk, proberen om een vuurtje te maken.
Het viel toch nog tegen, een enkeling kreeg het voor elkaar, en oefenen is zeker belangrijk.

Mijn verwachting van het geheel was wel iets groter, omdat ik zelf graag het bos in ga, en van het pad af, had ik misschien iets meer survival-idee verwacht.
Het was wel weer leerzaam voor mij, om toch meer tijd te durven nemen, om het zelf te doen.
Een ander ook aan de beurt willen laten komen is voor mij belangrijk, maar wanneer ik achteraf denk dat ik meer had willen proberen, dan heb ik iets laten liggen.
Later ben ik het bos in gegaan en heb zelf materiaal gezocht.
Aangezien het toch licht vochtig was, heb ik het meegenomen naar huis, om te drogen bij de kachel.


Graag zou ik meedoen met andere cursussen, om mijn ervaring met survival op te bouwen, maar geld is voor mij toch een moeizaam punt.

Er zijn twee evenementen op mijn lijstje, voor eerst 'eten uit de natuur', en later een basis survival cursus.

In ieder geval al bedankt voor deze ervaring, ook dank aan Rogier,

Hartelijke groet,
Jolanda Stellingwerff
Stefan Cano
16 februari, 2016
De cursus was leerzaam maar ik had zelf het idee dat er meer oefeningen in zouden zitten.
Vooral het deel met de magnesium sticks was moelijk maar erg leuk.
De mensen worden zo fanatiek dat er wonden waren aan de handen.

Als verbeterpunt zou ik meer oefeningen willen maar zou niet weten of dit mogelijk is in 2 uur.
Ik zou deze cursus zeker aanbevelen aan anderen.

Je kan in ieder geval doorgeven dat Rogier de juiste persoon is voor deze cursus.

Met vriendelijke groet,

Stefan Cano
Sjors
15 september, 2015
Wegens de extreme weersomstandigheden die dag hebben we ter plekke het programma hier en daar aan moeten passen waardoor de workshop vuurmaken helaas geen doorgang meer kreeg. Ik kan dus geen duidelijke review van de workshop geven, enkel bevestigen dat Rogier een uiterst vriendelijke persoon is en ik hem tijdens een volgende evenement hopelijk niet weer voor niks laat komen!

Met vriendelijke groet,

Sjors
Binne
8 september, 2015
Het was ondanks de regen een geslaagde ochtend. We hebben inderdaad veel tips en tricks geleerd en Jan bracht het vol verve. Goed ook dat hij droog materiaal achter de hand had om uiteindelijk vuur mee te maken.

Groeten,
Binne
Petra
20 april, 2015
Vandaag samen met drie vriendinnen de cursus vuur maken gevolgt bij Rogier. Dit was de eerste keer dat ik de vuurboog probeerde en dat vakt nog vies tegen! Mijn handen doen er nog steeds pijn van. Dankzij Rogier zijn tips is het me uiteindelijk toch nog gelukt. :) Bij deze nogmaals bedankt Rogier! enne we gaan snel weer met je de natuur in. :)
Geertjan
10 november, 2016
Wij hebben het prima naar ons zin gehad.

Het onderkomen bouwen ging ons redelijk goed af. We waren wel blij dat we een matje mee hadden, voor de kou en het vocht.Heerlijk om even “back to basic” te gaan en je alleen maar druk te maken om 4 belangrijke zaken: onderkomen, water , vuur en voedsel.

Alle aspecten zijn uitgebreid aan bod gekomen en we hebben een hoop geleerd over de technieken maar ook over de natuur.

Mvg,

Geertjan
Marco
11 juni, 2016
Afgelopen dagen deze cursus gedaan onder leiding van Rogier en heb de tijd van mijn leven gehad. Ik verbaasde me zeer over de kennis van Rogier, die leek onuitputtelijk. Evenals zijn geduld en passioneel kunnen vertellen over de natuur. Tijdens de "voedseltocht" werd geen plant of dier overgeslagen en konden wij er van alles over vragen. En alles werd beantwoord met een glimlach. De basistechnieken zijn het zeker waard om te leren en leuk om gewoon eens gedaan te hebben. Ik zie er nu al naar uit om nog eens een cursus bij Rogier te doen. Ik hoop dat hij dit nog lang mag/wil doen. Het zou eigenlijk verplichte kost moeten worden Top!
Martien
19 september, 2015
Hoi Rogier,
Bedankt voor een hele leuke en leerzame middag. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad en heb veel nieuwe en interessante dingen geleerd. Nogmaals hartelijk bedankt en misschien tot ziens.

Groetjes Martien
Stefano Caria
13 januari, 2017
Het stucadoren was een groot succes. Dus wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!!

Met vriendelijke groet,

Stefano Caria
Teamleider

Portalis Onderwijs en Arbeidstoeleiding
Locatie Veenhuizen
Albert Boersma
8 maart, 2016
Het was een zeer fijne en vooral leerzame dag! Paul heeft me ontzettend veel geleerd over het metselen zelf maar ook over het materiaal. Veel do and donts! Uiteindelijk ook goed kunnen oefenen en ik ga volgende week mijn eigen muur opzetten. Bedankt voor de goede service en veel succes verdeer.
maurik groothuizen
4 april, 2018
Wij hebben het met het boog maken onwijs naar ons zin gehad de instructeur heeft alles goed uitgelegd

Daarom dat ik ook graag met jullie verder wil gaan om nog meer bushcraft te leren

mvg

maurik groothuizen
John Brouwer
21 maart, 2018
Hallo Erik, Ondanks de kou hebben wij ons zeer goed vermaakt. De bogen waren alle 3 goed en de jongens hebben allebei een keer het doel geraakt. De 1e stap naar survival is gezet. Aan de jongens te merken willen ze nog wel een keertje iets doen. Wordt vervolgd.

Groeten, John.
Rogier Schneider
22 januari, 2018
Beste Erik, We hebben weer een ontzettend leuke dag gehad. Ik sta er verbaasd van hoe mooi de bogen zijn geworden van eigenlijk iedereen die mee deed. Nu moet ik er wel even bij zeggen dat Clemens zijn enthousiasme en vriendelijke persoonlijkheid hier een grote bijdragen aan leveren. De vervolg cursus survival gaan we ook zeker meemaken.

Vr gr

Rogier Schneider
Willem Souverijn
18 januari, 2018
Samen met mijn zoon een fantastische dag beleefd in het bos, en erg enthousiast geworden over survivaltechnieken.

Genoten van Clemens hoe hij op een enthousiaste en humoristische manier dingen vertelt en uitlegt over de workshop.
En de tijd voor je neemt wanneer men een vraag had.

Ook de nodige humor werd niet achterwege gelaten. We hebben dus tijdens ons harde werken ook flink gelachen.

Wat ik jammer vind dat er niet/of weinig gesproken werd over het maken van een pees en pijl, terwijl dit wil in dit beschrijving staat van de workshop.

Op de lunch heb ik nog een opmerking. Er waren mensen bij die wel 3 broodjes hadden gepakt met dubbel beleg. Terwijl mijn zoon en ik maar 1 broodje konden pakken. Misschien een samengesteld lunchpakket voor iedereen zou eerlijker en handiger zijn. Dan heeft iedereen evenveel. Waar overigens Clemens niks aan kon doen.

Omdat we best vroeg klaar waren hebben we nog met een klein groepje een mooie wandeling gemaakt. Tijdens de wandeling deelde Clemens zijn kennis over de natuur.

En als tip, misschien een workshop map meegeven zodat men nog kan terug kijken, naslagwerk.

Het was een geslaagde dag, en misschien tot een volgende workshop.

Hartelijke groet,

Willem Souverijn
Willie Godschalk
23 januari, 2017
Ik heb een leuke dag gehad en op een leuke manier kennis gemaakt met het boog maken. Roger legde op een prettige manier uit hoe moest beginnen. Uitzoeken van een stam. Welke soort hout. Hoe bewerk je het hout. Het tilleren van de boog. Her is mij gelukt om een schietende boog te maken. Het was een prachtige dag.

Mvg

Willie Godschalk
Jan Willem
3 maart, 2016
De cursus boog maken was geweldig. We hebben veel van Rogier geleerd en opgestoken. veel gelachen en hard gewerkt. Om eerlijk te zeggen kan ik niet een negatief punt opnoemen. Verzorging, locatie, begeleiding, het weer, de groep was in een woord te zeggen "geweldig".

Zeker een aanrader!


We zitten te kijken voor andere cursusen die jullie aanbieden....vuurmaken, natuur EHBO, eetbaar uit de natuur en koken staan nog op het verlanglijstje.
Erik van de Kerkhof
1 maart, 2016
Het was super leuk. Rogier is een prima vent rustig en relaxed.
De dag verliep snel en het weer was goed.
Kort samengevat 100% geweldig.
Gerdien
8 juli, 2015
Vandaag een voedselwandeling gedaan met extreemsurvival, geweldige middag gehad!!!Nooit geweten dat er zoveel mooie plekjes zo dicht bij mijn huis zijn. Echt een aanrader!
Ralf
4 januari, 2015
Net een "feestje" gehad van mijn broer en vriendin, verzorgd door Extreme Survival. De hele middag met zijn allen diverse gerechten voorbereid en gekookt op houtvuur. Erg leuk en geslaagd ! Rogier, Erik , Super bedankt voor deze gave middag en geweldige ervaring !
Nicole Pijnenburg
31 juli, 2017
Wij vonden het een erg leuke cursus. Weer veel nieuwe ideeën opgedaan en nu zelf aan de slag daarmee.

Mvg,

Nicole
Rob van Veen
28 juli, 2017
Wij hebben een zeer leerzame dag gehad. De locatie is zeer mooi gelegen in de natuur. Rogier had alles al goed voorbereid en we konden hem alles vragen wat we wouden. Erg veel geleerd en we kunnen nu zeker verder met het verbeteren van onze technieken.

We komen graag nog eens terug voor een bushcraft cursus.

Mvg,

Rob
Ronald
29 april, 2016
Wij hebben een super leuk dag gehad met Stefan. Het was wel wat koud en het regende maar dat was geen echt probleem. :) We komen zeker een keer terug voor een lang weekend!
Alan
12 januari, 2015
Ons team had een fantastische ochtend met Erik en zijn collega's. We brachten een uur leren technische vaardigheden, gevolgd door een uur van oefenen. De hele dag was echt goed georganiseerd en de instructeurs waren bemoedigend en deskundig.
Marion
10 juli, 2016
Norah, maar ook ik, vond het fantastisch. (Haar eigen woorden). Rogier is heel vriendelijk, legt rustig uit, is begripvol. Vooral voor Norah heel belangrijk.
Verder heeft hij een enorme kennis over planten en overleven die hij graag deelt. Je merkt dat het zijn passie is om mensen dichter bij de natuur te brengen.
Absoluut een aanrader.

Ik heb geen negatieve punten. Behalve de muggen vannacht, maar denk niet dat Rogier dat kan verhoeden. Haha.
Norah gaat alle ervaringen rustig verwerken, maar ik weet zeker dat ze weer een keer wil komen.

Ik kan Rogier ook absoluut aanraden voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Hartelijke groeten. Marion
Arnout
29 april, 2015
Hoi Erik,
We hebben een zeer geslaagd weekend gehad! Rogiér wist precies goed de balans te bewaren tussen serieus zaken leren en lol maken. Ondanks dat kamperen voor sommige deelnemers niet de eerste keuze zou zijn geweest heeft iedereen het absoluut naar zijn zin gehad. Er is een grote kans dat ik in de toekomst nog een keer terugkom voor een cursus of bedrijfsuitje ofzo.
Rianne
9 april, 2015
We waren afgelopen weekend op de Veluwe met Rogier. Mijn eerste ervaring met bushcraft maar zo leuk! Rogier heeft zoveel kennis en is een heel rustig en fijn persoon. Ik heb genoten! Dank je voor de lessen en ik kom zeker terug voor de vervolgcursus!
Anne Broeksma
20 september, 2016
Het was een zeer geslaagd en memorabel weekend. We hebben ontzettend veel geleerd over alles basisbehoeften: beschutting, voedsel, water en vuur. En dat allemaal door samen te werken met de natuur. De cursus was minder zwaar dan ik had verwacht (vanwege de naam 'extreme survival'), terwijl ik ook meer heb bereikt en geleerd dan verwacht. Ik weet nu hoe ik geschoten wild moet villen en bereiden, hoe ik een goede slaapplaats bouw van takken, schors en mos (heb geweldig geslapen!), welke planten ik wel en niet kan eten, hoe ik water kan filteren met een natuurlijk filter en hoe ik vuur kan maken zonder vuur, al was dat laatste nog erg moeilijk. De cursus was wat ik ervan hoopte en meer. Het is goed geweest voor mijn zelfvertrouwen en ik overweeg zeker nog een cursus bij Extreme Survival.

Rogiér was een erg prettige trainer/groepsleider. Zijn rust en vertrouwen straalde af op de groep. Doordat hij niet streng was en ons niet opjoeg kreeg iedereen in de groep de kans vertrouwen te stellen in de natuur, goed om zich heen te kijken en boven zichzelf uit te stijgen.
Sylvia Priborska
19 september, 2016
Survivalen bij de Grote Waterval in Loenen. Deze keer geen tarp om onder te slapen, maar zelf een hut bouwen. De volgende morgen trots wakker worden in die hut! Ik paste er niet meer in, dus ben buiten ernaast gaan slapen, op hoop van geen regen. We hadden nog wel matjes en slaapzakken mee, maar een volgende keer gaan we wellicht een bed van dennennaalden maken ;-) Natuurlijk weer zelf vuur maken, Joeka's firesteel (magnesiumstick) en mes deden het goed! En vervolgens de natuur in om alles wat eetbaar is te verzamelen. Veel planten en kruiden voor heerlijke soep en thee, en Rogier, onze trainer had vier wilde konijnen, die we zelf zijn gaan villen en schoonmaken om ze daarna op de bbq te leggen. Joeka vond vooral het kopje eraf halen te moeilijk, maar Siska trok handschoentjes aan en met mijn scherpe bushcraft mes ging ze ongelooflijk voorzichtig en vastberaden aan het werk. Ik wil em ook eten zei ze, dus dan moet ik dit ook kunnen doen toch? Het was weer fantastisch! Extreme Survival en Rogier bedankt voor deze ervaring en lessen!
Dae
4 mei, 2016
Beste Erik, wij hebben enorm genoten van het weekend! Allereerst dacht ik: het is behoorlijk prijzig tov hetgeen je krijgt met name dat het toch een korte weekend betreft (10 tot 12 volgende dag).

Uiteindelijk was het voor ons precies lang genoeg. Stefan is naast deskundig ook erg klant gericht. Hij voelde goed aan wat wij wilden en leuk vonden en speelde hier goed op in. Hij had goede spullen zowel materiaal als eten. Laatste is niet onbelangrijk. Kip slachten was leerzaam en vuur maken ook. Zelf een shelter maken en erin slapen maakten het voor ons af.

Tip: de kip was nog vers en daarom helaas niet meer goed eetbaar. Wellicht hier voortaan rekening mee houden en ander vlees achter de hand te hebben.

Ik geef het totaal een dikke 9!
Grt Dae
Tanja
7 mei, 2018
Ik en mij dochter Suus hebben 14-15 april het moeder dochter weekend gedaan.
Onder begeleiding van Daniël.
Wij vonden het een super gezellig weekend. Ook met de andere koppels klikte het goed ondanks dat Suus het oudste kind was.
Het weer zat alles mee. Alleen in de nacht regen gehad.
Daniël heeft met engelengeduld alles heel goed uit gelegd. Zeer te spreken over zijn begeleiding.
Enige wat we niet hebben kunnen behandelen is het touw maken.
Daniël alsnog bedankt voor alles!!!
Annemarie van Lent
25 oktober, 2017
Mijn dochter en ik hebben mede dankzij Clemens een geweldig weekend gehad. We hebben veel geleerd, en het weer werkte ook goed mee.

Met vriendelijke groet,
Annemarie en Susanne
Dorien Boer
25 oktober, 2017
Hoi Erik, Mijn dochter en ik hebben een geweldig weekend gehad en zitten nu nog steeds na te genieten van al onze nieuw opgedane ervaringen en kennis.

Clemens, bedankt voor het delen van je expertise, je geduld, je enthousiasme en gezelligheid.

Moe maar voldaan kwamen wij thuis!
Het slapen onder een tarp was wel een van de hoogtepunten. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven! Maar de overredingskracht van mijn dochter en jouw geruststelling dat we ècht niet zouden worden opgegeten door bosdieren
Nina van der Leest
10 oktober, 2017
Het weekend met Rogier was fantastisch, we hebben extreem genoten! We vinden Rogier een fijne man om mee op pad te zijn, hij is vriendelijk, geduldig en legt op een prettige manier uit. Daarnaast heeft hij humor en hebben we ook veel gelachen. We zijn erg te spreken over zijn vakkundigheid en kennis, hij wist van vele bushcraft aspecten veel af en kon het goed overbrengen.

We vonden de activiteiten die we hebben gedaan heel erg leuk en interessant (onderkomen bouwen, vuur maken, planten/bloemen/paddenstoelen plukken (en eten), waterfilter maken, kaartlezen, touw maken etc) en hebben daar heel veel van geleerd!

Er is eigenlijk maar één ding waar we een tip over hebben:

We hadden het weekend een 10 gegeven als we nog wat meer uit de natuur hadden gegeten/primitiever hadden gegeten.

Rogier had wat eten uit de supermarkt meegenomen (worstjes voor bij het zelf geplukte avondeten en broodjes met beleg als ontbijt), dat had naar onze mening niet gehoeven.

We hadden bijv. liever geleerd om van bloem en van andere ingrediënten brood te bakken en dat samen gedaan. Of we hadden het leuk gevonden om de opdracht van te voren mee te krijgen om zelf voor ons (primitieve) ontbijt te zorgen (ter plekke zoeken of door iets zelf te bakken)

Het weekend maakte duidelijk voor ons dat we verder willen met het ontwikkelen van onze bushcraft/survival skills! Het was onze eerste cursus en we willen er zeker nog meer gaan doen en meer ontdekken! Het brengt ons levensgeluk.


Groetjes,

Nina
Sasja van der Zanden
2 oktober, 2017
Beste Erik,

We hebben erg genoten van de cursus prehistorisch survival met Rogier, het was een geweldige ervaring!

Groet,

Pepijn Verhoeven en Sasja van der Zanden
Peter van der Linde
7 mei, 2017
Hoi Erik, Leuke cursus goede uitleg, veel geleerd wat je kan eten uit de natuur. Rustige uitleg, veel kennis , plezierig in omgang. Neemt de tijd voor iedereen. Extra compliment aan Rogier, ik was mijn trouwring kwijt en hij heeft deze na 2 dagen zoeken weer gevonden echt super blij mee.

Tip: 1) vermeld op de site dat je ringen en sieraden afdoet, want je hebt het gewoon niet door als je bezig bent met takken verzamelen dat je iets verliest.
2) zet duidelijk neer dat wanneer iets om zes uur begint je eerst gegeten moet hebben.

Groetjes,

Peter
Jan Dirk Buizer
3 mei, 2017
De cursus was erg leuk en leerzaam. Rogiėr is bijzonder kundig en ik heb een hoop geleerd. Dit was dan ook zeker niet de laatste keer dat ik wilde planten zal eten. Ook het vuur maken en vuursteen bewerken was bijzonder leuk. Melle vond het maken van een waterfilter wat te weinig préhistorisch met die plastic flesjes :-)
Helaas zijn we eerder vertrokken omdat Melle een acute uitbraak van netelroos kreeg en helemaal onder de heftig jeukende uitslag zat. Achteraf gezien had ik anti-histaminepillen mee moeten nemen. Daarmee bleek het in no-time over te gaan.

Wel hebben we vooraf wat info gemist, misschien doordat we eerst op een andere cursus hebben ingeschreven. Zo wist ik niet dat we voor de eerste avond zelf eten en drinken moesten meenemen. Gelukkig hadden we van te voren al wat gegeten, want dat eten zou voor Melle sowieso te laat zijn geweest, na eerst een hut bouwen en vuur maken. Misschien realistisch in een survivalsituatie, maar het resulteert wel in een slaperige kop de volgende dag (ook bij mij). Voor ons was een cursus van bijvoorbeeld 10:00 tot 10:00 uur daarom misschien beter. Maar de totaalindruk was toch positief!

Groeten,
Jan dirK
Thijs
30 november, 2014
Top organisatie!
Goede en duidelijke communicatie vooraf vanuit ES, een top instructeur ter plaatse en een heerlijk zonnetje in het bos in oktober. Alle ingrediënten waren aanwezig, het was een top dag!
Anoniem
30 april, 2018
Hoi Erik, Het was echt heel leuk! En Clemens is een ontzettend gezellige, en vooral ook kundige leraar
Rubia Moes
15 november, 2017
Dag Erik, Het was een geweldig weekend.
Heel leerzaam en gezellig.
Clemens kon de enthousiasme er goed in houden en hij heeft geduld met de beginners zo als ik. :)
Negatief punten, nee, echt niet. We kunnen toch niet de regen verplaatsen...hehehe

Ik zal zeker nog een keer mee doen, ik laat het aan jullie horen.

Met vriendelijke groet,
Rubia Moes
Daan Klijzing
13 augustus, 2017
Dag Eric,
Heb de cursus als fantastisch ervaren. Heel veel geleerd en een heel leuke groep mensen, waarvan ik met een aantal nog steeds contact heb. Clemens deed het ook erg goed. Is een fijn mens en goede leraar die het boeiend weet overtebrengen.
Dank voor deze geweldige ervaring en ga zeker de vervolg cursus doen en wie weet nog meer. Heb de smaak in ieder geval te pakken gekregen.
Met vriendelijke groet,

Dan Klijzing
Robert
11 juli, 2017
Hi Erik, Ik heb me prima vermaakt. Helaas zat het weer niet echt mee, maar dat hoort erbij.
Ik ga zeker nog wel een keer mee.

Mvg Robert
Patrick van Dielen
2 juli, 2017
Het basis survivalweekend van 24 en 25 juni was zeer geslaagd. Jordy is een bevlogen outdoor-man en dat zag je terug in zijn enthousiasme en heldere uitleg.

We hebben een breed scala aan basis survival skills behandeld. Daarnaast was er voldoende ruimte voor het stellen van vragen buiten het programma om. Een mooie, gevarieerde groep deelnemers maakte het plaatje compleet. Een aanrader.

Patrick van Dielen
Ivo de Groot
9 juli, 2016
Hallo Erik, ik zal een poging doen het te beschrijven: Survival is natuurlijk afzien dus ik kan niet zeggen dat het een leuke ervaring was...
Zeker de nacht was (door eigen toedoen) koud en ellendig, had ik maar
een slaapzak mee moeten brengen. Maar het was wel leerzaam en omdat het
de eerste keer survival was voor mij, gaf het mij ook veel inzicht in de realiteit
van het overleven en mijn eigen grenzen.

Als ik mijn verwachtingen zou moeten vergelijken met hoe het er daadwerkelijk
aan toe ging, zou ik zeggen dat de cursus minder gestructureerd was dan ik dacht,
en dat er minder les gegeven werd over survival, minder verteld - je kon alles
gewoon zelf vragen. Ik nam aan dat er continu verteld zou worden over het
onderdeel van de cursus dat op dat moment aan bod kwam, om maar zo veel
mogelijk kennis over te dragen in het beperkte aantal uren dat we hadden.
Maar er waren behoorlijk wat momenten van stilte, gewoon lopen of voor je uit
staren of losse feitjes over de planten en plaatsen die we zagen.
De cursus bleek dus meer te gaan over zelf ervaren en zelf doen, dan het
concept overleven inzichtelijk maken.

Bij het shelter maken mochten we (begrijpelijkerwijs) geen verse takken of
bladeren gebruiken, maar dit maakte het proces wel veel lastiger en
arbeids-intensiever dan verwacht. We mochten zelf uitzoeken hoe we het
zouden aanpakken maar alle vragen werden beantwoord. Ik kreeg mijn shelter
niet op tijd af en het was alweer tijd voor de volgende oefening.
Ik had het hierbij fijn gevonden als van te voren gewaarschuwd was wanneer
we moesten stoppen, en vooral, dat we niet later nog zouden kunnen
verder werken aan ons shelter (beetje lastig in het donker). Dan had ik
wat meer haast gemaakt.

Voedsel verzamelen ging prima, alleen jammer dat er nog geen noten of
vruchten waren. Een lange wandeling, en eigenlijk het hoofddeel van de
cursus. Voelde wederom weer wat ongestructureerd. Water zoeken
ging ook wel maar het was een beetje raar om met lege handen terug
te moeten, aangezien we geen flessen bij ons hadden en het beekje
niet schoon genoeg was om uit te drinken. Zou handig zijn om standaard
flessen mee te nemen voor vertrek.

Navigatie was ook een behoorlijk stuk

Vuur maken was erg leerzaam, zelfs met houtboog of magnesiumstaaf
was het hard werken en je kwam er langzaam achter wat werkte en
wat niet. Dat geeft te denken hoe moeilijk het in de praktijk wel niet is.

Daarna, soep en thee van allerlei groen en je een beetje oerman voelen
bij het kampvuur. Na een dag niet eten of drinken is dat een hele troost
(wederom mijn eigen keuze om het realistischer te maken). Helaas werd
het door alle gezelligheid wel donker en niemand waarschuwde dat we
onze shelters nog moesten afmaken. Zou goed zijn als er op gelet wordt
dat de shelters binnen een dag af komen.

Des nachts kwam ik er al gauw achter dat 12 graden wel leuk is als je
na een uur weer naar binnen kan, maar niet als je er uren in moet
liggen op de bosgrond. Oeps. Teken kropen mijn benen op en maakten
me het slapen onmogelijk, dus ging ik maar terug naar het kamp om
op een boomstam te zitten naast het (gedoofde) kampvuur. 6 uur lijkt
best te doen om een nacht zonder slaap door te halen, maar als je continu
moet stampen en push-ups doen om niet onderkoeld te raken, lijkt
het een eeuwigheid. Ook qua lijden kreeg ik ruim de gelegenheid mijn
eigen grenzen te leren kennen.

De volgende ochtend kwam een cursusgenoot op de weg terug van de
parkeerplaats nog wilde zwijnen tegen en moest hij zich een kwartier
verstoppen. Hij bracht lucifers mee om het vuur te ontsteken en mij
van de kou te redden. Toen was het in een klap weer goed.
In de motregen hebben we nog wat soep gedronken en het kamp
opgeruimd, nabesproken en afscheid genomen.

De belangrijkste lessen die ik heb opgestoken tijdens de cursus
waren: begin rustig en verken stap voor stap de grenzen van je
kunnen tot je zwaarder omstandigheden aan kan, en: survival
leren is een kwestie van jaren en veel ervaring opbouwen, niet
iets waar je snel even een paar keer voor op reis gaat en het dan kan.

Al met al was ik blij dat ik een paar relaxte types in mijn groep had,
dat bleek beter dan een grote drukke groep, bleek wel.

Ik kan er geen cijfer op plakken omdat het gaat om leren, niet om
lol trappen, maar ik kan achteraf wel zeggen dat ik
tevreden over de ervaring ben.Hopelijk heb je hier wat aan!
Groetjes,
Ivo
Daan van Geest
26 december, 2015
Onlangs vond ons familiefeest plaats waar we de activiteiten water zuiveren, vuur maken en voedsel vinden deden. Het was goed verzorgd, vriendelijk personeel en het eten was heerlijk!
Kees
11 oktober, 2015
Ondanks het slechte weer, hebben wij een hele leuke survivalcursus op de Veluwe meegemaakt. Dankzij de goede begeleiding van Rogier is ons bedrijfsuitje niet in het water gevallen!
Timo
11 mei, 2015
Het was een heerlijk weekend.
We hebben veel geleerd, maar hadden ook nog tijd om wat te relaxen. Het was een goed terrein met de nodige faciliteiten mocht je het nodig hebben (wij dus niet). Een factor die het erg dragelijk maakte was het weer, eerst was voorspeld dat het slecht weer zou worden, maar omdat het veel beter was dan gedacht viel het afzien allemaal mee.
Melanie Godschalk
16 november, 2017
Het was echt super leuk! Rogier was top! Heel aardig, gezellig en behulpzaam en hij nam erg de tijd voor ons. We hebben veel van hem geleerd. Er zijn geen negatieve punten te benoemen. Het was een ervaring die ik niet had willen missen!

Groeten,


Melanie en Amon
Geerd Dijksma
15 augustus, 2017
Ik heb het survivalscenario geboekt om mijzelf te testen en dat is goed gelukt! Het viel me nog vies tegen om zo'n relatieve korte tijd goed te overbruggen. En dan was het nog niet eens winter! Het zijn de kleine dingen waar je uiteindelijk tegen aanloopt. Hygiene, comfort, geen licht etc. Ik heb veel geleerd en heb genoeg dingen om te verbeteren. Daar ga ik me nu eerst maar op focussen. Als ik alles geleerd heb wat ik denk nodig te hebben kom ik graag nog eens terug voor een nieuw scenario!
David Rijnsma
8 februari, 2017
We hebben het gigantisch naar onze zin gehad! Het was behoorlijk afzien. De temperatuur zakt nog ver naar beneden in de nacht. We hebben elkaar goed leren kennen tijdens deze dagen! Precies wat we wouden. Je bent toch echt aangewezen op je kennis en elkaar. We hebben verder geen verbeterpunten alleen maar positieve reacties van iedereen hier! Bedankt en we komen zeker een keer terug!
Dennis Willems
15 augustus, 2016
Ik heb een fantastische week gehad.
2 van de cursisten waren niet zo enthousiast, maja, die hebben het simpelweg onderschat. Veel geleerd, veel herhaald, veel informatie uitgewisseld met ron, goede gesprekken en weer een stapje dichter bij de natuur en het overleven daarin. Ik probeerde op facebook extreem te taggen, lukte niet echt.
https://www.facebook.com/duizeligedennis/posts/10153941837189372
Misschien lukt het jullie zelf?

Met vriendelijke groet, ook aan ron!
En hartelijk dank voor deze ervaring!
Tot volgend jaar!

Dennis en co
Sander & Elle
29 augustus, 2017
We hebben een topweek gehad met Clemens en Jordy, het weer zat niet altijd mee maar dat mocht de pret zéker niet drukken. We hebben zo zelfs kunnen ervaren dat met regen je gewoon droog blijft onder een tarp 's nachts!
Myrthe Bosch
28 augustus, 2017
Beste Erik, Wij hebben ontzettend genoten en ook zeker veel geleerd. Het was erg leuk dat er veel tijd was om zelf dingen te doen en te proberen. De cursus geeft een leuke basis waar vanuit je je verder kunt verdiepen in de dingen die je het meest interesseren. Het tempo voelde aan het begin van de week wat traag, maar uiteindelijk was dat juist wel prettig. Een ding waar we het met alle cursisten wel over eens waren is dat het een goed idee zou zijn om materiaal te huur aan te bieden. Marcel en ik kampeerden toch al, maar ik kan me voorstellen dat het een duur grapje is als je alles nieuw moet aanschaffen voor die éne week, terwijl je nog niet zeker bent of je het verder nog gaat gebruiken.

Groetjes Myrthe
Marcel Dijkstra
24 augustus, 2017
Vorige week op bushcraft cursus geweest in Hoenderloo van 14-08 tot in 20-08. Het was alles wat ik er van verwachte, en met een leuke groep en dito instructeurs. De instructeurs Clemens en Jordy legden als goed en geduldig uit en assisteerden volop waar nodig met daarbij een gezonde dosis humor. De lessen waren leerzaam en afwisselend in een mooie omgeving. Vooral het vele oefenen in de praktijk was super. Clemens en Jordy wisten het wel zo te brengen dat bijna iedereen in de "vrije tijd momenten" ook nog bepaalde onderdelen die we behandeld hadden aan het oefenen waren.

Het kamp was goed verzorgd, mooie parachute om onder te zitten bij het kampvuur. Eten was ook lekker en met iedereen werd rekening gehouden. Deze cursus is mij goed bevallen en ga zeker zorgen dat ik meer wil leren en er zeker door mee ga. Een aanrader voor iedereen die de beginselen van leven in en van de natuur wil leren.

Met vriendelijke groet,

Marcel Dijkstra
Paul Enter
14 maart, 2016
We hebben enorm genoten. :) Rogier weet enomr veel over planten en eigenlijk alles qua bushcraft. We kregen niet alleen duidelijke uitleg over de theorie maar mochten zelf ook lekker veel zelf oefenen. Voor Johan was dit de eerste keer dus het was even aftasten maar hij heeft genoten. Toch een leuk vader en zoon moment gehad waar we nog vaak over gaan praten. En natuurlijk alles wat we geleerd hebben kunnen uitvoeren. :) Bedankt voor deze ervaring!
Walter
3 november, 2014
Toffe ervaring, heb ondanks mijn 6 jarig ervaring in bushcraft toch nog veel kunnen bij leren.
Eigenlijk voor iedereen een aanrader.
Ook goede instructeurs die weten waar ze mee bezig zijn!

Walter
Luuk Prins
20 maart, 2018
Wij zijn erg enthousiast geworden van Daniel! Hij deed het erg leuk voor de kinderen en wist overal wel een antwoord op.

Ik ben samen met mijn zoon voor het eerst op 'survival' geweest en we hebben echt veel dingen geleerd. We vonden de vis schoon maken echt een hoogtepunt, dit was voor ons allebei de eerste keer dat we zoiets deden. Als hij dan boven een vuur gebakken is smaakt hij toch lekkerder dan dat je een visje van de visboer haalt :D!

Dit weekend was het enige nadeel de kou.
Sylvia Priborska
19 maart, 2018
We waren er bij! Koud, maar fantastisch. Allereerst een vuur gemaakt om warmte te hebben, en meteen ook koffie en warm sap te kunnen maken. Behalve de tarp toch maar een klein tentje meegenomen, want voor een shelter bouwen was wat weinig tijd.

Daniel deed het geweldig, ook met de kinderen. Siska heeft vol overgave aan het visnet mee geholpen, en ook het haakje maken voor de hengel lukte goed, ondanks de kou die nauwelijks toeliet de handschoentjes uit te doen. Joeka heeft ook genoten, zeker ook van het bereiden en eten van de vis. We hebben sporen gevonden van spechten, eekhoorns, herten en muizen en nog andere dieren. En hoe je een val of strik maakt!

Koud of niet, we hadden het niet willen missen!

(Ouder en kind weekend vis en jacht 17 en 18 maart 2018)
Sylvia
3 augustus, 2016
Het was fantastisch, we hebben genoten! Mijn zoontje van negen bleek aardig handig met zijn mes, hij kon nauwelijks wachten op de instructies en ook de knopen om de tarp mee te bevestigen hadden zijn belangstelling, en mijn dochter van vijf deed even enthousiast mee. Ze probeerde ook vuur te maken met de vuursteentjes en met het vergrootglas en proefde ook de opgerolde brandnetelblaadjes uit. Toen we naar huis gingen vroeg ze: mama, wanneer gaan we nou echt in het bos wonen?! Ron, onze trainer was ook erg fijn. Geduldig en duidelijk, ook naar de kinderen. Een super ervaring dus, die smaakt naar meer!
Sylvia
18 mei, 2016
Hoi Erik, Wij vonden het een heel erg leuk weekeind. Jop heeft zich geweldig vermaakt, hij vond het maar wat interessant om van Thijmen, Aswin, Peter en Mike van alles te leren over leven in het bos. Ook ik heb weer heel veel nieuwe dingen geleerd. Lekker rondhangen in het bos, kampvuur maken, takjes zoeken, pijl en bogen maken, genieten dus! De begeleiding wist heel erg veel, daarnaast waren erg aardig en behulpzaam. Wij zijn zeker van plan nog een keer te gaan.

Groeten Sylvia
Timo
12 juni, 2015
Samen met Thijmen en Aswin een weekend naar Schotland geweest. Wat een land zeg! Enorm genoten en ontzettend veel geleerd. Kennis bij Thijmen is erg groot. jammer dat ik niet alles heb onthouden. :) Binnekort nog een extra dagje de natuur in. Mooi aangeboden door de mannen.
Axel12
17 maart, 2015
Het kost wat maar dan heb je ook wat. Wij hebben deze cursus samen met Peter mogen doen. Zijn kennis is big en de natuur in Schotland is wild. Zoveel geleerd en nog zoveel te oefenen! Een echte aanrader voor wie een wat zwaarder niveau aandurft!
Daniel Lintjens
8 februari, 2016
Hoi Erik,

Ik vond het gezellig en leerzaam. Ik ga eea met mn kids nog eens nadoen op warmere dagen.

Groetjes
Daniel
Marion Buitenhuis
7 februari, 2016
Het was een leuke en gezellige avond. Er waren zeven deelnemers. Rogier geeft veel informatie en erg leuk om de theorie in de praktijk uit te proberen.
Jan
7 juli, 2015
Woensdagavond Bushcraftavond,
Water zuiveren, een shelter van natuurlijke materialen, eetbare planten, lijm maken, vuur maken zonder aansteker of lucifers.... vind je dit soort dingen interessant, of wil je de puntjes weer eens op de i hebben? Of heb je gewoon zin in een leuke break midden in de week? Allemaal redenen om je op woensdagavond aan te sluiten bij de bushcraftworkshops die Extreme Survival organiseert. Plaats delict is de waterval bij Loenen, het plot is elke keer weer een verrassing en altijd weer interessant. Voor 8 euro per keer heb je een leerzame en vooral gezellige avond met een leuke groep geïnteresseerden en een kundige en enthousiaste trainer.

Sinds Woensdag 20 mei organiseert Extreme Survival avondlessen. Hierin komen basistechnieken en basiskennis voor survival en bushcraft aan de orde. Trainer Rogier geeft de workshops in de omgeving van Loenen. Een kleine greep uit de onderwerpen die tot nu toe de revue zijn gepasseerd:

Eetbare planten
In twee opeenvolgende lessen neemt Rogier ons mee door de bossen bij Loenen en brengt ons de basis bij van de supermarkt die Natuur heet. Eetbare en bruikbare planten en kruiden passeren de revue Van dennennaalden voor de thee tot en met de wortel van de Grote Klis.

Van de brandnetel tot en met Kleine Bosveldkers. Tijdens de wandeling verteld Rogier honderduit over de planten, hun smaak, hun heilzame werking, de vitamines die er in zitten.... Af en toe wordt de wandeling, en het verhaal van Rogier onderbroken omdat hij spontaan aan één of andere boom of struik begint te grazen. Bij elk plantje dat eetbaar is stopt hij, plukt wat en deelt het uit om ook te proeven. Duidelijk is dat het een onderwerp is waar Rogier zelf ook erg in geïnteresseerd is. Tot en met de Latijnse namen komen de details langs! Vooral van de medicinale werking van de verschillende kruiden en planten weet de trainer elke keer weer wat te vertellen.Onderkomen van natuurlijke materialen
Tijdens één van de avonden kwam het bouwen van een onderkomen van natuurlijke materialen aan bod. Als je een tijdelijk onderdak nodig hebt voor een nachtje is het bouwen van een shelter een goede optie. Ten opzichte van slapen in de open lucht houd een shelter je warmer, beschermt je tegen regen en wind.

Je begint met het zoeken van een geschikte boom, de overige onderdelen voor de shelter maak je bij voorkeur van dood materiaal wat in de omgeving ligt. Zoekt een dikke tak of een dunne stam op en zet deze stevig tegen de boom aan (steunen in de oksel van lage tak en de boom) of je maakt gebruik van een lage tak van de boom zelf. Tegen deze basis ga je een wand bouwen van stevige maar buigzame takken, deze zet je verticaal naast elkaar neer. Hier doorheen vlecht je nog dunnere en buigzame takken tot een soort vlechtscherm. Met stukken schors dicht je de overgebleven gaten af en met behulp van mos sluit je de laatste kieren nog af. Hier overheen breng je een dikke laag bladeren aan, zeker een 30 tot 40 cm dik. Je hebt nu, in anderhalf tot 2 uurtjes een goed onderkomen voor de nacht.


Lijm maken.
Een van de avonden zijn we op pad gegaan om lijm te maken van natuurlijke ingrediënten. Onder leiding van Rogier zijn we op zoek gegaan naar hars, gedroogde poep van een herbivoor en houtskool. De hars was te vinden bij diverse dennen en sparren, op een gegeven moment kwamen we keutels tegen van zwijnen en de houtskool hebben we gemaakt door wat hout te verbranden. Door deze ingrediënten goed fijn te stampen en te mengen met de, boven een vuurtje gesmolten hars ontstaat er een stevige zwarte lijm. Als je deze laat afkoelen wordt het een rubber- of pek-achtige substantie die makkelijk mee te nemen is en door verwarming weer zacht en bruikbaar wordt. Enkele toepassingen zijn bijvoorbeeld het vast zetten van een mes, speer- of pijlpunt aan een stok of handvat, het dichtmaken van je kano als deze lek is, het vastzetten of dichtmaken van je schoen als deze tijdens een tocht stukgaat... Door het enthousiasme van Rogier was het zo wie zo een erg leuke avond, maar allemaal met het recept en een stukje pek naar huis gaan maakte de avond af. Buiten dat was het natuurlijk gewoon leuk dat bij deze activiteit een vuurtje vereist is.
Maurits van der Linden
13 november, 2017
Op 2 september was het zover, samen met 4 collega’s gingen we een survivalmes smeden.

Ik had nog geen enkele ervaring met smeden maar (niet gehinderd door enige kennis of ervaring) het zelfvertrouwen natuurlijk torenhoog.

Afbeeldingen van het mes zoals ie moest worden op de telefoon en ik had er alle vertrouwen in. We begonnen met een welkome kop koffie. Ikzelf hoefde in verhouding niet eens heel ver te rijden maar er waren ook medecursisten uit Duitsland en België bij. Die hadden echt wel trek in het bakje koffie of thee. Prima geregeld en zo een goed begin.

Stipt op tijd begon de smid (Dave) met het belangrijkste van de dag: de veiligheidsvoorschriften. Na 10 minuten weet je eigenlijk al dat het oppassen is dat de term “heet staal” een belangrijke tekst gaat worden.

Denk overigens niet dat er na het veiligheidspraatje geen aandacht meer voor goed opvolgen van veiligheidsprotocol is. In een volgende workshop maakte ik mee dat de ovens tot 3 keer toe uitgezet werden omdat het niet meer veilig was en Dave opnieuw de afspraken onder de aandacht moest brengen. Bij grotere groepen zet de smederij extra begeleiders in om de veiligheid te borgen.

Vervolgens hoor je meer over wat we gaan doen en waarom dat nodig is. Voordat je gaat smeden ben je zo een uur verder maar geloof me, die tijd is nodig.

En dan, we gaan aan het werk. Het eerste half uur gebeurt er niks hoorde we van Dave. Nou dat zullen we nog wel eens zien :). Na een kwartier rammen (met de grootste hamer natuurlijk) op het staal werd me duidelijk dat die tekst klopt.

Het eerste half uur moeten zowel het materiaal, de ovens als jijzelf nog op temperatuur komen. Verspil je energie niet in het eerste half uur, dat nekt je aan het eind van de dag waar je de kracht pas echt nodig zal hebben.


Dit laatste brengt mij even naar een kleine zijsprong. Behalve een survivalmes heb ik ondertussen ook een bijl, keukenmes en vikingmes gemaakt. Van deze 4 versies is de bijl veruit het meest intensieve. Een keukenmes vergt het minste kracht maar wel precisie en let op dat je hierbij geen gemonteerd heft krijgt, dit moet je zelf doen. Vikingmes en survivalmes krijg je mee met handvat en de bijl moet je ook zelf voorzien van een steel (die je overigens wel mee krijgt na afloop net als het heft van het keukenmes).

In het vervolg van de dag doorloop je verschillende bewerkingen van het staal die allemaal vooraf gegaan worden door een uitleg en demo van de aankomende handeling. Zo kom je altijd tot een eindresultaat (in het minst optimale geval ga je naar huis met een press-papier en dat is dan ook de enige garantie die je krijgt). Voor elke stap is er gelegenheid tot voordracht van rijm, lied of dans dus als je iets in petto hebt, je krijgt de kans en Dave zal het erg waarderen!


Paar kleine tips:
- Wees op tijd
- Gebruik niet al je kracht in het eerste half uur
- Lukt het niet: vraag de smid
- Wil je je mes lekker glimmend: geen damaststaal nemen
- Heb vertrouwen en geniet van het proces

Veel heet staal gewenst!

Maurits van der Linden

Van: erik schutte [mailto:schutte-erik@hotmail.com] Namens Extreme Survival
Verzonden: woensdag 1 november 2017 15:30
Aan: Maurits van der Linden
Onderwerp: Re: Inschrijfgegevens 6 januariHoi Maurits,Wow 4 keer al? Dat doe je goed! Ik ben heel erg benieuwd naar je resultaten en je review! Als je wat wil schrijven heel graag! Hopelijk heb je ook wat fotos van je vikingmes. Ben erg benieuwd.
Gerbrand Fakkers
27 juni, 2017
Ik vond het een zeer leerzame workshop om kennis te maken met het smeden op een prachtige locatie. Ik heb het proces gezien en ervaren. Precies ook waarvoor ik het wilde volgen.

Ik weet wat er allemaal bijkomt kijken mocht je met smeden verder willen gaan. Er is uitgelegd wat wel en wat niet te doen, omdat op internet zoveel tips gegeven worden die kennelijk niet juist zijn of zelfs geheel verkeerd. De verschillende staalsoorten worden uitgelegd, evenals de verschillende processtappen en benodigde temperaturen.

Ondanks het aantal deelnemers lukt het Dave goed om iedereen tijd en aandacht te geven. Jammer is dat we om veiligheidsredenen niet zelf mochten slijpen.

Er was een iemand die verder wilde met smeden en aan hem werd uitvoerig uitgelegd welk pad te bewandelen. te beginnen met een vervolgopleiding ipv zelf te gaan fröbelen.

De locatie vond ik als fotograaf en liefhebber van oude gereedschappen helemaal super, maar ik geloof dat binnen 2 maanden alles verhuisd naar de locatie in Alkmaar.

fotograferen mocht alleen vooraf en zonder andere deelnemers op de foto.

Groet Gerbrand
Tom de Reu
10 maart, 2017
De cursus was super leuk. Fantastisch wat je kan opdoen op 1 dag terwijl dit toch wel een zeer complexe materie is.

Ik heb in ieder geval de smeed kriebel te pakken...vervolg komt er zeker.

Vriendelijke groetjes,Tom
Marjon de Vries
28 februari, 2017
Beste Erik, De cursus was echt beter, maar ook méér dan verwacht! Ik had niet gedacht dat het zo zelfstandig zou zijn. Dave begon met een lading theorie en veiligheidsmaatregelen, welke hij zeer duidelijk uitlegde, maar ook op een speelse manier. Daarna legde hij het proces gaandeweg uit: Hij liet zien hoe iets moest, en dan mochten we het meteen zelf proberen, tot we een bepaald punt bereikt hadden waarna Dave de volgende stap uitlegde. Natuurlijk, als het niet helemaal goed ging, kon je om hulp vragen, maar je mocht het ook zelf oplossen. Het mooiste was toch wel, dat hoe erg je het ook verprutste, Dave wist het in een paar klappen op te lossen, en zorgde ervoor dat je sowieso met een mooi mes naar huis zou gaan. Dus al met al, zeker een aanrader, en ik ga zelf sowieso nog een keer mee doen aan zo'n workshop!

Groetjes,

Marjon
Henk Jan Kempers
15 december, 2016
Ik heb me uitstekend vermaakt. Dave gaf een prettige uitleg en probeerde ook echt een beetje inzicht over te brengen. En hij deed dit niet op een droge technische manier maar op een prettig toegankelijke wijze.

Het smeden was een uitdaging maar in de loop van de dag krijg je steeds meer gevoel van hoe een en ander werkt.

Ik had misschien een beetje meer "les" verwacht in de hamertechnieken en dergelijke. Dave gaf wel aanwijzingen en deze waren zeker een goede aanvulling maar soms was het een beetje teveel trial en error.

Eén ding heb ik wel echt gemist. Dit kan komen omdat ik als enige een mes aan het smeden was in een "bijlengroep" (omdat de eerste afspraak niet door kon gaan.). Ik heb de uitleg over het knopen van het heft met paracord o.i.d. niet gehad. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er zelf ook niet aan gedacht heb om het te vragen maar uiteindelijk was er de tijd ook niet meer voor.

Al met al heb ik veel geleerd en ik denk dat ik ook wel verder zal gaan met experimenteren op dit gebied. Een nadeel is dat de locatie voor de workshop ver bij mij vandaan is. (ong. 2 uur)

Met vriendelijke groet,
(een tevreden klant)

Henk Jan Kempers
Igor Goossens
14 september, 2016
De cursus was echt super. Makkelijk te bereiken, leerzaam en leuk om te doen. Het stukje theorie over het smeden, en dan toch hoe het op een simpele manier werd uitgelegd, was veel leuker dan verwacht. Ondanks dat het smeden niet bij iedereen vlot gaat voor een eerste keer, loop je toch met een stuk gereedschap naar buiten wat er goed uit ziet.
Een uurtje langer was wel prettig geweest. Tegen dat je het onder de knie begint te krijgen is het al afgelopen. :)

groet
Igor
Rick
13 september, 2016
De cursus mes smeden is echt een aanrader!

De kennis en het enthousiasme waarmee je die dag kennis maakt is echt geweldig.
Niet te vergeten de super sfeer die de scheepssmederij uit straalt en je gaat naar huis met een prachtig bruikbaar mes!

Het smeden zelf is al zo aanstekelijk, dat je eigenlijk gelijk weer iets nieuws wil gaan smeden!

Voor mensen met twijfel, absoluut doen!
Dit is zo'n gave ervaring, dat wil je niet missen!

Groeten,
Rick
André
12 juli, 2016
Hallo Erik, André hier want ik heb de cursus gekregen voor vaderdag. Het was een ontzettend leuke cursus en erg leerzaam. Van de kleine stukjes theorie tot het vormen van een stuk staal wat uiteindelijk je mes word is onwijs interessant. Ook wil ik even zeggen dat jullie echt vakmannen zijn wat veel kennis hebben jullie en wat weten jullie dat op een leuke manier over te brengen. Ik zou het echt iedereen van man tot vrouw aanraden om te doen. Ik heb een topdag gehad. Hartstikke bedankt en ik ga t mes goed gebruiken. Mvg. André Boelkens
JW
13 februari, 2016
het was super leuk. Dave en zijn assistant Marcus hebben het zeer goed aangepakt hoe ze de workshop op gezet hebben. De lokatie was zeer passend omdat dit een oude smederij (visserij) was.

Het is zeer zeker een aanrader, de uitleg, gebruik materialen, hulp, lokatie was niks op aan te merken.

Het enige hele kleine minpuntje was de groeps grootte. We waren met 14 personen, dit zou iets minder mogen.

Als het dichterbij was geweest had ik dit zeer zeker veel meer deelgenomen aan de workshop. ( er komt voor ons zeker een vervolg op)

Ik heb wel een paar foto's, maar vanwege de veiligheid (heet staal) mochten we tijdens het smeden geen foto's maken. (wat zeker begrijpelijk was)

Al met al was het een geslaagde dag die ik mensen zeker zal aanraden om te doen.

M.vr.g.r

JW
Roland Amsterdam
10 februari, 2016
Ik vond het een onwijs leuke dag waarin ik veel nieuwe dingen heb geleerd over ijzer en metaal en de verschillen hier tussen. Ook is er heel de dag voldoende tijd om geholpen te worden tijdens het werk proces. Ik ben erg tevreden en blij met mijn eindresultaat en zou graag ook een keer de workshop hakbijl maken willen volgen.

Ik geef deze dag het cijfer 8+

Groetjes Roland Amsterdam
Deelnemer outdoormes maken 6 feb 2016
Ron van den Bosh
1 februari, 2016
We vonden het erg leuk om te doen. Ik ben met mijn oudste zoon Tjalling gegaan. Was ook een opsteker voor onze relatie J!

Ik heb veel geleerd; ik ben nooit eerder in aanraking met smeden geweest terwijl ik een technische achtergrond heb. Mooi om in zo’n smederij te zijn met de ambiance van een havenstad als Enkhuizen.

Dave gaf voorafgaand aan de praktijk een stuk theorie over de atomen van ijzer op een hele begrijpelijke manier.

Hij gaf veel aandacht aan de veiligheid wat erg van belang is om heelhuids uit de smederij te komen; dit ging ook erg goed.

Ik vond persoonlijk de groep aan de grote kant (ong 14), maar Dave wist hier goed mee om te gaan. Hij had nog steeds overzicht. Op een gegeven moment viel er een oven uit. Dat werd wat inschikken maar dat ging allemaal prima.

Ik heb de indruk dat een mes maken toch wat veel is voor de eerste keer. Als je weet wat een stuk staal doet bv na het maken van een pook of iets dergelijks dan ga je daarna snel op de juiste manier met het mes om. Dat zou voor hun geen probleem zijn. Dan kunnen ze een basiscursus smeden geven met een mes als opvolging of iets dergelijks.

We gingen in ieder geval met een bruikbaar mes naar huis wat er ook nog gaaf uitziet; zelfs mijn zoon van 15 bracht het tot een fraai resultaat!
Michiel
29 januari, 2016
Ik vond het echt een super leuke dag. Dave legt erg veel theorie uit voor zowel beginner als gevorderden. En het eindresultaat is een mooi mes. Is zeker voor herhaling vatbaar.

Groeten,
Michiel.
Toine
10 december, 2015
Het was een erg leuke en leerzame cursus. Het is heel tof om uit een klein stukje staal zelfstandig een survivalmes te leren smeden. De begeleiding was erg prettig en er was voldoende oog voor veiligheid. Aan het eind van de dag had iedereen een mooi, sterk en scherp mes.
Eric
22 juli, 2015
Het was beregoed!‏
Het was een heel leuke en bijzondere dag voor mij. Eerst theorie op een manier dat ik het ook begreep. Daarna praktische tips en info. Dave en Renske namen de tijd voor ons en hebben beide een goede humor! Alles bij mekaar een geslaagde dag en ik ben met een zelf gemaakt mes naar huis gegaan. Echt klasse.

Negative punten heb ik niet, maar wel een paar voorstellen vwb de afloop; linkerwand de oven en rechterwand het aambeeld vond ik niet optimaal. De groep was rond de 12 man en dan sta je mekaar snel in de weg. Van de 4 ovens waren er 2 aan, dus een „file“ voor de ovens was er snel. Je verliest daardoor kostbare tijd omdat het staal zich onnodig afkoelt en meer tijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Ik persoonlijk vond het redelijk stressig en omslachtig. Misschien is het een idee de ruimte anders in te delen; links en rechts van een oven een werkplaats (aambeeld) en aan de overkant 1, dan hoef er maar 1 persoon naar de ander kant lopen en 2 kunnen direkt naast de oven smeden. zo kan je aan 1 oven 3 man laten smeden, waarvan er maar 1 moet lopen .

Ik heb het echt genoten, had een goede „Muskelkater“ in mijn rechter arm en hand en kom zeer zeker voor een volgende workshop:-)

groetjes…Eric
Theo
21 juli, 2015
Het was een super leuke, informatieve, leerzame en actieve dag! Dave is echt een meester op dit gebied en wil graag anderen enthousiasmeren in zijn passie. Dat is hem dan ook denk ik wel gelukt. Zijn vrouw Renske is een perfecte aanvulling daarop en is ook zeer bedreven is dit ambacht en heeft een goede kijk op dingen. Daarnaast zijn beide personen echt superfijn in de omgang en zeer bedreven in wat zij doen. Dave heeft ondanks de grootte van de groep een goed overzicht en hamert (hahaha) er bij de deelnemers goed in dat de veiligheid in de workshop voor het maken van het werkstuk gaat. Daarnaast legt hij in zeer begrijpbare termen uit wat er nu werkelijk met het staal gebeurt als je het gaat smeden. Dit was voor iemand als mij die nog nooit had gesmeed echt heel goed te begrijpen en ik heb nu ook echt veel meer respect gekregen voor dit ambacht. Want wat zo makkelijk lijkt, blijkt toch nog een hele opgave te zijn als je eenmaal bezig bent. Maar zoals gezegd door de goede leiding van zowel Dave als Renske ga je aan het eind van de dag echt met een mooi stukje werk naar huis waar je trots op mag zijn. Daar Dave het eigenlijk niet op prijs stelt dat je tijdens de workshop foto's maakt, dit van omwille van privacy van de deelnemers, mocht ik wel een paar foto's maken van de oven waarmee we gewerkt hebben. Deze heb ik dan ook al bijlage toegevoegd. Terugkijkend op de dag is deze bijzonder snel verlopen, al had ik in het begin niet echt goed een idee wat ik nu met die +/- 15cm staal moest doen om er een mes van te maken. Maar na een paar rake klappen op het werkstuk door Renske en aanwijzingen en tips is het een mooi stukje werk geworden.

Bedankt voor het organiseren van deze leuke dag en ik ga kijken of ik met de volgende weer mee ga doen, alleen ga ik dan proberen een iets groter mes te maken. :)

Met vriendelijke groet,
Theo
Haiko
19 juli, 2015
Zaterdag 18 juli deelgenomen aan de workshop survival mes smeden. Goed verzorgde workshop, erg leuk en leerzaam. Het resultaat is verrassend!
Anoniem
21 mei, 2018
Voor ons team was het een heerlijk survival weekend. Ronald en zijn assistent zijn super aangename, interessante bushcrafters. In ons kamp in Zeewolde hebben we veel geleerd en gedaan: kamp opzetten, hiken met het kompas, eetbare planten en kruiden verzamelen, vuur maken op verschillende wijzen, vis schoonmaken en bereiden met de planten en kruiden, strikken en vallen maken en ze ook plaatsen. We hadden een topteam, een mix van mensen die elkaar niet allemaal kennen tussen 27 en 58 jaar. Eigenlijk was het een ontspannen survival / teambuilding weekend. Heel aangenaam met gids Ronald die een diep respect voor de natuur heeft. En zijn recept van gestoomde makreel met tijm en gevonden kruiden, gewikkeld in zuringblad smaakte als in een sterrenrestaurant. We hadden heerlijk zonnig weer hoewel het ’s nachts toch maar 8°C was. Bedankt Ronald, bedankt Extreme Survival.

Het Antwerps Team
Robin van Houten
22 februari, 2018
Wij hebben een hele fijne dag gehad. Rogier was aardig en wist ontzettend veel. Alles werd op een rustige en ontspannen manier behandeld en uitgelegd.

Ik was eerst wat zenuwachtig maar dankzij de fijne aandacht en mooie omgeving was dat al snel voorbij. Het onderdeel navigatie was erg handig. Iets wat ik nog vaak ga gebruiken!

Ook de rest van mijn collega's had een superdag en we komen graag nog eens terug als het wat warmer is. Ontzettend bedankt voor alle hulp.
Jasper Peters
4 januari, 2018
De reacties uit de groep waren erg positief. Jordy heeft in een mooi tempo kunnen laten zien/uitgelegd hoe vuur gemaakt kan worden. Het bos was nogal nat (regen/sneeuw avond te voren) maar evengoed is het gelukt.

Jordy was mooi op tijd en was goed uitgerust met alle hulpmiddelen etc. Hij heeft een mooie opbouw in zijn verhaal en het lukte hem prima om iedereen enthousiast te krijgen.

Het was een goede keuze om deze activiteit te doen met deze groep kerels.

Jasper Peters,
Annemarie Zwaan
26 december, 2017
We hebben een hele leuke dag met Marco gehad. Het was prachtig weer en Marco kon op een rustige manier alles uitleggen.

Gr Annemarie Zwaan
Niek Ronde
5 oktober, 2017
Het is een geweldig weekend geworden. Bij aankomst waren de reactie geweldig, moeten we onder die zeiltjes slapen en waar is de wc? Gelukkig was het mooi weer en brandde het kampvuur al. Zaterdag was ondanks de vele regen leerzaam maar voor al gezellig, het bier was aan het einde van de avond op en iedereen was moe en voldaan. Zondag was een goede afsluiter met weer lekker weer en leuke activiteiten. Jordy was een goede leraar die het vooral goed aanvoelde wanneer we weer wat actiefs wilde gaan doen en wanneer de gezelligheid belangrijker was.

Ik zal wat foto's gaan verzamelen, Jordy heeft er ook heel wat gemaakt.

groet en bedankt

Niek
Jeroen van Adrichem
2 oktober, 2017
Hoi Erik, Clemens,

Het was idd regenachtig, maar dat maakte het vuur maken des te leerzamer. Het maken van vallen vonden we ook erg interessant.

Ik zag de figure four trap laatst nog op tv bij ‘naked and afraid’ en toen vingen ze er een rat mee
Malou Geenevasen
27 september, 2017
Hi Erik,

Het was echt heel erg leuk én leerzaam. Ronald was ook echt een hele fijne gids. We hebben een hoop foto's gemaakt, die zou m'n vader naar jullie en Ronald sturen!

Groetjes, Malou
Arthur van der Goes
12 september, 2017
We hebben een leuk weekend gehad en waren zeer tevreden over Marco. De trip voldeed zeker aan de verwachtingen.

Groet

Arthur
Steff
23 augustus, 2017
Johan doet het erg goed en leuk met de jongens. Zeker een meerwaarde voor bij deze workshops.

Met vriendelijke groet,
Steff Benes


Coördinator Geïntegreerd Doorlopend Dagprogramma
Portalis, Juvaid en Woodbrookers

Juvaid Justitiele Jeugdinrichting
Edine
15 augustus, 2017
Hoi Erik,

Het is heel goed bevallen en we zijn zeker tevreden.

Met vriendelijke groet,

Edine Oosterhof

Product Manager
Vinea Vakanties B.V.
Sean
11 juli, 2017
Het was een mooi weekend en we hebben veel geleerd van Clemens! Het was vooral fijn dat hij een beetje aanvoelde waar de groep behoefte aan had. En dat het programma flexibel was, zo konden we mooi om de regenbuien heen werken.

Groeten, Sean
Rutger Klicks
29 juni, 2017
Wij hebben twee fantastische dagen gehad. Het heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan.

Door de hitte was het mn de eerste dag flink aanpoten en waren we blij dat we uiteindelijk bij de beek zijn aangekomen.

Clemens is een zeer prettige instructeur die ruim de tijd voor je heeft!

Groeten,

Rutger
Anja Verbeek
23 mei, 2017
Dag Erik, We hebben een heel fijne dag gehad en veel geleerd. Zelfs de gevorderde hiker onder ons heeft nog nieuwe dingen geleerd van Jordy (o.a. vuur maken met de vuurboog). Kortom wat mijn man voor ogen had, een heerlijke ontspannen en leerzame dag in de natuur met het hele gezin, is prima gelukt.

Groeten,

Frank en Anja
Desiree Hagendijk
27 maart, 2017
Het was heel leuk! We hadden erg lekker weer dus het was een heerlijk om de hele dag buiten te zijn. Veel geleerd van Clemens.

Bedankt voor de cursus!

Met vriendelijke groet,

Desiree Hagendijk
Steffen Benes
16 januari, 2017
Hallo Erik,
De week is ontzettend positief verlopen! Druk maar goed te doen. Kan alleen maar positief zijn.

De eerste week van januari hebben wij als Het Poortje Jeugdinrichtingen de training/workshop stucen afgenomen bij extreme Survival.

Voor de tijd hebben we goed mailcontact en telefonisch overleg gehad, over onze wensen, instelling en doel van de trainingen.

Dit verliep altijd prettig en de lijnen waren kort.

De week zelf is super goed verlopen. 2 vakmannen hebben onze jongeren een waardevolle training gegeven, waarbij veel aandacht was voor de jongens.

De manier van werken, materiaal en technieken zijn aan bod gekomen.

Een geslaagde week met een groot aantal geslaagde jongeren welke hiervoor hun getuigschrift hebben gehaald!

Een aanwinst!

In de toekomst gaan we zeker kijken naar het aanbod van Extreme Survival.

Gr Steff
Hanneke Koomans
4 januari, 2017
Het was geweldig leuk.

Van 9:00 tot 19 uur. Vol met ervaringen, uitproberen en details die het verschil maken tussen overleven of meesterschap.

Er was een goede afwisseling tussen actieve en minder actieve activiteiten, waardoor ondanks het volle programma, het toch een heel relaxte en leerzame dag was. De eigen opgedane ervaring in combinatie met persoonlijke verhalen van de trainer, doen me uitkijken naar een volgende cursus.

Groet, Hanneke
Danielle de la Mar
11 december, 2016
Het was weer een groots succes!
Het viel goed in de smaak en we hebben het ook maar net gered met het aantal armbanden. Maar zeker erg tevreden!
Dank je wel!

Groets,
Danielle de la Mar

Edel Events
Gerben Jonkers
1 november, 2016
Hoi Erik, Wij hebben zeer genoten van afgelopen weekend! Beide trainers hadden veel kennis en wisselden elkaar precies op het goede moment af. Het spelmoment tussen de serieuze survivalopdrachten was perfect! Bedankt voor het meedenken dit is erg gewaardeert. We hebben het er nog over hier op kantoor maar voor kerst komen we waarschijnlijk weer terug! Kennis weegt niks en deze ervaringen pakken ze ons niet meer af. :)
Hanneke van de Weg
30 september, 2016
Het weekend was heel leuk! We hebben erg genoten en het weer zat natuurlijk super mee.

Ron is een hele rustige en prettige begeleider. Wel lastig voor zo'n controlfreak als ik, maar wat mij betreft ging het goed.

Lokatie was goed. Wat wel jammer was dat we er niet eerder terecht konden, zodat ron ook echt de za-middag aan zijn programma kon besteden. Dat gold ook voor het vertrek op zondag. Uiteindelijk zat de oplevering van het gebouw het ochtendprogramma in de weg. Niettemin hebben we een gezellige tijd met elkaar gehad en dat was ook de bedoeling!

Hartelijke Groet,
Hanneke
Anton
7 september, 2016
We hebben enorm genoten tijdens onze suvivaldag! Rogier is een erg goede gids en hij heeft zo veel kennis over de natuur. :) Het leek wel alsof hij alle planten kende. Iedereen heeft lekker gegeten en ook het weer deed goed mee! Bedankt voor alle zorgen en volgend jaar komen we zeker terug!

Groeten Anton
Danielle
9 augustus, 2016
Hey Erik,
Wij zijn superenthousiast over het maken van de armbanden - het zag er prachtig uit en ’t werd zeer vakkundig gemaakt!!
Dank jullie wel!

Groets,
Danielle de la Mar
Edel Events
Jolanda Stellingwerff
16 juni, 2016
Hallo Stefan, Dank dat ik mee mocht lopen, deze dag en nacht.

Ik heb het heel geweldig gevonden, het in mijn eentje naar België gaan om bij jullie aan te sluiten, in afwachting van wat en hoe dan ook.
De regen en het enigszins behelpen (wat door jullie goede zorgen heel erg mee viel) hadden voor mij een toegevoegde waarde voor het survivalgevoel.

Het afbreken van het kamp was een wijze beslissing, zeer op zijn plaats, zeker gezien alle overstromingen her en der!
Ik heb grote bewondering voor jullie hulpvaardigheid, dienstbaarheid, en kennis.
Het riep bij mij een wederzijds mee willen helpen op, zonder enige dwang.
Het eten was voortreffelijk!

Wie weet, en zeker graag, tot een volgende keer!
Dank je wel!

Hartelijke groet,
Jolanda
Oskar
3 juni, 2016
Als eerst, ik denk dat ik namens iedereen kan zeggen dat ze het ontzettend leuk hebben gehad!

Ik merkte dat iedereen de locatie geweldig mooi vond. Ron had alle activiteiten goed voorbereid en de BBQ en het ontbijt waren ook heerlijk.
Met name de mensen die het, net als ik, erg interessant vonden om te leren hoe je vuur maakt zonder aansteker of lucifer waren daarover ook ontzettend enthousiast.
Ik heb veel nuttige dingen geleerd zoals het ophangen van een tarp en er daadwerkelijk onder slapen, het bouwen van een natuurlijk onderkomen, het vuur maken en het waarderen van de natuur.

Als ik een negatief punt zou moeten geven (wat er al nauwelijks is) is het onverwachte verschil tussen extreem survivallen of het krijgen van een cursus extreem survivallen. De verwachting was wat meer van het eerste maar achteraf creëerde het een relaxte sfeer in de groep doordat het meer een cursus was.

Ik heb in ieder geval erg genoten en wil vaker dit soort cursussen volgen.

In ieder geval super bedankt voor alle moeite en het toffe weekend!

Met vriendelijke groet,

Oskar Dasselaar
Gerard Drost
26 mei, 2016
Echt een toffe, actieve dag met Stefan gehad. We zijn met 12 mannen op pad gegaan en Stefan heeft ons allemaal goed aan het werk gezet. Maar nu zijn we ook écht een paar skills rijker! Stefan wist ons volledig te ontzorgen voor een top-beleving in de buitenlucht!
Nina Stam
10 mei, 2016
Hoi Erik, Het was te gek! Stefan is echt een topper, hij weet heel veel en is ontzettend zorgzaam.

Groet!

Nina.
Natasja van Stralen
3 mei, 2016
Hoi het was erg leuk en leerzaam. Zeker aan te bevelen. En mijn vriend en ik zijn geïnteresseerd in een vervolg cursus bij Stefan.
Stefan legt helder en amusant uit.
Daarnaast was het eten wat was verzorgd ook erg lekker. Zelf gemaakt door Stefan.
Henry ten Cate
12 april, 2016
Hoi Erik,

Wij hebben het enorm naar onze zin gehad. Echt geweldig bedankt voor de leuke dag! Rogier weet ontzettend veel af van eetbare planten en survival. We hebben veel geleerd en gaan aankomend weekend meteen weer de natuur in om het uit te proberen! Ook de tips over wat niet te doen waren erg handig! Nogmaals bedankt voor de geweldige dag en we gaan snel nog een keer mee!
Tom van Keulen
5 maart, 2016
Hoi Erik,

Bedankt voor je mail. Roman was doorweekt en kreeg het niet meer warm. Toch niet de juiste kleding aangetrokken. Het was ook wel pech met het weer.
Jammer natuurlijk dat we niet de hele cursus hebben gedaan, we hadden wel meer willen doen. Ondanks dat hebben we toch een boel dingen geleerd. Rogier kan fantastisch uitleggen en vertellen over de natuur en manieren om te overleven. Respect en complimenten daarvoor!
Roman en ik komen graag nog eens terug, maar dan onder iets mildere omstandigheden en beter voorbereid.

Hartelijke groet,
Tom van Keulen
Rachna
8 januari, 2016
Kinderfeest:
De kinderen hebben enorm genoten, en wij dus ook.
We vonden het een erg leuke middag, en de jarige (en de andere kinderen natuurlijk ook) heeft het super gehad.

Wij zelf vonden het ook goed geregeld, stefan deed het super leuk! En wist alle kinderen erbij te betrekken, ondanks de toch best lastige leeftijd.
Dus kort samen gevat een zeer geslaagd feestje!!
En hopelijk dat ryan volgend jaar weer het bos in wil, dan weten we jullie te vinden!
Ilse
2 december, 2015
We hebben een leuke middag gehad met een actief en ontspannen programma. De activiteiten waren echt gericht op teambuilding. We hebben elkaar op een andere manier leren kennen. Iedereen werd best fanatiek ;-) Al met al een zeer geslaagd bedrijfsuitje!
Henkjan
19 november, 2015
We hebben nu voor de 2de keer een evenement laten organiseren door extreem survival en het was wederom Fantastisch! Met 12 man zijn we in Gelderland geweest en alles was top verzorgd. Rogier, Mirjam en de rest van de crew….. namens ons bedankt voor de organisatie. Tot het volgende evenement ;-)
Arthur32
28 oktober, 2015
Hartelijk dank voor de organisatie van vandaag. Het was goed geregeld en onze mensen vonden de activiteiten erg leuk. Het weer zat grotendeels mee en de begeleiders waren prima. Bedankt voor de samenwerking!
Wouter
5 oktober, 2015
De bushcraftcursus, welke ik samen met mijn broer volgde, was een groot succes voor ons!
Het was de eerste maal dat we iets dergelijks deden, dus wisten we niet goed waaraan we ons mochten verwachten.
Doch, de eerste ontmoeting met Stefan viel heel goed mee. We zochten onmiddellijk het terrein op en gingen meteen aan de slag. Hout zoeken voor het kampvuur en onze shelter voor de nacht opmaken. Ondertussen kregen we uitleg over wat we deden en zouden gaan doen. Met al onze bijkomende vragen konden we eveneens bij hem terecht.

We kregen de opdracht om, indien we dit zagen zitten, te trachten het kampvuur de gehele nacht aan te houden, wat een vermoeiende maar leuke taak bleek (hoewel het wel wat ten koste van onze nachtrust ging, maar dat namen we er graag bij).
De volgende ochtend maakten we lekkere bannocks op het kampvuur als ontbijt en probeerden we zelf vuur te maken, wat met behulp van Stefan aardig lukte.

Nadien gingen we op een wandeltocht door de prachtige ardeense natuur, alwaar we onderweg nog even stopten om pannenkoeken warm te maken en onze energie wat aan te vullen.

Terug aan het kamp gekomen maakten we nogmaals zelf ons kampvuur aan om ons avondmaal te kunnen bereiden. Ook dit was volledig in orde, zowel qua smaak als hoeveelheid.

Moe maar voldaan konden we dus terug huiswaarts keren!

Wij hebben alleszins de smaak te pakken en bekijken wanneer we nogmaals iets vergelijkbaars kunnen doen, maar dan samen met vrouw en kinderen!
Menno
1 oktober, 2015
Ik en mijn vader vonden het weekend heel erg leuk we hebben veel nieuwe dingen geleerd en veel gedaan we hebben eigenlijk geen negatieve punten het weekend was lang genoeg voor ons en we hadden veel geluk met het weer we hebben alles gedaan wat we wilden doen het was helemaal goed .

Groetjes Menno.
Dennis
19 september, 2015
Hoi Extreme, Het was een leuk en leerzaam dagje er op uit, net waar ik vanuit ging. Bijgeleerd over navigatie was het meest leerzame aangezien ik me daar nooit echt in verdiept had. Goede vangst gehad, weer viel naar omstandigheden niet tegen, en goede gesprekken aan t kampvuur ontbraken er ook niet aan. Kortom, een toppertje!

Hieronder wat fotos van het gebied, vuurtechnieken, vishaakje van veer en doorn, de vangst en een eekhoornvalletje

Groeten en succes
Dennis
Teri
4 september, 2015
Hoi Erik,
Dank voor je mail. We hebben het heel leuk gehad! Stefan had bij aankomst koffie en koek en daarna zijn we gaan shelter bouwen en vuur maken. Iedereen heeft een leuke middag gehad in de zon - en iedereen is het gelukt om vuur te maken :)
Alex
31 augustus, 2015
Rogier, Erik,
Bij deze willen wil ik jullie, namens mijn vrienden en de kids, bedanken voor een tof weekend.
Gisteren hebben wij het weekend afgesloten met een bbq en de kids wisten de moeders haarfijn uit te leggen hoe je alles moet doen.
We hebben het allemaal super naar onze zin gehad.
Nogmaals bedankt !! ( rogier bedank je marian ook nog even)
Tot ziens.
Gr,
Alex Hagen
Pieter Huis
22 juli, 2015
We hebben een erg leuke dag beleeft. Het betrof een bedrijfsuitje met ongeveer 15 mensen. We hebben meerdere activiteiten gedaan. (vuur maken, water zuiveren, kaart lezen, onderkomen bouwen) Het personeel was erg vriendelijk en professioneel. de sfeer is erg persoonlijk, ze hebben er alles aan gedaan om deze dag zo zo goed mogelijk naar onze wensen in te vullen, echt een aanrader!

pieter
Martij Bakker
25 juli, 2016
Het was een super leuke dag! Ik heb persoonlijk erg veel geleerd en ben tevreden met het eind resultaat. Zelf had ik verwacht dat we vanuit een stuk staal een bijl zouden maken, maar er was al veel voorwerk gedaan. Achteraf erg goed over na gedacht anders hadden we hem nooit afgekregen en ook niet zo veel geleerd.
We waren deze keer met 4 bushcraft/survival vrienden en we hebben het super gehad. Ik ga binnenkort opgeven voor mes smeden.

Altijd klaar voor een nieuw bushcraft avontuur!

Met vriendelijke groet,

Martijn
Henk
27 juni, 2016
De cursus bijl smeden was geweldig! het was een bedrijfsuitje van mijn bedrijf en we waren er met zijn 5en. we hebben ons zeer vermaakt en Dave is een hele fijne meester. heel rustig en vriendelijk en de nadruk ligt er op dat iedereen met een leuk product naar huis gaat.

gr Henk
Koen Terra
22 juni, 2016
Ik heb vorige week zondag de workshop Bijl smeden bijgewoond en ik heb er echt van genoten.
Ik had eerlijk gezegd nog nooit gesmeed maar daarom wilde ik ook zo graag meedoen ! We waren met een leuk stel kerels die echt van overal uit het land naar Enkhuizen waren gekomen en wat meteen opviel was het enorme enthousiasme. Tenminste bij de meeste ,er waren er ook enkelen die eerst nog wat los moesten komen. Nadat Dave een inleidende uitleg had gegeven, wat hij bijzonder vakkundig deed, konden we aan de slag! Ik ben zelf jarenlang leermeester geweest in de kokswereld en ik heb bijzonder genoten van de duidelijke manier van 'les geven' van Dave ... Op een uiterst rustige manier wist hij ons te enthousiasmeren en ons op de gevaren van het smeden te wijzen. Wat prima gewerkt heeft want er is geen enkel ongeluk gebeurd ,,, en dat bij ovens van 1200 graden ! Petje af ! Het smeden opzicht viel me eerst wat tegen maar toen ik het spel van de kleur, de oven en het smeden zelf begon te voelen ging het mij erg goed af ! Ik werd ook goed bijgestaan door Dave en zijn collega die mij tips en gereedschap aanreikten om de bijl nog beter te vormen ! Na het harden en het afkoel-proces heeft Dave mijn (FANTASTISCHE) bijl nog even geslepen en bijgewerkt en ik ben echt wel bijzonder tevreden over het eindresultaat ! Maar eigenlijk is dat bijzaak ,de dingen die ik in een korte tijd heb geleerd over het smeden van ijzer en de processen die het met zich meebrengt zijn voor mij wel de mooiste herinneringen van deze dag ! Het roept om meer ,, ik denk dat ik in de toekomst een wat uitgebreidere cursus wil gaan boeken ,gewoon om dit oergebruik wat beter onder de knie te krijgen ,en natuurlijk heerlijk te beuken op een roodgloeiend stuk staal ! Want dat was ook heerlijk. Terwijl de heren onze bijlen aan het slijpen waren hadden we even tijd om een terrasje te pakken in de haven van Enkhuizen met de medecursisten wat na een dagje bloedhitte ook wel even heerlijk was ! Kortom een mooie zondag die gewoon om herhaling vraagt !
Bedankt allemaal en ik denk tot snel !


Met een vriendelijke groet
Koen Terra .

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over webshopproducten en orders: 0529 451 184.

Voor cursussen en evenementen: 06 1929 6293.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vandaag besteld, morgen in huis

Verzendkosten

 

 

Winkelwagen

Winkelwagen, 0 items

Reviews klanten

Anoniem
21 mei, 2018
Voor ons team was het een heerlijk survival weekend. Ronald en zijn assistent zijn super aangename, interessante bushcrafters. In ons kamp in Zeewolde...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Alles op voorraad
Snelle levering
Beveiligd betalen
Kundige klantenservice
Soepel retourbeleid


Ga direct naar:

Contact
Garantie en retourneren

 

Laatst bekeken

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over