Sporen en navigatie

Navigatie is het plannen van een route om vervolgens via deze route van begin- naar eindpositie te verplaatsen. Navigeren is dan ook iets wat al duizenden jaren plaats vindt. Waar onze voorouders gebruik maakten van de stand van de sterren en de zon, daar gebruiken wij tegenwoordig een navigatiesysteem en horloge voor. Hoewel beide technieken werken heeft de moderne manier een groot nadeel. Het vereist namelijk spullen die kapot kunnen gaan of die we simpelweg vergeten mee te nemen. In dit artikel behandelen we dan ook enkele navigatiemanieren die weinig tot geen moderne materialen vereisen.

Ga meteen naar:
1.    Astronavigatie
2.    Het noorden
3.    Kompas
4.    Kaartlezen



Astronavigatie
Of je nu navigeert op de 57 sterren, de maan, de zon of de vier planeten (Venus, Mars, Jupiter en Saturnus), je begint altijd met een plaatsbepaling. Als je niet weet waar je bent kun je nu eenmaal moeilijk een juiste route uitzetten. Bij een plaatsbepaling zijn de nauwkeurigheid, de waarneming- , verwerkingstijd en de interval tussen de waarnemingen van belang. Elk van deze punten kan de juistheid van je positie beïnvloeden en daarmee ook je te kiezen route.

Het bepalen van je positie begint met het meten van de hoogte (in graden) van een hemellichaam boven de horizon. Door deze meting, de bijbehorende tijd en een geschatte positie kan je een lijn op de kaart plaatsen. Door twee metingen te doen en het snijpunt van de lijnen te nemen kom je in de buurt van je positie. Deze pdf en onderstaand boek geven een goede uitleg over deze methode.

foto van navigatieboek Klik hier


Een gemakkelijker manier om te weten waar je bent is door om je heen te kijken. Je kan je locatie herkennen doordat je er al eerder bent geweest of door een beschrijving ervan. Een kaart van de omgeving kan je hier goed bij helpen. Een techniek die vroeger regelmatig werd gebruikt is het bekijken van de bodem en de begroeiing. Bepaalde bodemtypes en soorten begroeiing komen alleen op bepaalde plekken voor. Zo konden schippers bijvoorbeeld hun locatie bepalen door een monster te nemen van de zeebodem.
Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van een radiobaken. Door een radiosignaal uit te zenden kun je de afstand en richting bepalen tot het baken. Doordat de locatie van het radiobaken bekend is weet je vervolgens ook waar jij je bevind. De meest toegepaste manier is echter de GPS.



Het noorden
Zodra bekend is waar je bent kun je ervoor kiezen om een bepaalde windrichting op te gaan. Weten waar je bent betekend echter niet altijd dat je weet waar het noorden is. Twee simpele methodes om hier achter te komen zijn door gebruik te maken van de Poolster, en door de zon in combinatie met een goed functionerend horloge.

De Poolster is een ster die dicht bij het verlengde van de aardas aan de hemelpool ligt. Doordat de aarde rond draait lijken de sterren te bewegen. Omdat de Poolster bijna recht boven de aardas ligt lijkt deze niet te bewegen. Hoewel de Poolster niet precies het noorden aangeeft is het zeker een goede indicatie.
De Poolster kun je vinden door de Grote beer of de Kleine beer op te zoeken. Vanaf de Grote beer kun je vijf keer je handbreedte omhoog plaatsen en dan vind je de Poolster. (de Grote beer is vaak makkelijker te herkennen)


foto hoe je de poolster kan herkennen

Is het dag dan kun je beter het noorden bepalen met gebruik van je horloge. Als je op het noordelijk halfrond bent, dan richt je de kleine wijzer richting de zon. Vervolgens neem je het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 12. Dit middelste punt wijst nu richting het zuiden.
Als je op het zuidelijk halfrond leeft, dan is de methode iets anders. Je richt dan de 12 naar de zon en het middelste punt wijst dan richting het noorden.


herken het noorden met je horloge

Naast bovenstaande methodes zijn er door de jaren heen veel manieren ontdekt om het noorden te bepalen. Zo kun je kijken aan welke kant mos en andere begroeiing zich van een boom bevindt. Je kan de dikte van de jaarringen in een boom bekijken om de windrichting te bepalen, of op zoek gaan naar vogelnestjes. En je kan een naaldboom opzoeken en bepalen of de top echt de zon volgt. Echt betrouwbaar zijn deze methodes helaas niet. Het vereist veel kennis van de omgeving en de natuur om deze methodes op de juiste manier te interpreteren.



Het kompas
Het meest gebruikt en waarschijnlijk de meest betrouwbare manier om het magnetische noorden te bepalen is een kompas. Dit is een draaibaar opgestelde magneet die zich richt op het magnetische veld van de aarde. Een magnetisch kompas wijst naar het magnetische noorden. Het nadeel hiervan is dat dit niet overal op aarde overeenkomt met het geografische noorden. Deze afwijking moet dan ook altijd mee berekend worden in het bepalen van je route. Gelukkig geven kaarten deze afwijking vaak aan. In Nederland is deze afwijking klein genoeg om te verwaarlozen.

Voor een complete beschrijving van het kompas en hoe dit te gebruiken lees het volgende artikel.


Bekijk al onze kompassen:                               Kompas Ranger 


Kaart en kompas lezen - Ervaringen en Tips

kompas

Als 54 jarige beginner in de kunst van het overleven in de natuur, had ik (Jolanda Stellingwerff) het voorrecht mee te mogen met Stefan Schoone gids bij ExtremeSurvival.nl. Als ‘taoist in opleiding’ voel ik me verbonden met de natuur, maar mijn kennis berust voornamelijk op boekenwijsheid naast de wandelingen met de hond en enkele georganiseerde wandelingen. Het verlangen om te kunnen overleven in de natuur wordt steeds sterker in mij en daarmee ook het besef dat het alleen met een boekje niet gaat lukken.

 

In de Ardennen was een groep waar ik mij een dag en een nacht bij kon aansluiten om het kaart- en kompas lezen te leren. De afspraak was dat ik om tien uur op een parkeerplaats zou zijn, in de buurt van Erezée, vandaar zou ik opgepikt worden. Ik was wat te vroeg, maar het was fijn om de omgeving in mij op te nemen. Erezée heeft een sterk glooiend, heuvelachtige natuur. Een paar pittoreske huisjes, een kerkje en tegen de heuvel aan liggende weilanden met koeien, geven mij een heerlijk vakantiegevoel. Een wolkenrand hangt aan de andere kant tegen de heuvelrug waar een mooi bosgebied zich uitstrekt.

Lees meer: Kaart en kompas lezen - Ervaringen en Tips

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Annika van Veen
17 april, 2024
We hebben veel geleerd, de sfeer was top, we hebben veel gedaan en er was ook nog tijd voor ontspanning en leuke gesprekken. Dat alles heeft Tars voor...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
20

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Bushcraft basis cursus

april
zaterdag
20

Volg nu de bushcraft basis cursus in de mooie Nederlandse natuur. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje...

Dagcursus navigatie met kaart ...

april
zaterdag
20

 
Wil je leren hoe een kompas werkt? Hoe je een kaart kan lezen? Dan is dit de dagcursus die je moet volgen. Na deze cursus kun je...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over