Overzicht survivaltips

Elke dag schrijven we een korte tip over survival, bushcraft en zelfvoorzienend leven en publiceren dit op Facebook. Door deze pagina te Liken ontvang je iedere dag een nieuwe tip. Voor de mensen die geen Facebook hebben publiceren we de tips op deze pagina. De tips gaan zowel over urbansurvival als over natuurvaardigheden.

Klik hier om naar onze Facebookpagina te gaan.


 

Bushcraft- en survivaltips

+ Om je wat geld te besparen aan boetes en schadeclaims is het goed te weten dat er veel dingen niet mogen (zonder vergunningen) in o.a. Nederland. Onze tips houden daar geen rekening mee en we raden je dan ook aan om ze niet uit te voeren, tenzij je zeker weet dat het mag en niet gevaarlijk en/of schadelijk is voor jou, de omstanders en de natuur! Zo mag je niet overal vuur stoken, is jagen verboden zonder een jachtakte, en zijn veel planten beschermt. (Rode lijst) Wij zijn geen dokters of in welke vorm dan ook bevoegd om hier een opleiding in te geven. Onze tips zijn dan ook puur gebaseerd op de stof die ons ooit zelf is aangeleerd en overige eigen ervaringen. Daarnaast zijn wij mensen en maken we fouten. We besteden elke dag veel tijd aan onze gratis tips en artikelen, maar soms missen we wat tekst of formuleren we het op een manier die anders uitgelegd kan worden. Mocht je iets opvallen stuur ons dan een berichtje en we passen het aan. Mocht je desondanks toch onze tips willen uitvoeren dan is dit voor eigen risico.

+ Wie wel eens een kaartroute heeft gelopen weet dat een afstand inschatten enorm kan helpen. In een natuurlijke omgeving zijn de herkenningspunten vaak wat minder duidelijk dan in een stedelijk gebied. (geen straatnamen etc.) Het is daarom ook handig om te weten hoeveel afstand je aflegt in een bepaald aantal stappen.
Heb je van het weekend even tijd, meet dan precies 100 meter af. Vervolgens begin je te lopen en tel je het aantal stappen. Doe dit een aantal keer en vervolgens weet je dat bijvoorbeeld circa 120 stappen 100 meter is.
Je kan tevens het aantal stappen tellen als je gaat rennen. Je zal merken dat je dan een totaal ander aantal stappen krijgt.

+ We hadden een leuke tip voor vandaag toen we dit tegen kwamen: Deze jongen, (Peyton Robertson) een kind nog heeft een zandzak ontwikkeld die geen zand nodig heeft en nog beter werkt ook. Volgens hun....

+ Wil je voorbereid zijn op allerlei situaties dan is het verstandig om minimaal twee EpiPennen in je EHBO setje te plaatsen. Een EpiPen is bedoeld voor de noodbehandeling van een anafylactische shock of een allergische reactie op allergenen zoals insectensteken of beten, voedsel of geneesmiddelen.
Symptomen die het begin van een extreme allergische reactie aankondigen zijn jeuk van de huid, huiduitslag (zoals bij netelroos), blozen, zwellen van de lippen, keel, tong, handen en voeten, hijgen, piepende ademhaling, misselijkheid, overgeven, buikkrampen en in sommige gevallen het verlies van bewustzijn.
Het medicijn in de auto-injector (de pen) is adrenaline en dit is een geneesmiddel met adrenerge werking. Epipen werkt rechtstreeks op het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) en respiratoire systeem (luchtwegen), en gaat de mogelijke dodelijke anafylactische effecten tegen door snel de bloedvaten te vernauwen, de spieren in de longen te ontspannen om het ademhalen te verbeteren, het zwellen van slijmvliezen tegen te gaan en de hartslag te stimuleren.
De EpiPen is ontworpen om gemakkelijk te worden gebruikt door mensen zonder medische training. De EpiPen moet ferm tegen de buitenkant van het bovenbeen gestoten worden vanaf een afstand van ongeveer 10 cm. Een nauwkeurige plaatsing in de spieren van het bovenbeen is niet noodzakelijk. Als de EpiPen ferm tegen de spieren wordt gestoten, komt een door een veer geactiveerde zuiger vrij die een verborgen naald in de bovenbeenspier drukt en een dosis adrenaline afgeeft. De EpiPen kan dwars door kleren heen gebruikt worden.


                                                                   Highlander EHBO tas  + Pepperspray valt in Nederland onder de verboden wapens en het is dan ook niet toegestaan om deze bij je of in je bezit te hebben. We raden je dan ook ten sterkste af om deze zelf te maken. Mocht je echter ooit in een land wonen waar zoiets wel is toegestaan dan kun je ervoor kiezen om deze zelf te maken.
Koop wat pepers waar veel capsaïcine in zit. Denk aan de Bhut Jolokia peper. Voeg ook een klein beetje zwarte peper toe. Snij deze vervolgens aan stukjes en voeg dubbel zoveel water toe en laat het voor een uur koken. Vervolgens kun je het mengsel via een zeef in een flesje met een pompje gieten. Een klein waterpistooltje werkt ook. Je kan het water trouwens nog aanvullen met wat alcohol. Laat het dan nog wel minimaal 8 uur intrekken. 

+ Neem een aantal muntblaadjes en giet er kokend water over. Laat het even trekken en voeg eventueel wat honing toe. Je hebt nu een perfect drankje tegen maagklachten en symptomen van griep.

+ Wecken is het conserveren van levensmiddelen ook wel inmaken genoemd en gaat als volgt:
1.    Allereerst worden de weckflessen (eigenlijk glazen potten) grondig ontsmet, door ze schoon te maken met soda.
2.    Daarna worden de flessen gevuld met de in te maken levensmiddelen (gekookte groente, vruchten, vlees enz.).
3.    De flessen worden afgesloten met een glazen deksel. Tussen fles en deksel komt een rubberen ring, de weckring. Om het deksel op z'n plaats te houden wordt deze vastgezet met een metalen beugel.
4.    De potten worden daarna enige tijd in een weckketel met bijna kokend water geplaatst. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat. De beugel voorkomt dat het deksel van de fles gaat. Door de verhitting worden niet alle schadelijke organismen gedood; het wecken van groenten en vlees wordt daarom afgeraden door het voedingscentrum vanwege het risico op botulisme[1]. Bij fruit is dit risico, door de hoge zuurtegraad, niet aanwezig.
5.    Als de fles is afgekoeld kunnen de beugels worden verwijderd. Als de pot dan sist (er komt lucht in de pot), dan is dat een teken dat het wecken niet goed is gelukt.
6.    De levensmiddelen zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd. De fles kan worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.
Bron voor deze tip: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken

+ Als je tijdens je verblijf in de natuur je kleren eens wil wassen dan kun je gebruik maken van zeepkruid. Zeepkruid groeit onder hagen en in wegbermen en vooral op zandgrond.Door de bladeren en stengels van de plant fijn te malen en te mengen met kokend water krijg je deze natuurlijke zeep. Een combinatie die goed werkt is twee handen met zeepkruid in 250 ML kokend water. Nadat het water kookt kun je het wat lager zetten en nog voor circa 15-20 minuten laten door sudderen. Laat het vervolgens afkoelen en zeef het resultaat door je trui of iets anders wat je voor handen hebt.
Vervolgens heb je eigen gemaakte zeep voor het wassen van kleding of je uitrusting. Wil je jezelf wassen neem dan 1 eetlepel van bovenstaand recept en voeg circa 100 ML kokend water toe. Hierdoor maak je het geheel wat minder sterk.


                                                                    Opvouwbare waskom

Waskom leger
€ 3,95


+ Je ziet het vast wel eens voorbij komen. Iemand snijdt zich in de vingers en steekt deze vervolgens in zijn mond of spuugt erop. Hoewel het er vies uit ziet doen deze mensen het niet zomaar. Onderzoek heeft aangetoond dat een wond sneller kan helen dankzij de stof (histatine) wat in het speeksel zit. Daarnaast zou speeksel meer dan 200 stoffen bevatten die allerlei ziektes tegengaan. Let op tijdens het likken is er een kleine kans dat je slechte bacteriën overbrengt die je wond juist infecteren.

+ Rookbommen zijn altijd handig om bij je te hebben. Ze kunnen je locatie aangeven als je verdwaald bent en je verbergen als je dekking nodig hebt. Ze zijn echter niet goedkoop en het is dus mooi als je weet hoe je ze zelf kan maken. Nu zijn er allerlei filmpjes op het internet over hoe je rookbommen kan maken en wij vonden deze wel erg duidelijk en effectief. Voor een klein beetje geld heb je voortaan een paar rookbommen bij de hand.

+ Zodra de supermarkten leeg staan of je ze simpelweg niet kan vinden omdat je ergens midden in de natuur bent dan zou het mooi zijn als je nog steeds zeep had voor je dagelijkse wasbeurt. Nu hebben wilde kastanjes (paardenkastanje) een stof genaamd saponine wat  je kan gebruiken als zeep.
1.    Snij de schil van de kastanje en maal de binnenkant van de kastanje zo fijn mogelijk.
2.    Voeg wat heet water toe en laat het trekken voor 15-45 minuten.
3.    Filter het water en schud het goed voor gebruik.
Je kan ook de bladeren kneuzen en laten trekken. Andere kruiden waar  saponinen in hoge concentraties in voorkomen zijn onder andere de echte koekoeksbloem, lelies, agaven en zeepkruid.

+ Mocht je ooit je blikopener vergeten zijn dan is dit een andere manier om een blikje open te krijgen. Schuur de top over een harde ondergrond totdat je het eerste vocht eruit ziet komen. Vervolgens trek je de top er zo vanaf.

+ In een vorige tip legden we al uit dat duizendblad bloedstelpend werkt. Vervolgens kregen we onderstaande tip toegestuurd. We horen graag of die klopt. Na het gebruik van duizendblad kun je een rozenblaadje om/over de wond plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het wondje een beetje beter schoon blijft. Daarnaast zijn rozenblaadjes ook handig voor andere dingen. Door er bijvoorbeeld een rozensiroop van te maken heb je ook iets tegen keelpijn en heesheid. (het heeft een licht ontsmettende en samentrekkende werking)

+ Ducktape is iets wat je altijd kan gebruiken in je BOB. Rol een paar meter om een aansteker en een scheermesje en je bent weer wat beter voorbereidt. Zie deze link voor een brancard gemaakt van o.a. tape.


                                                                        Ducktape zwart

Ducttape zwart
€ 10,95


+ Heb je ooit een duizendblad gezien? Ze groeien voornamelijk van juni tot september en zijn niet alleen mooi maar ook handig. Door op de bladeren te kauwen en deze op de wond te leggen stelp je het bloeden.  (de alkaloïden hebben een bloedstelpende werking). Daarnaast is duizendblad ook ontstekingsremmend, zweetverdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend en versterkend voor de bloedvaten. Geniet en wees gezond door er een kopje thee van te maken.

+ Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat de tweede bijensteek in je leven soms een stuk minder pijnloos verloopt dan de eerste. Blijkbaar kan het lichaam allergische antistoffen aanmaken die bij een tweede steek voor extra aanmaak van histamine zorgen. Deze tweede steek kan o.a. zorgen voor benauwdheid, shock, zwellingen op andere plaatsen dan waar je gestoken bent, jeuk over het gehele lichaam en koorts. Zodra je dit meemaakt moet je meteen 112 bellen. Zelf kun je ervoor kiezen om de angel te verwijderen om extra gif te voorkomen. Dit doe je door de angel er voorzichtig uit te krabben, dus niet door te knijpen. Sommige mensen raden je dan aan om het gif eruit te zuigen maar aangezien mensen niet genoeg zuigkracht creëren lijkt ons dit zinloos. Heb je echter een vacuüm setje dan is dit wel aan te raden. Omdat bijen een geur achter laten kun je het beste wat aarde en gras over je huid smeren. Dit voorkomt hopelijk dat je nogmaals gestoken wordt. Koeling zorgt tevens voor wat verlichting van de zwelling.
Enkele homemade tips die we zelf nog nooit geprobeerd hebben zijn: (We horen graag of ze ook echt werken)
1.    Los twee theelepels zuiveringszout of soda op in water en dep met een watje op de gestoken plek.
2.    Als je door meerdere bijen bent gestoken kun je jezelf geheel laten ingraven in leemgrond tot aan de kin.
3.    Wrijf de plek in met sterke zeep.

+ De meeste van ons zien het iedere maand wel voorbij komen. Een auto ligt in de kreukels op de weg en de hulpdiensten zijn druk bezig met waar ze goed in zijn. Maar wat kun je nu het beste doen als je zelf in een soortgelijke situatie terecht komt? Mocht je ooit in een auto ongeluk terecht komen dan moet je erna meteen zorgen dat je op een veiligere plek gaat staan. Bijvoorbeeld achter de vangrail. Ga hiervoor niet de rijbaan oversteken…
Vervolgens zorg je ervoor dat de omgeving van het ongeluk veiliger wordt en alarmeer je indien nodig de hulpdiensten. Je kan hierbij omstanders om hulp vragen maar ga er niet automatisch vanuit dat ze doen wat je ze vraagt. Mochten er gewonden zijn dan ga je vervolgens bezig met eerste hulp totdat een bevoegd iemand aangeeft dat je kan stoppen. Zijn er geen gewonden dan kun je het schadeformulier invullen.
Het is aan te raden om minimaal de volgende dingen standaard in je auto te hebben:
1.    Een verbandtrommel inclusief flesje water
2.    Een veiligheidshamer
3.    Een brandblusser
4.    Een warme deken
5.    Een gevarendriehoek
6.    Een schadeformulier

+ Mocht je ooit met je auto in het water terecht komen dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de auto verlaat. Wacht niet tot de auto vol water loopt. Maak direct de gordel los, open het raam of sla deze kapot met een veiligheidshamer en verlaat de auto. Doe alle lichten aan, ook de binnenverlichting, zodat de auto zichtbaar blijft en je jezelf beter kunt oriënteren. Maak meteen de autogordel los. Als dat niet lukt, snijd je de gordel door met het autogordelmes van de veiligheidshamer. Open het zijraam van de auto via de raambediening. Als dat niet lukt, moet je het raam verbrijzelen met een veiligheidshamer of een ander zwaar object. Het is mogelijk dat de ramen en deuren door kortsluiting niet meer te openen zijn. Er zal geen brand uitbreken door kortsluiting.
Krijg je de ramen op geen enkele manier open, dan kun je op de volgende manier uit de auto ontsnappen:
1.    doe de lichten aan;
2.    maak de gordel los;
3.    haal diep adem vlak voordat de auto vol loopt met water;
4.    duw de deuren rustig open. Dit kan pas als de auto grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten de auto gelijk is.

+ De tijd dat ‘privacy’ bestond is in landen zoals Nederland al enkele jaren verleden tijd. Gegevens worden constant geüpdate door ons en verzameld door verschillende instanties. Om het toch wat moeilijker te maken voor de gemiddelde ‘verzamelaar’ kun je ervoor kiezen om je gegevens te versleutelen. Programma’s zoals Torbrowser en Hushmail kunnen je hier goed bij helpen. Officieel bestaat er zoiets als de wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) maar zoals ze zelf al aangeven: “Daarnaast is toepasselijkheid van de Wbp uitgesloten voor verwerking van persoonsgegevens door inlichtingen- en veiligheidsdiensten, voor de uitoefening van de politietaak en in nog enkele door de wet omschreven gevallen."

+ Windkracht 11 en code rood het gaat er hard aan toe vandaag. Onze tip voor vandaag is dan ook blijf thuis als dat kan. Moet je toch de deur uit, neem dan voor de zekerheid eten, water, eventuele medicijnen en een mobiele telefoon (inclusief oplader!) mee. Bij (aankomend) onweer: haal de stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten. Zo voorkom je kortsluiting (en daarmee mogelijk brand). Sluit ramen en deuren; zo voorkom je schade als gevolg van heftige windvlagen en regen. Voor de rest geniet van de kracht van moeder natuur.


                                                                         Poncho groen

€ 25,95


+ Woon je in de stad of heb je gewoon geen tuin? Begin dan een eigen window farm. Dit is een perfecte manier om toch nog wat kruiden en eenvoudige bladgroenten te verbouwen vanachter je raam. Door gebruik te maken van hergebruikte frisdrankflessen, een eenvoudig hangsysteem, een kleine aquariumpomp en een simpele timer ontwikkel je een bijna onderhoudsvrije productieve mini-boerderij. Verlaag je boodschapkosten en verhoog je luchtkwaliteit.
Voor meer info zie deze link.

+ Een liter met licht. :) Voor de plekken waar het donker is tijdens de dag en je geen elektriciteit hebt of kan betalen, is dit een zeer eenvoudige maar effectieve manier om licht te krijgen.
1.    Vul een fles met water.
2.    Doe er wat chloor bij zodat het helder blijft. (1-2 dopjes)
3.    Zet de fles vast in het dak. (maak het wel even waterdicht)
Bekijk dit filmpje voor een voorbeeld.

+ Soms kan een lucifersdoosje nat worden en soms wil je gewoon minder mee nemen. Speciaal voor dit soort momenten kun je lucifers gebruiken die op ieder type ( ruwe) oppervlakte ontbranden. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om deze te kopen dan kun je ze ook zelf maken. (Pas op giftig en gevaarlijk.)
1.    Schuur de zijkant van een aantal lucifersdoosjes en verzamel het fosfor in een klein dopje of bakje.
2.    Maak het een klein beetje nat.
3.    Doop een lucifer in het afgeschuurde fosfor en druk het goed aan om de kop van de lucifer.
4.    Laat de lucifers een aantal uur drogen.
5.    Door de lucifers met een lange harde beweging over een ruwe oppervlakte te duwen kunnen ze ontbranden. 
We hebben zelf 5 doosjes gebruikt voor het schuren en 30 lucifers erin gedoopt waarvan er slechts 3 ontbranden. Als iemand dus nog een beter idee heeft dan horen we het graag.

+ Mocht je ooit in het donker door het bos hebben gelopen, dan weet je dat de kleine takjes je hard in het gezicht kunnen slaan. Door een smal takje van ongeveer 40-50 cm voor je gezicht te houden,  weet je voortaan je ogen te beschermen.
1.    Neem een dun, flexibel takje van  40-50 cm lang.
2.    Houd deze lichtjes tussen twee vingers vast.
3.    Houd het takje circa 30-50 cm voor je gezicht vast.
4.    Begin voorzichtig met lopen. Voel je het takje bewegen dan weet je dat er iets in de weg zit.
5.    Gebruik je andere hand om deze “obstakels” te verwijderen.

+ Wist je dat als je maar rustig blijft je in drijfzand helemaal niet kan verdrinken? Doordat het water in het drijfzand even zwaar is als een mens zou je er niet verder dan de helft in kunnen weg zakken.
Mocht je ooit in drijfzand terecht komen volg dan de volgende stappen.
1.    Blijf rustig en beweeg zo min mogelijk.
2.    Probeer zo plat mogelijk op je rug te gaan liggen. (als je benen al bijna zijn verdwenen).
3.    Zorg dat je diep ademhaalt en zo min mogelijk beweegt.
4.    Maak je rugzak of andere uitrusting los van je lichaam.
5.    Probeer rustig je benen los te trekken. Als je verder zinkt haal je diep adem en wacht je even.
6.    Met kleine bewegingen zou je jezelf terug naar veiligheid moeten kunnen "tijgeren".

+ Mocht je ooit in een lawine terechtkomen dan is snel reageren vereist. Enkele dingen die je dan kan proberen zijn:
1.    Probeer weg te komen via de zijkant.
2.    Probeer je vast te grijpen aan een boom, paal of iets anders stevigs.
3.    Wordt je toch meegesleurd maak dan zwemmende bewegingen (met de stroming mee) om omhoog te komen.
4.    Zodra je merkt dat de lawine tot stilstand komt maak je borst zo groot mogelijk. De sneeuw wordt namelijk keihard en je wil wel dat je kan ademen.
5.    Houd je handen in een kommetje voor je mond. Op deze manier kun je voor circa 30 minuten extra lucht bij je houden.
6.    Tenzij je andere mensen hoort, heeft schreeuwen geen zin. Spaar je lucht en probeer kalm te blijven.
7.    Mocht er niemand in de buurt zijn die je kan helpen dan moet je jezelf vrij graven. Graaf richting het licht.
8.    Weet je niet waar boven of onder is, let dan op waar je adem heen gaat en graaf die kant op, of spuug op je hand en bekijk welke kant het op gaat en graaf de andere kant op.

+ Wist je dat je ook sap van een boom kon drinken? De berk bijvoorbeeld geeft vooral in de lente veel sap af vol met onder andere vitamine C.
1.    Neem een kan of een flesje.
2.    Maak een 2-3 cm diep gaatje in de boom boven het flesje.
3.    Steek een uitgehold stokje in het gaatje.
4.    Zet het flesje onder het stokje.
5.    Het sap vult nu langzaam het flesje via het gaatje en het stokje.
6.    Als de fles vol is neem je een takje van dezelfde grote als het gat en je steekt deze in het gaatje.
7.    Zaag het stokje gelijk af met de boomstam.
Stap 6 en 7 zorgen ervoor dat de boom gezond blijft en je er wat vaker gebruik van kan maken.


                                                                    Veldfles met tasje

Veldfles zwart
€ 7,95+ Mocht je ooit gaan jagen dan kan het vinden, herkennen en volgen van sporen je enorm helpen.  Zodra je een spoor bekijkt kun je het beste ervoor zorgen dat de zon van voren komt. Dit zorgt er namelijk voor dat je de sporen beter kan zien. Zodra je het spoor volgt kun je er beter voor zorgen dat de wind van voren komt. Dit zorgt ervoor dat de dieren je niet kunnen ruiken.

+ Een tondel die erg goed werkt is verkoold katoen. Doordat je het nauwelijks uit krijgt als het eenmaal vonkt is het ideaal als vuurstarter.
Een manier om dit voor elkaar te krijgen is door katoen in een blikje te stoppen. Vervolgens leg je dit blikje in het vuur. Zodra het gaat roken weet je dat het katoen aan het verkolen is. Zodra de rook niet meer uit het blikje komt moet je de luchttoevoer stoppen. Dit kan door bijvoorbeeld een stokje in de opening te stoppen. Als het blikje is afgekoeld kun je het opensnijden en dan heb je tondel.

+ Niks te doen vanavond? Maak dan je sleutelbos drijvend. Door een kurk te nemen en deze aan je sleutels vast te maken voorkom je dat ze naar de bodem van de rivier zakken. Test wel even of de kurk groot genoeg is.


                                                                Kompas sleutelhanger
+ Geweldig mooi zo’n regenboog maar wist je dat het meestal een regenvoorspeller is?
Dankzij lichtbrekingen op de aanwezige waterdamp in de lucht zien we de regenboog ontstaan. Hoe groter de druppels zijn, des te smaller de regenboog en des te sterker de kleuren. En hoe meer waterdamp in de lucht hoe meer kans op regen. Vroeger werden hier dan ook al spreuken op gemaakt zoals:
1.    Regen bij zonneschijn, nog drie dagen regen.
2.    Een regenboog aan de lucht, drie dagen regen.
3.    Regenboog tegen de nacht, brengt water in de gracht.

+ Of je nu hout opslaat voor de winter of het verzamelt voor een koud nachtje buiten, het is handig om te weten dat sommige types hout veel langer branden dan andere types. Zolang het goed gedroogd is kunnen houtsoorten zoals eik, beuk en es  (hardhout)  veel langer branden dan bijvoorbeeld een els, een linde, een wilg, etc.  De energie die het af geeft is ongeveer hetzelfde maar het bespaart je wel bijna de helft in lopen, hout verzamelen en ruimte voor de opslag!

+ Ooit een eigen huis gekocht of van plan om er een te kopen? Naast de basisfunctionaliteiten koop je een huis toch voornamelijk om er gemak van te hebben. Maar heb je er ooit over nagedacht of je huis wel op een locatie staat die tijdens een rampsituatie veilig genoemd kan worden? Wat gebeurd er als de dijken door breken? (gepland of ongepland) Zijn de snelwegen meteen volgestroomd of kun je rustig wegrijden? Zit jij dicht bij een strategische militaire locatie of een chemische fabriek? hier hebben we een lijst neergezet met details waar je eventueel op wil letten voordat je ergens gaat wonen.  Loop ze is stuk voor stuk door en bepaal of je rustig achterover kunt leunen of beter wat aanpassingen kan maken.

+ Je zal maar in een reddingsboot zitten midden op zee en je ziet een vliegtuig voorbij komen. Zodra je hun aandacht weet te trekken ben je gered maar hoe dit te doen? Zorg ervoor dat je de aandacht trekt terwijl ze eraan komen vliegen. De kans dat ze je van voren waarnemen is een stuk groter dan wanneer ze wegvliegen. Door bijvoorbeeld de zon te weerkaatsen met iets wat spiegelend is kun je circa 15 km ver seinen! Sein SOS (zie vorige tip) en richt zoveel mogelijk op de cockpit.
Als ze de vleugels iets omhoog of omlaag bewegen of een groene lamp begint te flitsen dan weet je dat ze je gezien hebben.


                                                   Survivalkit waterproof inclusief seinspiegel

Firstaidkit
€ 16,95
+ Voor de preppers onder ons een gouwe ouwe vandaag.
Als je onderweg bent heb je het liefst een zo klein mogelijke bepakking bij je. De standaard branders zijn zwaar en groot. Voor minder dan een euro maak je er zelf een die net zo goed werkt en de grote van een half colablikje heeft.
Klik op de link als je wil weten hoe je zoiets kan maken.

+ Mocht je tijdens een SHTF moment ooit zelf wat moeten verbouwen dan hebben we hier wat handige tips.
1. Plaats een elastiekje om je hamer om beschadigingen te voorkomen voor als je een spijker eruit trekt.
2. Lijm een magneetje aan je hamer vast. Handig voor als je wat spijkers bij de hand wil houden.
3. Plaats een bekertje om de boor als je in het plafond boort. Dit zorgt ervoor dat je alles afval meteen opvangt.
4. Als je gaatjes wil boren meet dan eerst de juiste afstand door er een stukje tape of papier tussen te plaatsen.

+ De natuur op zijn best. Een vlinder is echter niet alleen mooi om naar te kijken het kan je ook wat vertellen over je omgeving.
1. Zo kun je weten welk jaargetijde het is. (juni tot augustus)
2. Hun aanwezigheid verteld je dat de omgeving redelijk tot goed gezond moet zijn.
3. Dat er bepaalde planten in de omgeving zijn zoals rolklaver en het daarbij behorend wildleven zoals eventueel bijen. (honing) En sommige types zoals deze Sint-Jansvlinder vertellen je waar je ongeveer in Nederland bent.

+ Gisteravond maar even wat foto’s gemaakt. Op deze foto’s staat de Poolster welke je kan gebruiken om het Noorden te vinden. De Poolster bevind zich tussen het sterrenbeeld Grote beer en Cassiopeia.
Cassiopeia ziet er uit als een grote W en de Grote beer als een steelpannetje. Door 5 keer de lengte tussen de twee laatste sterren van de Grote beer te nemen en deze door te trekken vanaf de laatste ster van de Grote beer, kom je bij de Poolster.

+ Mocht je ooit water willen vervoeren en je hebt alleen een plasticzakje dan kan je de volgende methode gebruiken om het wat gemakkelijker te maken.
1. Neem een stokje welke circa 15 cm breder is dan de plastic zak.
2. Split het stokje doormidden.
3. Plaats vervolgens de plastic zak tussen de twee helften.
4. Bind de uiteinden weer aan elkaar vast.

+ Langzaam maar zeker gaan we weer richting de donkere avonden en lange nachten. De kaarsen komen weer te voorschijn of liggen al klaar voor het geval de stroom uitvalt. Hoewel romantisch hebben kaarsen als nadeel dat ze druipen en alles vies maken. Door ze van te voren in zout water te leggen los je dit probleem simpel op.


                                                                      Hoofdlamp Fosco
+ Als prepper wil je nog wel eens wat extra voedsel opslaan. Soms ook in een vriezer. Een tijdelijk stroomuitval kan er echter voor zorgen dat al je voedsel bederft.
De tip van vandaag zorgt ervoor dat je voortaan weet of je vriezer een aantal uur zonder stroom is geweest.
Vul een flesje voor een derde met water en leg deze in de vriezer op zijn kant. Nadat het water is bevroren zet je fles rechtop. Mocht de vriezer uitgaan dan ontdooit het water waardoor het terug zakt naar de bodem van het flesje.

+ Vrouwen.. Als hun haar maar goed zit.. Gelukkig heeft de natuur hier rekening mee gehouden en bestaat er de prachtige grote kaardebol. De kop van deze plant maakt een zeer goede natuurlijke haarborstel. Let wel even op dat er geen bijen en hommels op de plant zitten.

+ Zonnevlammen komen dagelijks voor en zorgen voor het fijne Nederlandse weer. Een grote zonnevlam kan echter een EMP (elektromagnetische puls) veroorzaken waardoor al onze elektrische systemen en apparaten kapot kunnen gaan. Omdat een EMP slechts van korte duur is kun je hier aardig wat spullen tegen beschermen. Door enkele backups en apparaten te bewaren in een geaarde metalen box van blik of staal, zorg je ervoor dat ze ook naar een EMP nog functioneren.

+ Survival kan er voor zorgen dat er weinig geslapen wordt. Problemen zoals concentratievermogen, verlaagd immuunsysteem en somberheid kunnen grote obstakels worden. Helaas (of gelukkig) staat er niet overal een drogisterij met slaaptabletjes. Gelukkig kan het (koken met wat water en) inademen van de geur van onderstaande plantjes ook rustgevend en slaapverwekkend werken:
1. Jasmijn voor een rustgevende slaap, verminderde angst en betere mentale prestaties.
2. Gardenia voor hetzelfde effect als slaappillen maar zonder de nadelen.
3. Lavendel voor verminderende hoofdpijn slapeloosheid en depressie.

+ Er zijn rond de 3150 verschillende slangen beschreven waarvan er ongeveer 15% giftig zijn. De grootste en niet giftige slang is de Netpython. Deze slang kan wel 9 meter lang worden! Er zijn verslagen van 1707, 1920, 1930 en 1951 waarbij een Python een mens levend zou hebben gewurgd en opgegeten.

Mocht je ooit een Python tegen komen, houdt er dan rekening mee dat alleen door zijn hoofd er volledig af te hakken, je meer wurgtrekkingen van het lichaam voorkomt.

+ Wie wel eens in een muistroom is terecht gekomen weet hoe gevaarlijk dit kan zijn. Doordat het overvloedige water weer terug de zee ingezogen wordt ontstaat er een enorm sterke stroming. Deze kan je diep de zee intrekken waardoor je uiteindelijk kan verdrinken.
Zodra je merkt dat je in een (onder)stroming terecht bent gekomen kun je het beste de volgende stappen ondernemen.
1. Blijf kalm.
2. Probeer je voeten op de grond te houden.
3. Roep om hulp.
4. Probeer niet rechtstreeks tegen de stroming in te zwemmen.
5. Laat je meevoeren met de stroming tot je zijwaarts kan zwemmen.
6. Blijf zijwaarts zwemmen totdat je uit de stroming bent.
7. Zwem terug naar het strand.

+ Ben jij street smart? Weet jij jezelf te redden als je omgeving verandert? Regel nummer 1 bij urban survival is:
1. Probeer niet op te vallen. Trouwringen, grootmoeders oorbellen en het horloge van vader zijn in sommige situaties al voldoende om de aandacht te trekken. Verwijder dan ook alle kostbaarheden.
2. Probeer je aan te passen. Overleven is niet altijd tonen dat je de beste of slimste bent. Sociaal aanpassingsgedrag kan veel irritatie weg nemen.
3. Zorg dat weet hoe je jezelf moet verdedigen. (1. praten, 2. rennen, 3.vechten)
4. Zorg dat je enkele skills hebt die ‘onmisbaar’ zijn in elke leefomgeving.
5. Volg je street smart instinct.

+ Waarschijnlijk kennen de meeste van jullie deze tip wel. Hondsdraf of ook wel wonddrank genoemd werkt geweldig tegen de jeuk van brandnetels. Deze plant groeit er vaak naast en door het sap uit te smeren over de jeukende huid verdwijnt de irritatie vanzelf. Tevens kan er een lekker kopje thee van gemaakt worden. Vroeger werd deze plant zelfs gebruikt voor het helder maken van gistend bier en het op smaak houden van het bier tijdens een lang transport.


                                                                     Uitklapbaar kopje

Uitklapbaar kopje
€ 2,95


+ Tandenpoetsen, hoe was het ook alweer? Je moet je tanden minimaal twee keer per dag poetsen, anders krijg je gaatjes en komen je tanden los te zitten door ontstoken tandvlees. In een vorige tip vertelden we al dat je hier goed houtskool voor kon gebruiken maar om het poetsen wat aangenamer en efficiënter te maken raden we een takje van een hazelaar aan. Maak (1 kant van) het takje vrij van de bast en kauw erop. Na een tijdje laten de vezels los en krijg je een natuurlijke tandenborstel. In combinatie met houtskool maak je de tandarts weer blij ;)

+ Mocht je ooit zonder water komen te zitten in een zeer droge omgeving, dan kan deze methode je misschien helpen. De meeste vegetatie houd water vast en je hoeft het dus alleen maar te onttrekken. Door een kuil te graven en deze te bedekken met plastic creëer je een soort oven. Vervolgens vul je de kuil met vegetatie en zet je een blik in het midden. Het gecondenseerde water verzameld zich op het laagste stukje plastic en valt door de zwaartekracht in het blik.

+ Mocht je ooit een SOS signaal willen versturen dan kan vuur erg handig zijn. Rooksignalen werden vroeger al door bijvoorbeeld de indianen gebruikt. Door iets nats te verbranden krijg je vaak al een goede rookpluim. Neem vervolgens een deken en twee stokken. Maak de deken goed nat en plaats de twee stokken naast het vuur. Vervolgens bind je de deken vast aan de twee stokken en pakt het andere eind aan de andere kant van het vuur vast. Hierdoor ‘bedek’ je het vuur waardoor de rook niet meteen kan ontsnappen. Vervolgens houd je de deken drie seconden omhoog waardoor de rook ontsnapt. Doe dit 3 keer 3 seconden, 3 keer 6 seconden en nogmaals 3 keer 3 seconden en je verstuurd een SOS.

+ Mieren, mieren mieren.. Zo klein en onschuldig. Mieren kunnen echter via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. Naast het verjagen door koper en koffiedik kan vooral gist het gehele probleem oplossen.
Zet een schaaltje met gedroogde gist en poedersuiker of iets anders zoets neer op de plaats waar de mieren komen. Deze nemen dit lekkere eten vervolgens mee naar hun nest waar het gezamenlijk wordt opgegeten. Nu kunnen mieren geen "boeren" laten waardoor ze door de gist op den duur steeds meer opgeblazen raken en "ontploffen". Niet fijn voor de mier, maar wel effectief.

+ Urban survival, Je zal maar vast komen te zitten in je huis en er is geen water meer. Hier enkele tips waar je nog water kan vinden.
1.    De stortbak van het toilet.
2.    De waterleiding.
3.    Afhankelijk van je douche, de douchekop.
4.    Je planten en bloemen. Je moet het wel even onttrekken.
5.    Eventueel regenwater.
6.    Koelkast en vriezer.
7.    En in het uiterste geval uit de lucht om ons heen.


                                                                         Waterkluis

Waterkluis
€ 14,95+ Het zal je maar overkomen, de buurt gaat achteruit en ter bescherming besluit je dat er wacht moet worden gelopen. Hoe pak je zoiets nu het beste aan?
1.    Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt. Het liefste 360 graden.  
2.    Zorg ervoor dat je iets stevigs hebt om je achter te verschuilen.
3.    Zorg ervoor dat je veilig weg kan komen.
4.    Zorg ervoor dat je niet in slaap valt dit kan door bijvoorbeeld te blijven staan.
5.    Indien mogelijk probeer wacht te lopen met zijn tweeën.
6.    Probeer een maximale wachttijd van twee uur te hanteren.
7.    Zorg voor veel koffie als je locatie niet verraden hoeft te worden.
8.    Zorg voor een verrekijker, zaklamp, reservebatterijen en warme kleding.
9.    Zorg voor een goed communicatiemiddel met degene die je beschermt. (Ook voor als ze slapen.)
10.    Zorg ervoor dat je iets hebt om jezelf mee te beschermen.

+ De meeste vuurstokers hebben wel een zwak voor een bepaald soort tondel. De tip van vandaag is dan ook zeker niet de enige manier en we horen graag jullie favoriet.
Door een puntenslijper te gebruiken maak je zeer fijn tondel. Mocht je ooit een pijl en boog maken dan kun je meteen scherpe pijlpunten maken.

+ Een beetje zon is lekker maar blijf er niet te lang in. Veel mensen zijn geneigd om zoveel mogelijk kleren uit te trekken zodat ze maar zoveel mogelijk afkoelen. De directe zon op je huid kan echter voor extreme verbranding en uitdroging zorgen. Het is dus ook verstandiger om je buiten juist te bedekken met een dunne laag kleding. De kleding die veel mensen in het midden oosten dragen is misschien niet onze mode maar het werkt wel verkoelend en beveiligend.

+ Vind de twee militairen. Camouflage kan belangrijk zijn bij overleven. In de natuur is niks recht. Zorg er dan ook voor dat je nooit rechte lijnen maakt. (ook niet in je schaduw)


                                                                   Camouflageschmink

schmink camouflage
€ 6,95+ De moderne tijden brengen moderne spullen met zich mee. Het is echter verstandig om de oude technieken te blijven onthouden. Zo is het maken van een bijl redelijk simpel te doen met alleen wat spullen uit de natuur.
1.    Zoek een flexibel stuk hout.
2.    Bind een stuk “touw” om de stok op circa 15-20 cm van de bovenkant.
3.    Splijt het hout tot aan het touw.
4.    Duw een scherp stuk steen tussen het hout.
5.    Bind het hout strak samen. Zorg ervoor dat de steen niet meer kan bewegen.

+ Wist u dat SOS de naam is die gegeven wordt aan het internationale noodsignaal voor draadloze communicatie? In Morsecode wordt het zo weergegeven: •••---•••
Aan elkaar, dus zonder pauze, net zoals er geen pauzes in één letter zijn. Het is dan ook geen echte Morsecode, als het aparte letters waren, zouden ze door pauzes gescheiden worden. De interpretatie 'SOS' is dan ook tamelijk willekeurig. De naam "SOS" en de betekenissen "Save Our Ship" (red ons schip) en "Save Our Souls" (red onze zielen) zijn er later bij bedacht.
Wil je via de radio hulp in roepen dan gebruik je het woord "Mayday" (van het Franse m'aidez, wat "help mij" betekent)

+ 1 op de twee miljoen mensen wordt elk jaar door de bliksem getroffen. Hoewel de meeste personen het overleven zijn de gevolgen vaak hartritmestoornissen en brandwonden. Het is dan ook handig om te weten dat onweer binnen de 3 kilometer onveilig genoemd kan worden en dat je dan beter kan gaan schuilen. De techniek hieronder is een simpele manier om uit te vinden of je je binnen deze 3 kilometer bevindt.
Je begint met het aantal seconden te tellen tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder. Dit aantal gedeeld door drie is ongeveer de afstand in kilometers. Elke drie seconden is namelijk een afstand van ongeveer één kilometer.
De logica hierachter is dat het geluid (de donder) met een snelheid van rond de 340 meter per seconde gaat en het licht (de bliksem) je bijna meteen bereikt. 

+ Gratis energie? Het is verbazend hoeveel dingen we dagelijks gebruiken die stroom nodig hebben. Mocht je opeens zonder komen te zitten dan is het meest irritante nog wel dat je opeens geen licht meer hebt. Avonden worden vervelend kort en het is dan ook handig om hier een oplossing voor te bedenken. Nu kun je gewoon kaarsen en olielampen inslaan maar wat te denken van een systeem die je eigen afval gebruikt als brandstof? Het volgende filmpje laat zien hoe je simpel thuis je eigen afval omzet in brandstof. Vervolgens is het een kleine stap om het gas aan te sluiten op een brander.

+ Hoewel een zaag niet direct noodzakelijk is voor je BOB kan het op lange termijn wel handig zijn om er 1 bij de hand te hebben. Voor het geval je weinig ruimte hebt zijn de draadzagen erg gemakkelijk. (Als je er een kan vinden die goed werkt.)
Mocht je een draadzaag hebben dan kan je deze heel gemakkelijk tot een volledige zaag maken. Je neemt een tak 1,5 keer de lengte van de zaag en maakt een inkeping aan de uiteindes. Vervolgens buig je de tak en plaats je de zaag in de inkepingen. Voor extra stevigheid kun je de ringen vastbinden aan het hout.


                                                                           Draadzaag

Draadzaag
€ 5,95+ Angst..     Een wee gevoel in je maag, zwetende handen, het gevoel dat je keel dichtzit en een licht of duizelig gevoel in je hoofd zijn symptomen van angst. Angstgevoelens kunnen zelfs nog heftiger tot uiting komen in allerlei klachten zoals buikpijn, overgeven, diarree en zelfs nog erger in angstgedachten en angstgedrag. Als je niet oppast versterken deze symptomen elkaar en het is dus verstandig om jezelf te trainen op het overwinnen van je angst!
Door nu al technieken aan te leren voor het overwinnen en/of omgaan met angst kan er kostbare tijd en/of een domme actie voorkomen worden als je leven echt op het spel staat. Onderstaande stappen zijn een manier om met angst om te gaan.
Stap 1: Leer jezelf een denkmanier aan die je laat ontspannen.
Stap 2: Confronteer jezelf met je angst door je af te vragen wat je angstig maakt. (wie, wat waarom, wanneer, hoe, etc)
Stap 3: Bedenk een manier hoe je uit deze situatie kan komen. Visualiseer dit zoveel mogelijk.
Stap 4: Accepteer dat je bang bent en start met het uitvoeren van de manier die je bij stap 3 hebt bedacht.
Deze tip is aardig lang geworden maar mensen onderschatten vaak hoe belangrijk hersentraining is. Kennis en zelfvertrouwen zijn vaak de halve oplossing.

+ In de Tweede Wereldoorlog werd de bemanning van bommenwerpers in een donkere kamer gezet met daarin een rood licht. Deze techniek zorgde ervoor dat hun ogen alvast aan het donker gewend raakte. Omdat licht niet altijd voorhanden is hier wat willekeurige technieken om beter te zien in het donker.
1.    Probeer van onderen te kijken zodat je gebruik maakt van eventueel maanlicht.
2.    Probeer 1 oog dicht te houden als er opeens een lichtbron verschijnt. Dit zorgt ervoor dat je daarna niet volledig nachtblind bent.
3.    Eet voldoende vitamine A.
4.    Probeer je ogen volledig te sluiten voor minimaal 20-30 minuten.
5.    Sluit je ogen en druk er lichtjes op voor 5-10 seconden.

+ Voor de preppers en grote gezinnen onder ons kan de volgende FIFO erg van pas komen. Dit bliksysteem zorgt ervoor dat het blik welke je het eerste erin stopt ook weer het eerste eruit komt. Je hoeft dus niet alle blikken op houdbaarheidsdatum te onderzoeken of ze allemaal te verplaatsen om de nieuwste achterin te zetten. Een systeem zoals deze kan ruim 54 blikken opslaan en is gemakkelijk uit te breiden.


                                                                        Bug Out Bag

Bug out Bag
€ 330,00+ Wist je dat je met een plastictasje water kan krijgen? Vouw het om een tak met veel groene blaadjes en maak het dicht. Zorg er wel voor dat je geen giftige boom kiest.

+ Wist je dat vitamines die in een vis zitten vooral van het type A, B en D zijn? Zij stimuleren onder andere de stofwisseling en het geheugen. Mensen die langdurig, met weinig voedsel, onder extreme omstandigheden hebben moeten leven kampen dan ook vaak met geheugenverlies. Dit is voornamelijk te wijten aan een vitaminetekort. Benieuwd welke vitamines waarvoor zorgen? kijk hieronder:
Vitamine A is belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand.
Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden en speelt ook een rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen en het voorkomen van een depressie.
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

+ Weten hoe je zonder tools vuur kan maken is altijd handig. Door je goed voor te bereiden maak je dingen echter een stuk simpeler. Zo kun je simpelweg je lucifers zelf waterdicht maken wat je veel tijd en moeite bespaard mocht het regenen.
1.    Je neemt wat lucifers en een kaars.
2.    Je steekt de kaars aan en omringt de lucifers met kaarsvet.
Je kan dit het beste met strijklucifers doen die op alle ruwe oppervlaktes ontbranden in plaats van lucifers die alleen via het doosje ontbranden.


                                                                           Firesteel

Firesteel
€ 13,95+ Vandaag een tip speciaal voor ouders. Mocht je ooit de natuur in gaan met je kinderen dan is het verstandig om ze de volgende extra spullen mee te geven.
1.    Een fluitje.
2.    Een vel gekleurde poncho.
3.    Een flesje water.
Graag horen we van jullie meer tips om je kinderen simpel en snel voor te bereiden op overlevingssituaties 

+ Ben je slecht in het onthouden en/of herkennen van eetbare planten dan kunnen onderstaande stappen je leven misschien redden.
1.    Probeer zoveel mogelijk voor een plant te kiezen die groene blaadjes heeft.
2.    Kneus het blad om het sap eruit te laten komen en ruik eraan. Bij een slechte of rotte geur kun je het beter laten staan.
3.    Smeer wat sap op de binnenkant van je pols en wacht enkele minuten. Als irritatie optreed is het niet aan te raden om het te eten.
4.    Wrijf vervolgens het blad en wat sap over het puntje van je tong. Bij irritatie vooral verder zoeken.
5.    Mocht alles nog goed gegaan zijn dan kun je een klein beetje blad opeten. Wacht vervolgens voor 5 uur zonder iets anders te eten. Misselijkheid en andere negatieve reacties zijn weer een duidelijk sein om niet meer te eten.
6.    Bij geen enkele negatieve reactie kun je meer van de plant eten. Probeer nog steeds een gevarieerd dieet aan te houden ;)

+ Tijdens de tweede wereldoorlog werden er tulpenbollen gegeten om de enorme honger te stillen. Ook nu zijn deze bollen in grote hoeveelheden aanwezig in ons land en kunnen bij een SHTF moment goed van pas komen. Let er wel op dat er tegenwoordig enorm veel gebruik gemaakt wordt van giftige bestrijdingsmiddelen die bij overmatig gebruik je dood kunnen betekenen.  (Eerste symptomen zijn vaak buikpijn.)


                                                                      Survivalvoedsel

€ 5,95+ Heb je net de slang overleefd wordt je aangevallen door een (getrainde) hond. Mocht je nog tijd hebben wikkel dan je jas om je zwakke arm en vang de hond hiermee op. Mocht je een mes hebben snij dan met je vrije hand zijn keel door. Mocht je voor beide geen tijd hebben probeer dan de hond van je af te houden tot je hem bij zijn nekvel kan pakken. Vervolgens til je hem van de grond waardoor zijn kracht en gevaar enorm afnemen.

+ Wanneer je wordt gebeten door een slang is het verstandig om meteen naar het ziekenhuis te gaan. Iets wat je niet moet doen is eraan zuigen. Het gif zit allang in het bloed en diegene die zuigt kan er ook nog is goed ziek van worden. Het beste wat u kan doen is zo min mogelijk bewegen en eventueel de bloedsomloop verlagen. (dus niet geheel afknijpen) Houdt het gebeten gedeelte lager dan het hart en verwijder eventuele sieraden bij zwelling.

+ Wanneer TSHTF kan het zijn dat je in het huis moet blijven. Waarschijnlijk heb je al voedsel, water en andere handige dingetjes opgeslagen. Iets wat mensen vaak vergeten is het toilet. Je wil niet je laatste water wegspoelen en het liefste zit je ook niet in de geur van je eigen uitwerpselen. Door je eigen regenwater op te vangen bespaar je niet alleen geld op kraanwater maar ben je ook nog is voorbereid.

+ Het doden van een dier kost veel moeite dus je wil het vlees niet laten bederven. Naast methodes die vuur, zout, en andere externe factoren nodig hebben kun je het vlees ook gewoon in de zon hangen. Als je een muskietennet hebt hang deze er dan overheen om de vliegen weg te houden. De zon droogt het vlees uit en door het vervolgens luchtdicht te verpakken kun je het lang eetbaar houden.

+ Mocht je ooit je eigen eten gaan slachten dan komt de kip vanzelf aan de beurt. Weet dan dat de aansturing van de centrale patroongenerator ook werkt zonder signalen vanuit het hoofd. Anders gezegd een kip kan nog voor tientallen seconden rond rennen nadat je zijn hoofd eraf hebt gehakt.
Om het rondspuitende bloed niet overal op te krijgen is het dan ook slim om het lichaam stevig tegen iets aan te drukken. Pas als de stuiptrekkingen voorbij zijn hang je hem aan zijn poten op en slacht je de kip verder.

+ Daar sta je dan opeens zonder materiaal in het midden van de natuur. Iets wat je dan goed kan gebruiken is touw. Hetzij voor vissen, jagen of het bouwen van een onderdak. Wist je dat touw heel gemakkelijk te maken is van brandnetels? Trek de blaadjes eraf en pel de buitenkant in lange slierten. Weef deze met elkaar en klaar is je touw.

+ Wanneer je producten laat vacumeren of zelf vacumeert, blijven deze langer houdbaar, drogen ze niet uit en het reduceert het volume. Via de volgende link kom je bij een tabel die precies laat zien hoelang welk voedsel houdbaar is met en zonder vacumeren.

+ Het volgende item in je BOB wordt een noodgevallen zak. (niet te verwarren met de EHBO tas)
 Gebruik hiervoor  een Spacebag zodat alles strak en luchtdicht blijft. Het eerste item welke we hierin plaatsen is een rol met ducktape. Deze tape is zo sterk, waterdicht en veelzijdig te gebruiken dat het altijd wel van pas komt. Onder andere de Mythbusters hebben tal van voorbeelden laten zien voor het overleven met ducktape..

+ Zit je ooit zonder drinkwater maar ben je wel omgeven door vis? Vang dan een vis, snij deze voorzichtig open en drink het water uit zijn ogen.

+ Hieronder wat tips voor als je ooit omgeven wordt door sneeuw en kou en drinkwater meeneemt.
1.    Vul de fles met warm water.
2.    Gebruik zelfwarmende handschoenen om je fles zolang mogelijk warm te houden.
3.    Houd de fles dicht tegen je lichaam aan.
4.    Houd de fles ondersteboven. Water bevriest eerst aan de top.


+ Ben je op de vlucht sta je opeens voor een dichte deur.. Mocht je geen enkel stukje gereedschap bij je hebben dan heb je altijd nog je lichaam. Met een wel geplaatste trap zijn veel deuren open te krijgen.

1.    Controleer nog even of de deur niet gewoon van het slot is ;)
2.    Controleer of de deur wel richting de andere kant open gaat.
3.    Richt je trap precies onder de deurklink.
4.    Trap voorwaarts met je sterke been.
5.    Zorg dat je gewicht achter de trap zit.

+ Wist je dat er elke dag een aardbeving plaats vindt? Gelukkig zijn de meeste te licht om waar te nemen maar enige voorbereiding kan geen kwaad. Zodra je iets voelt kun je het beste de volgende stappen ondernemen.
1.    Ga liggen.
2.    Zoek een veilige plek onder een tafel of iets anders stevig.
3.    Blijf weg bij ramen en dingen die kunnen vallen.
4.    Ga niet naar buiten tenzij je niet anders kan.
5.    Houdt er rekening mee dat er nog wat extra schokken volgen.

+ Waarschijnlijk bij iedereen bekend maar voor vandaag even de 333 regel: Een mens kan circa 3 minuten zonder lucht, 3 dagen zonder water en 3 weken zonder eten.
Wist je ook dat teveel lucht voor darmklachten zorgt? Dat teveel water a 8-10 liter per dag dodelijk kan zijn en dat tegenwoordig meer mensen sterven door teveel eten dan te weinig eten?

+ Voordat we verder gaan met het inpakken van onze BOB is het verstandig om enkele ‘Spacebags’te kopen. Deze luchtdichte zakken voorkomen eventuele besmetting van de schone kleding maar houden ook alles droog bij een gewone regenbui. Een extra maar enorm voordeel is dat het tevens veel ruimte bespaart! (BTW ook handig voor de geurtjes van je vieze was ;)


                                                                        Handwarmer

Handwarmer
€ 2,00+ Gas gas gas… Er is een kans aanwezig dat je te maken krijgt met gas dankzij o.a. oorlog, terrorisme en of een industrieel ongeluk. Hoewel er zonder voorbereiding weinig aan te doen is, hier wat simpele tips.
1.    Bedek jezelf zoveel mogelijk.
2.    Probeer meteen uit de gaswolk te komen.
3.    Gas is vaak zwaarder dan lucht dus als het een groot vergiftigd gebied is, ga omhoog.
4.    Nadat er bescherming is gevonden trek je je kleding zo snel mogelijk uit. Om ieder contact met de huid te vermijden is kapot snijden een goede optie.

+ Heb je de ruimte voor wat bomen? Plant dan ook een wilgenboom. Dankzij de flexibiliteit kun je er manden en andere dingen van maken. Belangrijker is echter de geneeskundige werking die deze boom heeft.  De ‘schillen’ (buitenste laag van de takken) bevatten salicine welke koortsverlagend en pijnstillend werkt.  Tevens krijg je vitamine b en c en verschillende minarealen binnen.
Je kan er thee van maken of een pasta die je over de pijnlijke plek smeert.

+ Voor de preppers onder ons adviseren wij grote hoeveelheden honing in te slaan. Deze Godenspijs is verlichtend bij hoofdpijn, verkoudheid en hoesten. De farmaceutische industrie gebruikt het in zeep en andere producten. Honing op brandwonden werkt verzachtend en voorkomt infecties. Het verhoogt je immuniteit en bevat dan ook vitaminen, mineralen, aminozuren en bio flavonoïden.
Ben je nog niet overtuigt? Weet dan dat er honing van meer dan 2000 jaar oud is gevonden die nog steeds goed was.
(Bewaar het op een droog en donkere plek.

+ Naast overleven in de natuur kan er ook genoeg gebeuren terwijl je nog in de stad bent. Zo kan de lift waarin je staat door allerlei redenen opeens los raken en in volle snelheid naar beneden vallen.
Hoewel de meeste mensen denken dat springen op het laatste moment de beste oplossing is, zal dit weinig tot geen effect hebben. Daar komt bij dat de lift waarschijnlijk in zal deuken….
Het beste wat je kan doen is gaan liggen en je zo breed mogelijk maken. Houd je armen onder je hoofd en leg deze er strak op. Probeer eventuele boodschappen of andere spullen als extra buffer onder je lichaam te houden. 

+ Omdat je tijdens je slaap geen hout op het vuur kan gooien hier een tip om zo lang mogelijk warm te blijven.
Voordat je gaat slapen zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk stenen rond het vuur legt. Deze absorberen de warmte van het vuur en geven vervolgens nog uren warmte af. Stop ze in je slaapzak met wat kleding eromheen en je kan heerlijk warm slapen.


                                                               Magnesium firestick en tondel

Firesteel met doosje
€ 11,95+ Vanwege een enorm druk weekend een korte spreuk en de uitleg ervan.
"Avondrood, mooi weer aan boord, morgenrood, regen in de sloot."
Het rode komt in de avond door lichtbrekingen op opstijgend stof dankzij de warmte en in de ochtend door lichtbrekingen op de waterdamp..

+ Grote kans dat zodra de SHTF je telefoon niet meer werkt. Naast de Apps en andere offline informatie op je telefoon hebben we hieronder wat extra punten neergezet.
1.     Gebruik de batterij voor het maken van een vonkje/vuur.
2.    Van de achterkant en de printplaat kun je scherpe mesjes/speren maken.
3.    Gebruik het scherm als signaalspiegeltje.
4.    Je kan er ook nog hard mee gooien ;)

+ Een zeer handige tool om in huis of je BOB te hebben is een (kleine) hakbijl. Naast de duidelijke voorsprong in bescherming heeft de hakbijl enkele mogelijkheden die een mes niet heeft.
1.    Je kan er mee hakken. (Nodig voor hout, een extra opening, een tijdelijke hide-out) etc. etc.
2.    Je hebt een langere arm wijdte wat o.a.  in een gevecht zo zijn voordelen heeft.  
3.    Dankzij de extra lengte verhoog je de kracht waarmee je iets raakt.
4.    Het kan tevens gebruikt worden bij klimmen.
5.    Een bijl breekt wat minder snel dan een mes.

+ Ooit de plant op het plaatje langs het water zien staan? Deze grote bruine sigaar of ook wel Grote Lisdodde genoemd is perfect voor het aanmaken van een vuurtje.  Naast het feit dat het goed brand is  het tevens goed te gebruiken als voedsel.
Zowel de stok, de wortels en het stuifmeel kunnen opgegeten worden. Mocht het bitter zuur en of pittig smaken dan is het beter om het te laten staan.

+ Het “omstanders effect” kan ervoor zorgen dat 50 toeschouwers je horen roepen dat iemand 112 moet bellen en dat niemand het doet. Belangrijk bij het alarmeren is dus om ervoor te zorgen dat je 1 persoon aanspreekt en wel op de volgende manier.
1.    Kies iemand uit die rustig uit zijn ogen kijkt.
2.    Vraag hem of hij een telefoon heeft en 112 wil bellen.
3.    Zeg hem dat zodra hij 112 aan de lijn heeft gehad hij dit aan jou moeten vertellen.
4.    Mocht hij vaag reageren of niet binnen 5 minuten hebben aangegeven dat de ambulance eraan komt dan moet je een nieuw persoon aanspreken.
Onthoudt dus goed dat omstanders bij een ongeluk niet perse hulp hoeft te betekenen!

+ Tampons..  Naast de oorspronkelijke reden om ze te gebruiken kunnen ze in een survivaltijd ook op andere manieren gebruikt worden. Tampons zijn namelijk ook hele goede waterfilters.
Het gemakkelijkste is om een waterfles doormidden te snijden. Vervolgens stop je een chloorvrije tampon in de hals tot aan de dop. Je vult de fles met vies water en zet/houdt deze boven de andere helft van de fles. Als je de dop er nu af haalt, zakt het water langzaam door de tampon in het onderste gedeelte van de fles. Nog even opwarmen en je hebt prima drinkwater.

+ Het eerste wat we in de bodem van onze rugzak stoppen is onze slaapzak. Ook hierover moet een ieder zijn eigen keuzes maken. Het is echter aan te raden om op de volgende punten te letten:
1.    Koop een slaapzak die groot genoeg is. Het liefste zo dat er in een uiterste noodgeval twee personen in passen.
2.    Zorg dat de slaapzak gemakkelijk te wassen is.
3.    Koop alleen een slaapzak die ook op een natte ondergrond droog blijft van binnen.
4.    Zorg dat het tegen enorme kou kan. (-30)
5.    Koop een slaapzak met enige camouflage kleuren.
6.    Koop alleen een slaapzak met een lange levensduur.
7.    Zorg ervoor  dat de gehele slaapzak afgesloten kan worden als je erin ligt.
8.    Zorg ervoor dat de slaapzak zo licht mogelijk is.
9.    Let erop dat het gebruikte materiaal zoveel mogelijk brandveilig is.
Een slaapzak is waarschijnlijk het meest belangrijke onderdeel van je BOB. Het is je bed, tent, r..bunker en kachel.  Het is een vervangende BOB en je vlot bij waterverplaatsingen. Het is je kussen voor als je even wil uitrusten en indien goed ingekocht een perfecte camouflage. Slaap er dan ook nog een nachtje over, voordat je hem koopt. ;)


                                                                      Slaapzak defensie

Slaapzak m80
€ 60,95+ Nadat de SHTF kan het zijn dat je een lange tijd op je rantsoenen moet leven. Zo ook voorbehoedsmiddelen. Verveling kan deze voorraad echter snel doen verdwijnen en wat moet je dan?
Hier enkele ouderwetse methodes waarbij wij geen enkele garantie bieden ;)
1.  Seksuele onthouding.
2. Coïtus interruptus oftewel ‘voor het zingen de kerk uit’.  
3. Zelf gemaakte darmcondooms.
4. Een kegeltje gemaakt van een granaatappel dat dankzij de oestrogeen de eisprong vermijd.
5. Nawassen met citroenzuur.
6. Een zelfgemaakte pessarium van halve zure vruchtenschillen zoals citroen.
7. Periodieke onthouding.

+ Mocht je ooit genoodzaakt zijn om je eigen eten te vangen dan is hier een zeer simpele maar effectieve manier om vogels te vangen.
1.  Neem een krat of iets soortgelijks.
2. Neem twee stokjes.
3. Maak wat brood vast aan het uiteinde van een stokje.
4. Zet het normale stokje rechtop met het “brood” stokje er dwars bovenop.
4. Laat het kratje vervolgens op de stokjes zakken.
5. Gooi eventueel nog wat extra kruimels onder het kratje.
De vogel zal vervolgens het stokje weg tikken en het kratje zal over hem heen vallen.

+ Navigatie kan zonder navigatiesysteem nog wel eens moeilijk worden.  De volgende tip leert je te bepalen waar de windrichtingen zijn aan de hand van je horloge. Als je op het noordelijk halfrond leeft doe je het het op de volgende manier.
1. Je neemt je horloge en richt de kleine wijzer richting de zon.
2.  Neem het middelste punt tussen de kleine wijzer en de 12 op je horloge.
3. Het middelste punt wijst nu richting het zuiden.

+ De oesterzwam groeit voornamelijk in Augustus rond eikenbomen en is zeer lekker om te eten. Hoewel ze rauw te eten zijn raden we je even aan om het te bakken of te grillen. Hoewel er praktisch geen vitamines in zitten krijg je er wel veel energie van.  Tevens zit er veel vocht in, wat je dus goed kan gebruiken als er geen water in de buurt is.


                                                                       Commando muts

Muts fijn
€ 4,95


 

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over webshopproducten en orders: 0529 451 184.

Voor cursussen en evenementen: 06 1929 6293.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vandaag besteld, morgen in huis

Verzendkosten

 

 

Winkelwagen

Winkelwagen, 0 items

Reviews klanten

Anoniem
21 mei, 2018
Voor ons team was het een heerlijk survival weekend. Ronald en zijn assistent zijn super aangename, interessante bushcrafters. In ons kamp in Zeewolde...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Alles op voorraad
Snelle levering
Beveiligd betalen
Kundige klantenservice
Soepel retourbeleid


Ga direct naar:

Contact
Garantie en retourneren

 

Aankomende cursussen

Vuur maken in Groningen

mei
maandag
28

 
Vuurtje stoken ... wie heeft dat nou niet gedaan? Leer vuur maken met natuurlijke materialen en oude technieken zoals vuurslag,...

Koken Primitief koken

juni
zaterdag
2
Gezellig, leerzaam en vooral lekker! Onze kookworkshops zijn zeer in ‘trek’ en dat komt vooral omdat koken op het moment hot is en helemaal als...

Weekendcursus Diersporen

juni
zaterdag
2

Data: 1 & 2 april. Beide dagen van 10:00-15:00. Dag 1 Veluwe, dag 2 uiterwaarden omgeving Deventer. Kosten €100,-. Niet inbegrepen...

Laatst bekeken

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over