Wat je allemaal kan doen met as

Vuur geeft je warmte, bescherming en licht. De verbranding van schoon hout zorgt echter ook voor houtskool en as welke goed te gebruiken zijn bij allerlei survivalsituaties. Zo kun je er zeep van maken, je tanden ermee poetsen en meer. In dit artikel behandelen we kort enkele van deze mogelijkheden.

  1. Zeep maken
  2. Tandenpoetsen
  3. Maagproblemen
  4. Schoonmaken
  5. Tuinieren
  6. Water zuiveren
  7. Voedsel bereiden

 
Zeep maken
Zodra je de natuur ingaat wordt persoonlijke hygiëne nog belangrijker dan wanneer je thuis bent. Niet alleen is de omgeving minder gecontroleerd ook eventuele hulp bevindt zich vaak verder weg. Door jezelf goed te onderhouden voorkom je ziektes en verwondingen. Door je regelmatig te wassen met zeep voorkom je tevens ernstige infecties. Nu kun je zeep in de supermarkt kopen maar je kan het ook zelf maken. Omdat dit proces niet zonder gevaar is hebben we besloten om deze niet hier te beschrijven. Wil je toch je eigen zeep maken dan kan dit filmpje van pas komen.


 



Tanden poetsen
Naast een ingrediënt voor zeep kun je as ook gebruiken om je tanden te poetsen. Neem een kleine hoeveelheid witte as en meng dit met wat water. Met een klein takje kun je het as vervolgens nog wat fijner proberen te stampen. Zorg ervoor dat je een waterige substantie krijgt zonder grote stukjes as. Mocht je in de omgeving een takje van een Hazelaar kunnen vinden dan zit je helemaal goed. Maak (1 kant van) het takje vrij van de bast en kauw erop. Na een tijdje laten de vezels los en krijg je een natuurlijke tandenborstel.

 


Maagproblemen
Op tv zie je het soms voorbij komen. Een survivalist heeft iets verkeerds gegeten en besluit om wat houtskool op te eten en voelt zich daarna weer kiplekker. Hoewel dit mogelijk is, zijn er wel een aantal kanttekeningen te maken. Zo is het belangrijk te weten, dat we het hier hebben over houtskool en niet as. Waarbij as compleet en houtskool slechts gedeeltelijk verbrand hout is.


Nu wordt actieve kool inderdaad veel toegepast in de geneeskunde (adsorptie van giftige stoffen), in de waterzuivering, en in de procesindustrie (adsorptie van dioxines en polychloorbifenylen). Zelfs de Norit-tabletten tegen diarree bestaan uit actieve kool. We hebben het hier echter over actieve kool en dit is wat anders dan standaard kool van een kampvuur. Het verschil zit hem hierbij vooral in de temperatuur van het verbrandingsproces (tot 900°C). Onder andere de enorme hitte zorgt voor actieve kool welke vele malen beter filtert dan normaal houtskool.


Daar komt bij dat teveel aan houtskool juist averechts kan werken en je ziek kan maken. Het zuivert namelijk ook de goede stoffen uit je systeem. Het is dan ook aan te raden om alleen in uiterste nood bij een vergiftiging een kleine hoeveelheid houtskool in te nemen.


 


Schoonmaken
Naast het maken van zeep kun je ook as van onbewerkt hout nemen om direct iets schoon te maken. Wie een eigen haard met glazen raampjes heeft, weet dat deze bij verkeerd stoken al snel vies worden.

Foto van een smerige kachel. Voor


Nu kun je allerlei dure middeltjes gebruiken maar het witte as wat erin ligt, werkt ook. Neem wat keukenpapier, maak het nat en doop dit in wat witte as. Vervolgens maak je cirkelende bewegingen over het vieze gedeelte totdat het schoon is. Mocht je een licht knarsend geluid horen, dan is je as te grof en kun je beter een nieuw stukje papier en as nemen.

Foto schone kachel. Na

 


Tuinieren
In as van onbehandeld hout zit circa 6 tot 20% kalium wat de stevigheid van planten verbeterd. Kalium zit vooral als ion (K+) in het celvocht en houdt de celspanning in stand. Kalium bevindt zich ook in de grond in de vorm van kalizouten en lost relatief snel op in het bodemvocht. Naast versteviging zorgt "as" ook voor de verbetering van de vochtopname door de wortels. Een extra voordeel hiervan is dat de vochtafgifte door het blad minder wordt, wat er weer voor zorgt dat droogte en vorst minder invloed hebben. Mocht je besluiten om as te gebruiken zorg er dan voor dat je maximaal 100 gram per m2 strooit.


(Waterfilter gemaakt van een plastic fles met verschillende lagen as, zand, stenen en mos.)



Water zuiveren
As en houtskool zijn tevens te gebruiken voor het zuiveren van water. Door water door een laag houtskool of as te gieten zuiver je het ergste vuil eruit. Klik op de link voor meer informatie over water zuiveren.

Voedsel bereiden
Naast alle tips hierboven kun je kolen en as ook gebruiken voor het bereiden van voedsel. Zo kun je vis en deeg simpelweg op wat warm as leggen en het geheel bedekken met nog meer heet as. Afhankelijk van de grote laat je het voedsel langzaam opwarmen totdat het naar je smaak is. Vervolgens stof je de as van het voedsel en het is klaar om te eten.



  Volg de cursus primitief vuur maken en weet voortaan zelf hoe je vuur moet maken.

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Emma Janssen
19 april, 2024
We hebben een ontzettend leuk weekend gehad! Het was heerlijk zonnig weer en we op een relaxte manier veel over bushcraft geleerd van Tars en Eddy. Va...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
20

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Bushcraft basis cursus

april
zaterdag
20

Volg nu de bushcraft basis cursus in de mooie Nederlandse natuur. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje...

Dagcursus navigatie met kaart ...

april
zaterdag
20

 
Wil je leren hoe een kompas werkt? Hoe je een kaart kan lezen? Dan is dit de dagcursus die je moet volgen. Na deze cursus kun je...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over