Maak je huis zelfvoorzienend - 1

zelfstandig huis

Banken gaan massaal failliet, miljarden worden uitgegeven alsof het niks is en zelfs gemeentes worden onder toezicht geplaatst. Mensen verliezen hun baan en de onzekerheden blijven groeien. Zou het niet ontzettend fijn zijn als je van deze en andere zorgen verlost wordt? Dat je zelfvoorzienend kan leven en onafhankelijk bent van de grillen en grollen in de maatschappij? Een droom? Een fantasie? Nee, zelfvoorzienend leven is niet alleen mogelijk het is ook redelijk snel te realiseren. Het vereist discipline, kennis en hard werken maar dan heb je ook de ultieme vrijheid.

Het plan om je huis zo te Preppen dat je er zelfvoorzienend kan leven, kan in verschillende punten opgedeeld worden.

  1. Water
  2. voedsel
  3. Energie
  4. Inkomsten
  5. Sociale interactie

 

Water
Een groot deel van een mens zijn vaste lasten zijn de onkosten voor voedsel en water. Nu is het mogelijk om je eigen water gewoon uit de grond te halen waardoor je deze kosten niet meer hebt. Water uit de bodem halen is helaas verboden in sommige gebieden en dit moet dan ook via de gemeente gecontroleerd worden. Als er toestemming is voor het gebruik van grondwater kan er gekeken worden naar de beste optie. Er kan gekozen worden tussen een waterput of een waterleiding. Een waterleiding kan door een professioneel bedrijf geregeld worden wat veel kan gaan kosten. Door het zelf te doen bespaar je veel geld. De volgende video laat zien hoe het boren gaat.

Het nadeel van een waterleiding is dat deze snel verstopt kan raken. Het ontstoppen van deze pijp kan onmogelijk zijn zonder het juiste gereedschap. Dit zorgt er dus voor dat je afhankelijk blijft van iemand met het juiste gereedschap. Tenzij je dit gereedschap wil aanschaffen is het dus verstandiger om een waterput te graven.

Een waterput kun je bijvoorbeeld graven met behulp van deze betonnen ringen. Door het zand eronder uit te graven zakt deze ring vanzelf mee naar beneden. Vervolgens plaats je een nieuwe betonnen ring erboven op. Op deze manier graaf je steeds dieper tot je bij het grondwater uit komt. Het voordeel hiervan is dat je ook zonder het gebruik van elektriciteit water omhoog kan halen. Een simpele emmer met een touw eraan vast is voldoende. En mocht de put uitdrogen, dan is het redelijk simpel om deze verder uit te graven.

Een andere methode om aan water te komen is via het opvangen van regenwater. Water wat via sneeuw en regen op de daken valt kan via de regenpijp worden opgevangen. Afhankelijk van wat je met het water wil doen kun je kiezen voor een regenton of een watertank. Mocht de oppervlakte van een dak niet voldoende zijn, dan kan deze simpelweg vergroot worden met bijvoorbeeld het ophangen van een groot zeil.

Een groene methode om zelf aan water te komen is door te recyclen. Water wat gebruikt wordt voor douchen, afwassen en het toilet kan opgevangen worden in een septictank. In deze tanks wordt het water door middel van bezinking “gezuiverd”.

Voor meer informatie over water Preppen lees het artikel Eigen water onttrekken en zuiveren.

Welke methode je ook kiest, het is duidelijk dat je grond- regen- en rioolwater niet zomaar kan drinken. Het water moet worden gezuiverd en ook dit kan op verschillende manieren gebeuren.
Het handigste is om gewoon een zuiveringssysteem te kopen en deze te installeren. Enkele voorbeelden zijn:
Klein:

  1. De MSR MiniWork
  2. Waterfilter SP128 Sawyer MINI™ Filter

Groot:

  1. Waterfilters voor het huis


Naast bovenstaande filters kun je er ook voor kiezen om het zuiveren zelf te doen. Dit vergt enige kennis en aankopen maar vervolgens ben je ook weer volledig onafhankelijk. Het volgende artikel geeft meer uitleg hierover. Eigen water onttrekken en zuiveren

Tevens kun je naast de bovenstaande manieren het water nog verder zuiveren door het gebruik van tabletten en door het koken van het water.




Voedsel
Nu het water veilig is om te drinken is het een goed idee om je te focussen op voedsel. Het laten groeien van je eigen voedsel is een kunst op zich en vereist vele jaren van oefenen. Het probleem zit hem niet zozeer in het laten groeien van het voedsel maar meer in het continue laten groeien van voedsel. Je planten en groenten groeien goed in de zomer maar je wil ook graag eten in de winter. Daarnaast moet je niet vergeten dat het kopen van nieuwe zaden waarschijnlijk onmogelijk of te duur wordt.

Moestuin

Het is dus belangrijk dat je leert hoe je verspreidt over het jaar voedsel kan verbouwen en toch nog genoeg overhoudt om opnieuw te beginnen. Meer informatie over het verbouwen van je eigen voedsel is te vinden op onderstaande websites.

  1. Hoe leg ik een moestuin aan?
  2. Ontdek welke groentes in welk seizoen groeien.
  3. Je eigen compost maken.
  4. Wecken en inmaken van groente en fruit.

 
Naast planten en groenten is het tevens goed voor je dieet om enkele dieren te houden. Vlees en melk leveren onder andere eiwitten die belangrijk zijn voor je lichaam. Nu is er in Nederland een vergunning nodig voor het houden van hobbydieren.Meer informatie daarover valt op deze website te lezen. In het kort komt het erop neer dat als je runderen, varkens, schapen en/of geiten wil houden, dan ben je verplicht om deze dieren aan te melden en te registreren. Runderen, schapen en geiten registreer je bij de Dienst Regelingen, varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.


Gelukkig is dit redelijk gemakkelijk te doen en vervolgens heb je gratis melk, vlees, eieren, wol en entertainment. Hoewel een ieder zijn eigen keuzes moet maken zijn er toch een aantal dieren die we aanraden. Zo is de kip gemakkelijk te houden, goed te eten en gemakkelijk voort te planten. Ook een schaap heeft veel voordelen zoals vlees, wol en calorierijke melk. Afhankelijk van de ruimte raden we natuurlijk aan om de veestapel zo groot mogelijk te maken. Dit verstevigt niet alleen de voedselbron maar kan ook het vermogen laten toenemen. Deze toename is niet onbelangrijk omdat er waarschijnlijk nog steeds onkosten gemaakt worden. Lees meer over energie, inkomsten en sociale interactie in het volgende artikel.


Altijd handig om in huis te hebben:               Waterdesinfectieset   


Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Wim van der Ham
25 april, 2024
Ons weekend was erg geslaagd. Veel nieuwe dingen geleerd en lekker naast het kampvuur gezeten. Het bereiden van de vis en daarna zelf opeten vond ik h...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
27

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Vader en zoon survivalweekend ...

april
zaterdag
27


Ga samen met je zoon op survival. Maak je eigen survivalboog en doe samen allerlei survivaltechnieken. Geniet van de natuur en...

Basis bushcraftweek

april
zaterdag
27

Op zoek naar een leerzame en leuke bushcraftcursus? Wat dacht je van een week lang bushcraften en genieten van de natuur? Leer de basis en...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over