Eten uit de Natuur

4.9396551724138 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 99% (58 Votes)

Eten uit de natuur leren

Volg nu de cursus eten uit de natuur in Nederland. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje of voor een ouder- kind dag. Een echte aanrader voor wie wil weten wat de natuur in zijn omgeving te bieden heeft.

Duur: 5 uur
Prijs: €55,- p.p.
Datum: In overleg te boeken voor groepen en op 6 april (vol), 4 mei (2 plaatsen), 8 juni (vol), 6 juli (6 plaatsen), 31 augustus (6 plaatsen), 5 oktober (10 plaatsen) en 2 november (12 plaatsen) 2024 voor losse aanmeldingen.
Locatie: Kootwijkerbroek

Niet verzorgd: Pen, papier, flesje water, mok en lepel
Verzorgd: Cursus, trainer en cursusmateriaal


 

Extra informatie
Leer nu hoe je voedsel kan vinden in de natuur en hoe deze te bereiden. We gaan samen de natuur in en tijdens de wandeling speuren we naar eetbare planten en ander voedsel. We behandelen de verschillende soorten vegetatie en het determineren van voedsel uit de natuur. Bovenstaande foto is een mooi voorbeeld van al het eten dat in de natuur is te vinden. De tijden zijn van 10:00 uur t/m 15:00 uur.

We maken een wandeling van ongeveer 3 uur inclusief pauzes door een gebied van heide en bos. De wandeling is 5,5 km lang. We bespreken tijdens de tocht allerlei eetbare planten. We plukken tijdens de wandeling onze eigen thee van verschillende planten, voor na de wandeling, maar ook om mee te nemen naar huis. We maken een dennensiroop van kegels van de grove den, dat neem je ook mee naar huis. En natuurlijk gaan we samen na de wandeling lunchen. Dat doen we in de gaarde op het erf waar de trainster woont. In de gaarde maken we een open vuur. Daarop koken we brandnetel/hondsdrafsoep en bakken we broodjes. Rondom het vuur staan boomstammetjes waarop je kunt relaxen van de lunch en is er tijd om nog meer over de verschillende planten te bespreken.


 

 


Review oud deelneemster aan deze cursus

Als 54 jarige beginner in de kunst van het overleven in de natuur, had ik (Jolanda Stellingwerff) het voorrecht mee te mogen met Rogier van Osch. De gids en trainer voor survivaltochten en workshops zoals o.a. ‘vuur maken’ en ‘eten uit de natuur’ in de omgeving van Loenen en gids bij Extreme Survival.
Als ‘taoist in opleiding’ voel ik me verbonden met de natuur, maar mijn kennis berust voornamelijk op boekenwijsheid naast de wandelingen met de hond en enkele georganiseerde wandelingen. Het verlangen om te kunnen overleven in de natuur wordt steeds sterker in mij en daarmee ook het besef dat het alleen met een boekje niet gaat lukken.

Ruim van te voren heeft Rogier zich al voorbereid op de tocht en wacht ons op. Onderweg verteld hij enthousiast over alles wat we als voeding tot ons kunnen nemen en wat we beter kunnen laten staan wanneer we het nog willen navertellen. Wanneer men niet weet of een kruid eetbaar is, zijn er testmethodes maar dit is een heel ritueel en dit vraagt zeker enkele dagen tijd. Het lopen met de groep is erg leuk, iedereen kan op zijn beurt iets aandragen, iets aanvullen vanuit eigen ervaring of een vraag stellen.

 

 



Doordat Rogier alles zelf eet en ons verteld wat we kunnen verwachten aan smaak, durven we het zelf ook voorzichtig in onze mond te stoppen, om zo, de voor ons onbekende smaken proberen te plaatsen en te leren kennen. (zoals een kruidenvrouw ooit zei: ‘Alles kan je eten, maar sommige dingen maar één keer.’) Eetbare planten kan je verdelen in medicinaal, snacks / snoepjes of voedselbron. Dat er nog zo veel snoepjes in de natuur te vinden zijn is een verrassing voor mij. Het heeft tijd nodig om alles te onthouden, herhaling is belangrijk. Alles veranderd steeds, iedere keer zijn er nieuwe groeifases en ieder seizoen heeft een andere oogst. Wanneer we even later dezelfde soort plant weer tegenkomen, gaan we er een steeds beter beeld van krijgen.
En doordat ik al een keer eerder meegegaan ben, kan ik merken dat ik een plant of struik sneller herken en het proeven gaat gemakkelijker. Een eerste keer is een smaak nog vreemd, voorzichtig aftastend en proeven of we het wel lekker vinden. Met de vraag of we het aandurven om het door te slikken of zullen uitspugen.
Lees hier de annuleringsvoorwaarden.


Geplukt eten uit de natuur




Maar wat is er nu precies te vinden in welk jaargetijde? Zo is er in het begin van de lente volop ontspruitend groen en lijkt het allemaal wel erg veel op elkaar.
Gelukkig zijn er planten en bomen die we al wel kennen en op deze tocht wordt hun voedingswaarde duidelijker. Zo beginnen we op deze tocht met de Grove Den. In maart laat de grove den al kleine bruine knopjes zien, die direct te eten zijn. In april worden het al aardige uitlopers, en Rogier laat zien hoe we deze kunnen eten.

Hij pelt een uitloper zorgvuldig af, en steekt het in zijn mond. Hij laat iedereen vrij om zijn voorbeeld te volgen, of alleen maar toe te kijken. Het afpellen is niet moeilijk, door het te doen zullen we het niet meer vergeten. Ik proef voorzichtig, kauw voorzichtig. Door de hars, tannine en etherisch olie smaakt het eerst een beetje apart, toch wel herkenbaar van de siroop. Na even doorkauwen wordt de onbekende smaak verbazingwekkend fris, waar we nog even aan moeten wennen. Sowieso geeft het eten uit de natuur een opgewekt gevoel.

Rogier geeft veel tips. Zo ook over het thuis maken van een dennenknoppensiroop voor direct gebruik van suiker, uitlopers en water, of als een stroop voor later gebruik. Dit door de lichtgroene kernen in laagjes afgewisseld met suiker, in een afgesloten potje enkele weken in de zon te zetten. Dan anderhalve week in het donker en daarna de inhoud verwarmen en de dennenknoppen eruit halen. Men kan de knopjes eenvoudig overgieten om een thee te verkrijgen, alleen het inhaleren van de lucht is al een verademing. Door de knopjes aan een olie toe te voegen, bijvoorbeeld amandelolie, krijgt men een heerlijke olie die diep en warm inwerkt, daarvoor deze zo’n drie weken laten trekken in de zon, in een afgesloten potje, dan anderhalve week in het donker en daarna de dennenknoppen eruit halen.




 


Aan het eind van de tocht, na heel veel kruidjes, plantjes en bomen komen we aan bij de basis van Rogier. Het vuur wordt aangemaakt en er wordt wat hout gezocht in de nabije omgeving. In een grote ketel wordt het water gekookt voor de thee, gemaakt van takjes, en hij smaakt bijzonder lekker! Daarna wordt de pan boven het vuur gehangen, waarin Rogier verzamelde groenten doet. Voor wie zijn kopje en lepel vergeten is wordt een oplossing gezocht. En na zo’n dagje lopen en naar eten zoeken, is het heerlijk om te mijmeren en in het vuur te staren. Nog dagenlang geniet ik na en heb ik het gevoel dat het een reinigende werking heeft op lichaam en geest.


Jolanda Stellingwerff Jolanda Stellingwerff


 
  Help ons het aanbod te verbeteren en geef jouw mening nadat je de cursus hebt gevolgd. Lees alle reviews hier.
 

Open van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Voor vragen over cursussen en evenementen: 085 002 0193.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Reviews klanten

Annika van Veen
17 april, 2024
We hebben veel geleerd, de sfeer was top, we hebben veel gedaan en er was ook nog tijd voor ontspanning en leuke gesprekken. Dat alles heeft Tars voor...

Officieel partner van:

Extreme Survival heeft:

 Scherpe prijzen
Ruim aanbod
Kwaliteit
Top instructeurs
Kundige klantenservice
Soepel annuleringsbeleid


Ga direct naar:

Contact

Aanmelden | Agenda | Garantie

 

 

Aankomende cursussen

Ouder en Kind Survivalweekend

april
zaterdag
20

Dit weekend is voor vaders, moeders, zonen en dochters. Ga samen op een survivalweekend en leer vele nieuwe technieken aan. Geniet van de...

Bushcraft basis cursus

april
zaterdag
20

Volg nu de bushcraft basis cursus in de mooie Nederlandse natuur. Deze workshop is ook zeer geschikt voor teambuilding, een bedrijfsuitje...

Dagcursus navigatie met kaart ...

april
zaterdag
20

 
Wil je leren hoe een kompas werkt? Hoe je een kaart kan lezen? Dan is dit de dagcursus die je moet volgen. Na deze cursus kun je...

Cadeaubon

 

Laatst bekeken

Ouder en kind survival

 

 

Stel uw vraag
1000 tekens over